Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV Forum » Algemeen PSV Forum » Speelwijze PSV

Deze normale topic is open en bestaat uit 10 pagina's: 1 2 3 4 ... 6 7 8 9 10

Dit topic gaat over de speelwijze van PSV en ik vind juist dat we gisteren hebben gezien, en ook eergisteren, dat dit spel in Europa enkel incidenteel kan werken. Het is een speelwijze die binnen de landsgrenzen heel dominant en effectief is maar buiten NL gewoon heel en heel kwetsbaar. Ik zou bijna zeggen dat we gisteren 2 verschillende wedstrijden hebben gezien en als je het positief wil benaderen dan benadruk je hoe goed het ging na de rode kaart maar je moet je ogen niet sluiten voor het feit dat we compleet kansloos waren tot de 64e minuut. Niet een beetje kansloos, volstrekt kansloos. Goede spelers speelden slecht en mindere spelers waren weer de slechtste versie van hunzelf.

Dat Bosz goed wisselde en dat de geduldige wisselspelers het elke keer opnieuw doen is top en een groot compliment aan Bosz. Buiten dat kan ik nog een paar keer de loftrompet steken over de trainer en manager Peter Bosz. Maar qua speelwijze ben ik zelf ondanks alle positieve resultaten verre van overtuigd dat het duurzaam is. En dat baart me zorgen waarbij Feyenoord normaliter een lastigere wedstrijd wordt dan Sevilla uit/thuis en Lens uit/thuis. Ondanks de 8 punten in 4 wedstrijden hebben we een flinke portie geluk gekend. Tegen Lens die bal op de paal voor de 1-1, nu afgekeurde goal en bal op de lat. Domme en ongelukkige rode kaart en wonder goal van Saibari. Het zit een keer mee en dat moeten we koesteren.

 

+3/-0

Speelwijze is ook intensiteit, scherpte, duelkracht. Er zitten nog lichtjaren tussen wat topploegen structureel op de mat kunnen leggen en wat PSV laat zien.

 

+2/-0

De reden waarom ik dit topic in augustus 2019 begonnen ben, was omdat ik me stoorde aan het feit dat er totaal geen idee leek te zitten achter wat PSV aan het doen was. Ik benoemde de aspecten trage opbouw, half druk zetten en te weinig beweging. PSV speelde zo lamlendig dat je je af kan vragen wat ze op de training aan het doen waren. Je zag in ieder geval nauwelijks een strijdplan in de wedstrijden.

Hoe anders is dat nu (en was het ook een periode onder Roger Schmidt). Er wordt nu écht druk gezet, waarbij niemand in het team verzaakt. Er zijn lopende middenvelders en buitenspelers met oog voor de ruimte. De opbouw is niet traag, maar gewoon prima. Dit PSV creëert kansen vanuit balbezit, waarbij je in die fase in 2019 al wist dat PSV de bal ging kwijtraken zodra de bal langer dan 20 seconden in het bezit was.

Mijns inziens is dit, met terugwerkende kracht, een diskwalificatie van de beginnende trainers Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij. Ook Phillip Cocu was natuurlijk een beginnende trainer, die nog wel prijzen heeft gewonnen maar waarbij je ook je vraagtekens kunt hebben over de manier van voetballen.

Je ziet nu hoe een ervaren en bewezen goede trainer als Peter Bosz in staat is om het elftal op een bepaalde manier te laten spelen. En ook bij Schmidt zag je heel duidelijk hoe hij wilde spelen, en zeker in zijn tweede jaar stond er wel een elftal waarvan je wist wat ze gingen doen en waarbij de titel heel dichtbij kwam.

Spelers die vorig jaar verguisd werden, zoals Teze, Til en ook af en toe Luuk de Jong, staan er dit seizoen veel beter op. Natuurlijk is de balans in het elftal veel beter. Maar de manier van voetballen draagt er ook aan bij. Een goede trainer is een trainer die zijn spelers beter laat lijken dan ze zijn, in plaats van andersom.

Natuurlijk, PSV is geen Europese topploeg en zal dat ook nooit meer worden. Incidenteel kunnen wij een keer de groepsfase van de CL overleven, maar de tegenstanders in de Europa League zullen qua niveau altijd meer bij ons passen. Dat is geen schande, dat is de realiteit.

