De Vijverberg
KNVB Beker
Fox Sports 2

PSV mede dankzij wondergoal van Donyell Malen te sterk voor De Graafschap; image source: Pro Shots

PSV heeft woensdagavond de laatste zestien van de TOTO KNVB Beker gehaald. In Doetinchem werd De Graafschap met 1-2 verslagen. Philipp Max opende vanaf de strafschopstip de score, terwijl Donyell Malen met een werkelijk schitterende uithaal voor de tweede treffer zorgde.

PSV en de beker is de afgelopen jaren geen gelukkige combinatie gebleken. Ook in Doetinchem begon de ploeg niet scherp, want na vijf minuten kreeg de thuisploeg al een enorme kans. Lars Unnerstall kon opgelucht ademhalen dat de volledig vrijstaande Van Huizen over het doel kopte. De eerste grote kans voor PSV volgende enkele minuten later na een kopbal van Timo Baumgartl. Zijn inzet ging echter net naast het doel. De ploeg van Roger Schmidt had veel moeite om door de hechte defensie van De Graafschap te komen, al zag Mohamed Ihattaren een inzet van de lijn gehaald worden.

Langzaam kwam PSV steeds beter in de wedstrijd en leek het uiteindelijk wachten op de openingstreffer. Na een half uur was het echter De Graafschap die als eerste de bal in het doel werkte, maar vanwege buitenspel ging dat doelpunt niet door. Niet veel later was het echter weer PSV met een goede mogelijkheid. Na een flinke klutssituatie kregen verschillende spelers de bal voor de voeten, maar met veel kunst en vliegwerk wist de thuisploeg een tegendoelpunt te voorkomen. Vervolgens kwamen er ook nog goede mogelijkheden voor Ibrahim Sangaré, Denzel Dumfries en Donyell Malen, maar ook zij kregen de bal niet in het doel. Het zorgde er voor dat het bij rust nog altijd 0-0 stond.

Na rust ging het spel op en neer met kleine mogelijkheden voor beide ploegen. Het was PSV die vervolgens op voorsprong kwam na een overtreding op Denzel Dumfries in het strafschopgebied. Een penalty was het gevolg en die werd door Philipp Max benut. Ook daarna waren er mogelijkheden over en weer. Halverwege de tweede helft viel Pablo Rosario uit, die juist na rust pas als invaller in het veld was gekomen.

PSV bleef moeite houden om tot echte kansen te komen. Mede ook omdat de thuisploeg zich vooral bezig hield met pittige overtredingen en dit bovendien vaak ook nog onbestraft mocht doen. Vlak voor tijd was het echter Malen die van grote afstand uithaalde en op schitterende wijze de bal in het doel knalde. Doelman De Boer keepte een uitstekende wedstrijd, maar was kansloos op de pegel van de spits.

In de laatste minuut van de officiële speeltijd kwam De Graafschap echter weer terug in de wedstrijd nadat het profiteerde van een flinke blunder van Lars Unnerstall. Het was direct de laatste kans van de wedstrijd, aangezien De Graafschap ook in de blessuretijd vooral interesse bleek te hebben voor de ledematen van de PSV'ers. Na afloop kon vooral de vraag worden gesteld of het grootste wonder was dat de thuisploeg zonder rode kaarten was geëindigd of dat Malen en Max het duel uit konden spelen gezien de vele trappen die vooral zij te verwerken kregen.

Donyell Malen: 'Ik voelde tijdens de warming up al dat de ballen lichter voelden'

In gesprek met Fox Sports moest Donyell Malen erkennen dat het voor PSV moeizaam ging tegen De Graafschap. "Het was een zware wedstrijd. Als je kijkt hoeveel wedstrijden we spelen en dan komen we hier tegen De Graafschap dat een goed plan heeft. Wij winnen gewoon een goede wedstrijd", aldus Malen. "We hadden in de eerste helft al wat kansen gecreëerd, maar in zulke wedstrijden moet je jouw kansen gewoon benutten. Over het algemeen zijn we wel blij."

De spits kreeg de vraag of hij verbaasd was dat hij nu wel de hele wedstrijd mocht spelen. "Als voetballer wil je gewoon altijd spelen en dat je gewoon 90 minuten mag volmaken", zo gaf hij aan. "De trainer houdt gewoon rekening met de spelers en met de fitheid. Het is een heel speciaal seizoen."

