Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV Forum » Maatschappelijke discussies » Politiek

Deze normale topic is gesloten en bestaat uit 9 pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Met de aankomende verkiezingsstrijd in aanloop naar de invulling van de Tweede Kamer is er waarschijnlijk voldoende om te bediscussiëren.

Zoals het er nu uitziet heeft de huidige coalitie weinig te vrezen en kan het misschien zelfs een partij laten vallen. Aan het verloop te zien wordt vooral van de ineenstorting van 50+ geprofiteerd en de coronacrisis.

Gezien de problemen met de vaccinaties en de toeslagenaffaire, waar het cabinet zelfs op viel, is het natuurlijk wel wat opmerkelijk dat het daar niet op wordt afgestraft.

Vooral interessant om te zien is of de oppositiepartijen kunnen profiteren van wat fout is gegaan de afgelopen tijd.

Daarnaast laat de beweging van de VVD naar het midden ruimte voor een wat serieuzere rechtse partij. De vraag is alleen of er wel iets serieus te vormen is. De records van Baudet en Eerdmans bieden nog niet echt veel hoop.

 

+3/-0

Vaccinatieproblemen, toeslagaffaire, problemen door bezuinigingen jeugdzorg, financiële problemen bij gemeentes door overhevelen taken zonder het budget dat daar bij hoort, stikstofproblematiek, niet nakomen klimaatdoelen, voornemen afschaffing dividendbelasting, 70 doden bombardement op Hawija, Irak; "kan me niet herinneren", beperkte loonstijging lage inkomens, vastzittende huizenmarkt (starters en lagere inkomens zijn kansloos). Het is een aardige waslijst. Nederland is inderdaad een tolerant landje, schijnbaar is het allemaal prima.

Dit bericht is gewijzigd op 15 februari 2021, 16:04:27.

 

+3/-0

Ik vind het lastig om een keuze te maken. Het is eerder wegstrepen van de partijen waar ik absoluut niet op wil stemmen. In de FVD dacht ik eindelijk een partij gevonden te hebben, maar laat ik het netjes houden door te zeggen dat ik geen fan ben van Baudet en de rommel die hij er van gemaakt heeft.

Gezien de peilingen zal het huidige kabinet echter gewoon blijven zitten en als het een beetje zo uitvalt kunnen ze zelfs de CU lozen.

 

+2/-0

Ik denk dat dit voor veel mensen het probleem is. Ze willen niet op de VVD stemmen, maar wat dan? Kaag? Hoekstra? Klaver? Er lijkt geen echt goed alternatief te zijn. Ik weet zelf nog niet wat ik ga stemmen, maar ik word nog niet echt gelukkig van de opties die er zijn.

 

+2/-1

Ik stem al sinds mijn 18e hetzelfde, dat zal ook dit jaar niet anders zijn.

 

+1/-1

open/sluit de onderstaande quote:

Skipper schreef op 15 februari 2021 om 18:29:

Ik denk dat dit voor veel mensen het probleem is. Ze willen niet op de VVD stemmen, maar wat dan? Kaag? Hoekstra? Klaver? Er lijkt geen echt goed alternatief te zijn. Ik weet zelf nog niet wat ik ga stemmen, maar ik word nog niet echt gelukkig van de opties die er zijn.


Je kunt beter kijken naar de inhoud ipv de poppetjes, alhoewel het logisch dat mensen een sterke leider willen zien en veel mensen zien dat ondanks alles in Rutte. Het belangrijkste thema bij de verkiezingen zou wat mij betreft moeten zijn het klimaat.

 

+2/-1

Belangrijkste is gezond verstand in plaats can holle frasen. https://piratenpartij.nl/link

 

+2/-0

Ik vraag me af of de VVD daadwerkelijk nu naar het midden (qua beleid) is opgeschoven of dat dat maar zo lijkt omdat er rechts van de VVD in de afgelopen regeerperiode nu zo veel ('ongehoorde') heibel bij is gekomen.