En in die realiteit moet PSV proberen om zo goed mogelijk te presteren. Nu zie je dat we onder Bosz, met een speelwijze die uitgaat van hoog druk zetten, de vrije man vinden en het in stelling brengen van onze lopende middenvelders, we heel aardig voetbal spelen. En natuurlijk wordt dat lastiger als de tegenstanders beter worden, maar feit is wel dat wij nu gewoon de baas zijn in Almelo en Enschede, dat wij met 0-4 wonnen bij Sparta. Terwijl we in andere seizoenen vaak achter de feiten aanliepen en moesten hopen op de individuele klasse van één van onze aanvallers om een wedstrijd te beslissen.

 

+4/-0

Het gaat denk ik ook niet alleen over of de speelwijze kan en werkt, het gaat natuurlijk ook over hoe je e.e.a. uitvoert. Ik heb me woensdag het eerste uur zitten te verbijten. Maar dat het niet liep kwam ook door een tegenstander, ongeacht op welke plek ze op dit moment in de competitie staan. Het zijn geen koekenbakkers.
Maar welke speelwijze je ook hanteert, je bent vaak wel afhankelijk van bijvoorbeeld je buitenspelers in de één tegen één, of van je verdediging die ballen tussen de linie speelt, of van middenvelders die ruimtes tussen de linies zoeken. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Het eerste uur woensdag kwam met name Bakayoko zelden tot nooit langs Acuna, die had hem gewoon in zijn tas. Met name Teze maar ook Ramalho en Boscagli hebben bijna geen strakke inspeelpass waarmee je linies overslaat het middenveld of zelfs naar de voorhoede gespeeld. Dat zijn wel kenmerkende situaties die we onder Bosz vaak in positieve zin zien. Woensdag zagen we ze niet, en dat kwam ook door Sevilla.

Ik heb overigens wel te weinig gehoord (dat kan aan mij liggen) over het feit dat ondanks een man meer je natuurlijk nog steeds op dit niveau, tegen dit soort zeer ervaren spelers, het ontzettend knap is dat je het dan zo uitspeelt. Dat zie je vaak toch ook anders. Dit PSV speelt een man meer situatie eigenlijk altijd goed uit, dat heeft vooral met discipline en duidelijkheid te maken. Dat verdient het compliment. Daarnaast vond ik de rode kaart niet het meest cruciaal, maar wel het doelpunt van Saibari 2 minuten laten. Valt die niet of 10 minuten later dan had ik het wel eens willen zien. Maar met een man meer komen te staan en vervolgens meteen scoren doet wel wat met je vertrouwe en flow. Dat pakte goed uit.

Zondag houd ik desondanks mijn hart vast. Het kan alle kanten op. PSV is kwetsbaar achter de rug van de verdediging (zie de 0-2). Ik verwacht daar veel loopacties van Minteh. Daarnaast zie ik Slot ook nog wel in staat om Til op te laten vangen door Hanchko waardoor Feyenoord op het middenveld een man meer heeft (in theorie). Bosz daarentegen heeft moeten zien hoeveel moeite Feyenoord met de zwervende Griezmann had. Probleem is alleen dat het niet alleen het zwerven was, maar ook het feit dat Griezmann alles goed deed. Wat een kwaliteit. Zo een speler hebben wij logischerwijs niet, al kan Til wel zwervend van meerwaarde zijn.

 

+2/-0

Ik zou Saibari laten starten in plaats van Til.

 

+1/-0

De speelwijze die onder deze trainer wordt gehanteerd laat duidelijk de winst in zijn totaliteit zien,spelers worden zichtbaar beter en in een altijd moeilijke omgeving als de kuip wordt zelfs zonder je twee beste aanvallers wederom gewonnen.
Natuurlijk kun je net zo goed tegen een zeperd aanlopen maar dat is vanuit een meer behoudende tactiek waaruit een ploeg achteruit loopt en een tegendoelpunt over zichzelf afroept even zo goed mogelijk.
Deze speelwijze is veel meer het aanzien waard,levert meer spelvreugde en de waarde van de ploeg stijgt.

 

+1/-0

Het klopt dat er fris aanvallend gevoetbald wordt. Als ze een Barcelona of City loten hoop ik echter niet dat ze zo de wedstrijd ingaan want dan ga je er denk ik met een nulletje of 5 af. Bosz kennende zal hij niets gaan aanpassen.