Malen wist op fenomenale wijze voor de tweede treffer te zorgen. "Je ziet dat zij er een beetje uitstappen en er meer ruimte komt. Het was een heel mooie goal", zei hij daarover. "We speelden met andere ballen dan in de Eredivisie en dat voelde ik in de warming up. Ik zei al tegen iedereen dat je moest schieten, want ze voelden lichter. Dat pakte vandaag heel goed uit."

Denzel Dumfries: 'Uiteindelijk is de overwinning wel verdiend, maar De Graafschap heeft het ook goed gedaan'

Denzel Dumfries gaf in gesprek met Fox Sports aan dat hij uit voorzorg werd gewisseld. "Het is niets ernstigs. Het was een harde tackle en ik viel verkeerd op mijn ribben. De trainer wilde geen risico nemen", aldus Dumfries. "Ik trok een sprintje en wilde een hap lucht nemen, maar het voelde alsof er geen lucht binnen kwam. Maar goed, uiteindelijk ben ik wel blij met de overwinning."

Voor PSV was het uiteindelijk een taaie wedstrijd. "De Graafschap deed het gewoon goed. Zij hielden de ruimtes heel klein in de eerste helft en zakten heel goed in als team. We moesten daarin geduld houden en de ruimtes daarin zoeken. Uiteindelijk is de overwinning wel verdiend, maar De Graafschap heeft het ook goed gedaan", zo gaf hij aan. "Zij speelden met vijf man achterin en vingen ons gewoon op. In sommige wedstrijden weet je dat ze dat gaan doen en dan moeten wij geduld houden aan de bal. We moeten de bal dan snel verplaatsen en zuiver zijn aan de bal. Dat hebben we vandaag wel goed gedaan."

Gevraagd werd aan de aanvoerder of de strafschop voor PSV terecht was. "Om eerlijk te zijn raakt hij me wel, laten we dat voorop stellen, maar ik wachtte gewoon op contact. Ik denk dat ik het slimmer deed in deze situatie", zei hij daarover. "Ik wist dat hij de bal op een gegeven moment zou wegtikken en daar wachtte ik op. Maar dat is wat ik ook tegen de scheids zei, hij raakte me wel. Ik deed het in deze situatie iets slimmer dan hem. De scheids heeft het gewoon goed gezien. Contact is contact."

Roger Schmidt: 'Deze competitie is heel belangrijk voor ons'

In gesprek met Fox Sports gaf Roger Schmidt aan uiteindelijk opgelucht te zijn met de winst tegen De Graafschap. "Zoals ik eerder al heb aangegeven is deze competitie heel belangrijk voor ons. We wilden laten zien dat we heel gemotiveerd waren om de beker te winnen en dat hebben we gedaan", aldus Schmidt. "Uiteindelijk hadden we het onszelf wat makkelijker kunnen maken als we wat eerder en vaker hadden gescoord. Als je niet scoort, moet je geduldig blijven en wachten op de kansen en overal op gefocust blijven. Dat hebben we goed gedaan en uiteindelijk is het een verdiende overwinning."

De trainer werd gevraagd naar de strafschop van PSV. "Dat is voor mij een duidelijke penalty", gaf hij aan na het zien van de beelden. "Hij speelt de bal niet. Als de verdediger de bal had gespeeld, zou het geen strafschop zijn geweest."

Ook kreeg hij de vraag hoe het met de blessure van Pablo Rosario gaat. "Ik hoop dat het niet zo erg is", zei hij daarover. "We hebben zijn gewrichten getest en die zijn gewoon goed. Morgen zullen we wat meer testen, wellicht ook een mri. Mijn eerste indruk is dat het niet ernstig is."

'72 Baas voor Tutuarima

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 0-1 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.83. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

3 jaar geleden
Je mag natuurlijk niemand onderschatten, maar de nummer 3 van de KKD moet natuurlijk geen probleem zijn. Prima kans om wat door te wisselen. Maar wel serieus nemen, heb geen zin in een tweede RKC schandaal.
+1/-0

RKC, NAC, Sparta... allemaal 1e divisieclubs afgelopen 5 jaar. Leer mij PSV en de beker kennen.
+2/-1

Neuh... maar vergeet ook de overwinningen na verlenging in Veenendaal & Volendam niet.
+1/-0

Gewoon met sterkste beginnen geen gedoe er van maken ,gaat het met de stand goed dan evt de wissels ....
+1/-0

Ach, paar gozers rust geven vind ik ook geen slecht idee. Maar hou het dan bij een stuk of 3 in de basis en niet 8. Als je dan op een gegeven moment 2 of 3-0 voorstaat, wissel je de rest er ook uit.
+1/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Voor jou ook zonde dat het zonder publiek is, maat, bij jou om de hoek!