Anyway, gezien de reacties op het NCTV is het verkiezingscircus wel weer losgebarsten inderdaad. Jammer dat er nu niemand verstandig is even zegt dat ze eerst even het volledige rapport afwachten in plaats van dit concept en dat ze zich niet even afvragen wie dit gelekt heeft. Want alle reacties kon je van tevoren aftekenen

 

+1/-0

Baudet aan zijn volgens om op eerlijke verkiezingen te gaan controleren: ,,Ik zou niet weten wat er nog meer moet gebeuren in een land om de bevolking tot razernij te brengen. Ik verwacht dan ook dat jullie samen met ons het grootste civiele leger dat dit land ooit gekend heeft, gaan vormen. En dat wij op 17 maart de vrijheid heroveren, het land terugpakken, onze democratie herstellen.’’

Eng, heel eng...

 

+6/-0

Our very own Donald.

 

+4/-0

Volgende week verkiezingen. Ben zeer benieuwd wat er uit komt als uitslag.
Of we krijgen een flinke verschuiving richting de Groenen, of men heeft firma Rutte hoog als spreek pop van nieuwe regering.
Ikzelf ben nog zweverig op rechts, bij stemwijzer komt ik al 2 keer uit op boerburgerbeweging. Lijkt mij een verloren stem, maar dat kan elke stem zijn tegenwoordig.

 

+2/-0

Ik denk dat de grootste vraag is of de coalitie de meerderheid haalt en kan blijven zitten. Dat lijkt nu op het randje te zitten. Met de groei van JA21 en VOLT als nieuwe partijen in de kamer wordt het wellicht echt penibel. Bij sommige peilingen is de meerderheid al weg.

Zonder serieuze mogelijkheid om met 3 of 4 partijen iets te vormen wordt het wellicht een lange formatie.

Voor kleinere partijen moet de sneeuwbal misschien nog wat groeien voordat het kan gaan rollen, maar elke stem is een signaal, ook al is voor elke stem de kans klein dat het een verschil maakt in de zetels.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

lang geleden schreef op 10 maart 2021 om 18:20:

Volgende week verkiezingen. Ben zeer benieuwd wat er uit komt als uitslag.
Of we krijgen een flinke verschuiving richting de Groenen, of men heeft firma Rutte hoog als spreek pop van nieuwe regering.
Ikzelf ben nog zweverig op rechts, bij stemwijzer komt ik al 2 keer uit op boerburgerbeweging. Lijkt mij een verloren stem, maar dat kan elke stem zijn tegenwoordig.
Uiteindelijk doet geen enkele individuele stem ertoe. Jouw (hypothetisch) 1 miljoenste stem op de VVD gaat ze niet een extra zetel opleveren. Dus stem gewoon wat je vindt zou ik zeggen en niet tactisch gaan doen.

 

+1/-0

Die ene individuele tactische stem doet er inderdaad niet toe. Maar veel individuele tactische stemmen doen er wel toe. En dus kan tactisch stemmen uiteindelijk wel een verschil maken. Zie 2012, toen de hele strijd om wie de grootste zou gaan worden (VVD of PVDA) erg werd opgeklopt, waardoor er veel tactisch gestemd werd. Dat heeft beide partijen geen windeieren gelegd, en zeker extra zetels opgeleverd.

 

+1/-0

Ik krijg zelf heel veel mee dit jaar mbt tot de verkiezingen in de verschillende Podcasts, praatprogramma's en televisiedebatten. Maar ik vind dat wij in NL gewoon te veel te kiezen hebben waardoor het enkel lastiger is om een goede partij te kiezen die echt bij je past. Daarnaast maakt het onderhandelen aan de formatietafel ook veel complexer. Eigenlijk is het allemaal 1 groot toneelspel en vanavond wordt de kroon gezet omdat Pauw een debat gaat leiden tussen Rutte en Wilders (50 minuten lang 1 op 1). Daar waar bv Jesse Klaver duidelijk de winnaar was tov Hoeksta en Ploemen om de oren werd geslagen door Kaag zal het vanavond echt heel fel worden.