 

+1/-0

Ik heb het idee dat Bosz wel iets realistischer is geworden, maar dat hij ineens de bus gaat parkeren geloof ik ook niet. Nu maakt het aan het eind van de rit niet veel uit of je het een of het ander doet tegen dat soort ploegen, je gaat er toch aan. Voor je gevoel kan het dan lijken dat je enigszins tegenstand hebt geboden als je met 3-0 verliest in plaats van met 6-0, maar dat is schijn. Deze speelstijl moet, zoals ik al eerder heb aangegeven, een blauwdruk worden voor het beleid dat PSV uit moet gaan stippelen. Het gaat je als Nederlandse club altijd meer geld opleveren en dus meer mogelijkheden om aansluiting te vinden op het Europees podium. En dan kijk ik naar de Europese subtop.

 

+3/-0

We zijn pas zo'n beetje halverwege, maar ik ga de technische leiding toch alvast complimenteren voor het aantrekken van Schouten. Wat een fantastische aankoop. Vandaag ook positioneel weer zo sterk. Zo rustig aan de bal. Altijd die blik naar voren. Dit soort spelers doet wonderen voor het spelletje dat je wil spelen.

 

+1/-0

Gisteren was het qua druk zetten bijna een masterclass en daar mag Bosz heel trots op zijn. Je weet dat de spelers weten wat de afspraken zijn en als je 5 minuten kijkt dan zie je precies hoe ze het moeten uitvoeren. In de eerste minuut was het meteen proberen te voetballen en volgens mij gingen de eerst 6 a 8 passes goed en net die laatste bal (ik dacht Veerman of Dest) die ging mis en meteen ben je kwetsbaar. Dat wil zeggen dat je elke keer gemiddeld 5 a 8 passes goed moet doen om er onderuit te voetballen. Of 1 a 2 en een goede dieptebal (zoals we ze zo vaak tegen kregen onder Roger).

Als Trauner/Hancko de bal had dan werd de lijn naar Zerrouki eruit gehaald. Werd Zerrouki overgeslagen dan ging Dest, Schouten, Veerman of wie dan ook door. Ging de bal naar de zijkant dan sluiten ze de back in van 3 kanten waardoor de enige vrije man op de andere flank vrij staat. Precies zoals Roger het ook wilde (bv Vitesse uit waar het mis ging omdat Vitesse elke keer die crossbal speelde). Perfect uitgevoerd en ondanks dat het de wedstrijd min of meer stuk maakte was het effectief en hielp het ons gigantisch in de wedstrijd te blijven.

Wat er na die 1-2 gebeurt is óók Bosz. Als de tegenstander dan heel oppertunistisch gaat spelen en linies gaat overslaan dan kan die bal wel een keer goed vallen en dan zijn de ruimtes ook meteen te groot. Niet dat je dat kan voorkomen want het is dan een soort casinobal waarbij tegenstanders hun geluk zoeken maar dan komt het niet meer aan op voetbal vanuit achteruit maar dan moet je juist verdedigen en met snelheid voorin gevaarlijk blijven. Tillman liet gisteren ook weer zien hoe belangrijk het is om zulke spelers te kunnen brengen in de slotfase. Het is zoveel makkelijker om in die fase met snelheid en frisheid energie erin te pompen dan vanaf de aftrap zonder enige ruimte.

In een week bij Twente Feyenoord en Sevilla winnen is echt een resultaat wat ik niet meer verwacht mee te maken de komende jaren. Zeker met de 10 punten voorsprong + overwintering als gevolg. Denk alleen al aan het financiële plaatje wat deze week heeft opgeleverd. Daarmee kun je ook gewoon verder bouwen aan een betere fundering met spelers die er al zijn in plaats van spelers die er nog moeten komen. En dan heb je nog de luxe dat je spelers kunt zoeken die bij Boszbal passen en met 3 (ex) TD's Bosz Earnie en Marcel zullen fouten zoals bij Ajax niet worden gemaakt. Het geld lijkt redelijk veilig te zijn.

Gaan we met deze manier van spelen in Europa stappen maken? Dat denk ik nog steeds niet. Tegen Lens, Sevilla, Rangers en Arsenal heb ik alleen dit jaar bij PSV al genoeg gezien waarom ik denk dat het niet kan. Maar ook Feyenoord heeft gewoon 3 van de 4 wedstrijden verloren tegen Lazio/Atletico. Terwijl ze blijkbaar heel Europa hebben wakker geschut met fantastisch voetbal (en na 5 speelrondes al uitgeschakeld).

 

+2/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 10 pagina's: 1 2 3 4 ... 6 7 8 9 10

PSV Forum » Algemeen PSV Forum » Speelwijze PSV