Anders was het toploting geweest: Paddy's Pub, here we come! Nou kan die hele wedstrijd mij maar matig boeien.

(edit: reactie op arnemmer)
+1/-0

Klopt om er nu ff heen te gaan normaal gedaan maar heeft geen zin..En al veel wedstrijden in oosten/noorden geweest waar normaal ik was geweest ,,Nu maar hoop dat we de finale halen en daar heen kunnen !!!
+1/-0

Gewoon 100% scherpte en duel snel beslissen
+1/-0

Paulinho01 (geschorst)
Wellicht ook der vertesse laten starten. Zijn loopacties waren prima. Zeer vlugge speler. Moet alleen nog leren finishen. Daarom zeg ik ff onze Luc Nilis bellen en hoppa!
+1/-1

Forza PSV! Alles geven!
+1/-0

Ich wurde gerne Mahl 90 Minuten voll gas fussbal sehen morgen um nicht wieder vaseline zu brauchen.
+2/-2

Sie können besser nur 45 Minuten schauen.
+1/-0

dan must du mit eine finger in de arsh kukken
+2/-0

De Graafschap doet het redelijk in de KKD maar het zou onverstandig zijn om alle basisspelers erin zetten. Ik hoop een mix van basis en bankzitters. Misschien keer Fein en Piroe weer laten starten.
+2/-0

Lijkt me wel wijs ja. Fein, Piroe sowieso. We gaan het zien he. Wil deze pot sowieso winnen
+2/-0

Voll gas fussbal tegen boerenkoolvoetbal.
Niet meegaan in het werkvoetbal van hun en dan moet psv in staat zijn om ze voetballend op zij te zetten.
0-3 zegevieren.
+1/-0

Ja, laat der piroo maar starten trapt er wel een aantal binnen denk ik
+1/-0

Zit hier niet te wachten op eventuele struikelpartij, dus serieus aan de bak.
+2/-0

Onze beste aanvallers staan in het veld, dus moet gaan lukken vanavond.

PS. mijn aantal posts heeft nu een mooi jaartal zie ik ;-)
+1/-0

Nou, dat was hem dan de eerste helft. Ik heb vast de vaseline en een grote kurk klaar gelegd voor de tweede helft. Wat een kansenmisserij weer 🙈
+1/-0

Matige pot van PSV, maar alleen het resultaat telt! Wel een goede wedstrijd van de Graafschap en een fijne goal van Malen.
+1/-0

Deze wedstrijd hoort bij rust al gespeeld te zijn. We scoren veel te moeizaam. Dit resultaat is gewoon een onvoldoende als je echt ambities heb. Er heeft veel tegen gezeten, het spel is aanzienlijk verbeterd, maar er moet nu ook rendement gaan komen, anders speel je gewoon weer om plek 4. Gelukkig wel door.
+1/-0

We zijn zeer afhankelijk van Malen ook nog. Veel PSV’ers maken nog geen 3 goals per jaar.
+1/-1

Max, Dumfries, Ihattaren, Gotze, Madueke, Gakpo, Zahavi (normaal gesproken), Malen, van Ginkel. Misschien Piroe en Vertessen als ze voldoende speeltijd krijgen. Het moet net ff iets sneller en iets secuurder om tot voldoende echte kansen te komen.
+2/-0

Door omstandigheden - lees: gepruts bij UPC - de wedstrijd niet eens kunnen zien uiteindelijk. Ik had weer abo genomen omdat PSV 3x op rij op FS2 geprogrammeerd stond en naar alle waarschijnlijkheid er vanaf januari geen gratis ESPN 1 meer zal worden aangeboden. Oké €9 p/mnd voorlopig geen verkeerde deal, maar wél valse start. Nou ja, alleen de doelpunten maar terugkijken dan?
+2/-0

Ik zou alleen die Donyelslag van Malen bij heldere hemel terug kijken 😍
+1/-0

Deze wedstrijd was op Teletext even interessant als op de TV.
Je hebt niks gemist. De goal van Malen komt vast nog wel ergens langs.
+1/-1

Matig potje, veel te weinig tempo, slordig gespeeld en veld werkte ook niet mee, was knollentuin; wereldgoal Malen en door!
+2/-0

Was een aardig doelpunt. Pingel was regelrechte Schwalbe, best wel toepasselijk bij het huidige PSV. Verder weer een absolute wanprestatie. Om de een of andere reden zie ik PSV de beker wéér niet winnen.