Persoonlijk zou ik niet stemmen op niet stabiele partijen. Denk, Oranje, Forum van Democratie en 50 Plus zijn partijen waar teveel onrust is en het zijn ook nog 'jonge' partijen die je wellicht over 4 jaar niet eens meer ziet. Wilders heeft wel een stabiele partij inmiddels maar als Wilders ooit stopt is die partij ook klaar.

Dus doe mij maar de grotere klassieke partijen zoals PvdA SP GL D66 VVD CU SGP en de stabiele PvdD.

Voor mij is het belangrijk dat het woningprobleem aangepakt wordt, dat de grenzen niet open staan voor oneindig asielzoekers, dat de middeninkomens niet de rekening betalen voor de lagere inkomens en ik vind dat werken beloond moet worden. Het klimaat vind ik wel belangrijk voor de duurzaamheid, maar ik vind niet dat wij de beste van de klas moeten zijn. Zeker niet als de kosten niet opwegen tegen de baten.

 

+2/-0

open/sluit de onderstaande quote:

11 Sir Tinus schreef op 11 maart 2021 om 11:31:


Dus doe mij maar de grotere klassieke partijen zoals PvdA SP GL D66 VVD CU SGP en de stabiele PvdD.We zijn het helemaal eens dat die helaas veel kijkers trekkende debatten de term toneelstuk verdienen. Onzinnig gedoe, dat elkaar vliegen afvangen.

Waar het om gaat, maar dat kost wat tijd en moeite, is het doorspitten van het hele verkiezingsprogramma en vooral kijken naar het stemgedrag van elke partij in de afgelopen vier jaar.

Het liefst zou ik pakweg vijf stemmen hebben om op diverse terreinen een andere keus te kunnen maken.

Bij voorbeeld; voor ethische kwesties ga ik graag naar D'66, voor verkeer naar Groen Links, voor economie naar een linkse partij, voor criminaliteits bestrijding liever naar een rechtse.
Zo heb je wat meer invloed dan in het huidige systeem waarin je geacht wordt alles in eén partij te kunnen vinden.

Uit jouw rijtje stabiele partijen schrap ik de VVD omdat die partij en het CDA verantwoordelijk zijn voor wat er in het afgelopen decennium is afgebroken aan zorg en ander sociaal beleid. En schuldig aan het vergroten van de kloof tussen rijk en arm. Ook de SGP met haar kijk op de vrouw past niet in de 21e eeuw, vind ik.

De Partij voor de Dieren is m.i. wel een goed alternatief. Zij mogen van mij veel groter worden omdat zij tenminste een echte keus maken voor welzijn in plaats van welvaart. Hun keuzes passen goed in een anti virus beleid waar de wereld naar snakt.

En omdat er toch , vrees ik, nog veel op Rutte gestemd gaat worden zal de PvdD geen absolute meerderheid halen waardoor er toch ruimte blijft voor tegengas van de kant van mensen die niet heel snel van het gas af willen. ;)

 

+2/-1

Wat mij leuk lijkt is een systeem met voor en tegenstemmen. Dat je bijvoorbeeld 3 stemmen krijgt die je kunt verdelen in stemmen voor één partij maar ook tegen een partij. De partijen die zogenaamd spreken namens het volk zullen dan snel gedecimeerd zijn denk ik.

 

+3/-0

Lijkt me een goed plan, ik denk dat ik dan 3 tegenstemmen zou uitbrengen (FVD/PVV/SGP).

 

+3/-0

Doe mij maar pvv Wilders hij zegt gewoon waar het op staat hopen dat hij z’n woorden omzet in daden.
Ben zelf een Nederlandse allochtoon hier geboren en ook ik zie dat hij het beste voor Nederland wilt.

 

+1/-2

Welnee. Die stemt altijd mee met de vvd.

 

+3/-1

Deze normale topic is gesloten en bestaat uit 9 pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

PSV Forum » Maatschappelijke discussies » Politiek