Overigens zwijnde Ajax ook, niet te kort zeg! FC Utrecht verzuimt binnen paar dagen tijd uit bij de traditionele top-2 te winnen.
+1/-0

Dubbele Donyelslag bij heldere hemel
+1/-0

Souza Faria 11 (geschorst)
Als je met dit gepruts de maand januari in moet gaan dan sta je in februari meteen weer op plaats 5. Man man wat een armoede zeg. Hopelijk komt er wat bij in januari.
+1/-0

Jij hebt Ajax-Utrecht, Rijeka-AZ en Wolfsberger-Feyenoord niet gezien zo te lezen?
+2/-0

Handelingstempo,positiespel,de rust en overzicht,bewegen zonder bal,aanspeelmogelijkheden en scherpte.
Allemaal onvoldoende.
+3/-0

Ach ja jongens. Ik kan me toch een aantal recente jaren bedenken waar ik minder vrolijk van het spel werd. Er gaat nog behoorlijk wat mis en er kan meer worden gecreerd. Maar PSV is toch meestal de bovenliggende partij. Dus geen reden voor dramatiek. De laatste wedstrijden geven we ook langzaam aan minder weg. Ik ben vooral positief verrast door de breedte van de ploeg. Ondanks vele blesures hebben we veel wisselspelers die dicht tegen de basis aan spelen. Zo is het een luxe om Viergever als back-up te hebben staan. In januarie komt de echte test. Maar als er in elke linie iemand zijn topvorm haalt kunnen we ver komen.
+2/-0

Helemaal mee eens. We hebben op het moment echt veel geblesseerden, maar dat valt helemaal niet op. Er staat gewoon een top elftal. Spelers die vorig jaar in de basis stonden zijn nu prima vervangers (Unnerstall, Viergever, Baumgartl, Hendrix). Ik krijg ook de indruk dat het voortdurende wisselen van Schmidt ook andere voordelen heeft dan het fysieke sparen van spelers. Spelers als Viergever en Hendrix staan niet in de basis, maar hebben wel al behoorlijk wat minuten gemaakt. Als nu een beroep op hun gedaan wordt komen ze niet totaal zonder wedstrijdritme in het veld. Iedereen maakt minuten, dus zijn ze ook betrouwbaarder om in te passen.
+2/-0

Goed verhaal @Shevo, de basis is breed met een bank die ook veel minuten maakt en dus makkelijk ingepast kan worden om blessures te voorkomen en op einde van een wedstrijd te forceren, knap werk van de TS. In balbezit moet er echter nog veel verbetering komen, compacter staan, meer kansen creëren en creatiever in de kleine ruimte voorin, daar wordt te snel veel balverlies geleden. En we hebben tenslotte creatieve spelers voorin, vandaar. Stap voor stap gaat het echter steeds beter.
+1/-0

Zakelijke pot. Hopelijk is de blessure van Rosario niet ernstig. Verder niet te veel woorden aan vuil maken. Ze hebben gedaan wat de laatste jaren steevast niet gelukt is, Na de winterstop op 3 fronten actief!

Forza PSV!
+3/-0

Wat een geklaag hier zeg.
Was het top?.. nee. Was het 90 minuten lang leuk om naar te kijken?.. nee, niet echt. Kan het beter.. ja.
Maar kom he? Nog niet zo heel lang geleden verloren we dit soort wedstrijden aan de lopende band. Nu doen we nog mee in Europa, de beker en staan we er best goed voor in de competitie (dat was vorig jaar toch heel anders), ondanks een nieuwe trainer met een totaal andere visie, alle blessures en de corona ellende die we hebben gehad en nog steeds middenin zitten.
In de tussentijd krijgt veel jeugd de kans om zich te laten zien en krijgen ook de mindere spelers speeltijd, zodat we die misschien nog kunnen verkopen.

Kortom... alles onder controle.
+6/-0

Helemaal mee eens op de laatste zin na. We hebben enorme stappen voorwaarts gemaakt nu de puntjes nog op de i zetten, 2 goede helften spelen en meer scoren. Maar de missie voor seizoenshelft 1 is geslaagd. Europees succes, meedoen om de titel en nog in de beker. Hoe anders was het vorig jaar idd.