Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV Forum » Algemeen PSV Forum » Speelwijze PSV

Deze normale topic is open en bestaat uit 10 pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

open/sluit de onderstaande quote:

Marciano_Vink schreef op 08 september 2022 om 22:22:

Zouden we niet…….

Eens terug moeten naar de speelstijl waarmee we groot zijn geworden? Op een of andere manier is het door Cruijff bewierrookte 4-3-3 in ons DNA terechtgekomen. Hoe? Ik weet het niet, maar ik verlang terug naar de goede oude tijd. Naar 4-4-2

Voor mij betekent 4-4-2, dat onze backs NIET te veel opkomen. Ze mogen er voorbij, maar alleen om een voorzet op onze spitsen te geven. Met de Jong hebben we een type Vennegoor in huis. Simons, Til, Saibari, of zelfs veerman zou als valse spits mogen fungeren. Centraal op het middenveld 2 brekers (Sangare en Guti), als halfspelers opteer ik voor onze huidige buitenspelers. Zowel Gakpo als Madueke / Bakayoko, renderen het beste als ze ruimte voor zich hebben. Denk eens terug aan de tijd dat we met Vennegoor / kezman als spitsen speelden, die bediend werden door Robben en Rommendahl. Bij balverlies ben je halfspeler, in balbezit heb je de ruimte voor je om op snelheid je man voorbij te gaan, en ben je feitelijk buitenspeler.

Een opstelling?

Doelman: Benitez
Linksachter: Max (mauro)
Linker centrale verdediger: Obispo
Rechter centrale verdediger: Teze
Rechtsachter: Mwene
Verdedigende middenvelder 1 Sangare
Verdedigende middenvelder 2: Guti
Linkshalf: Gakpo
Rechtshalf: Bakayoko
Spits 1: De Jong
Schaduwspits: Til / Simons

Je kunt nuances aanbrengen: bij een makkelijkere tegenstander, vervang je 1 van de 2 verdedigende middenvelders voor een aanvallende optie (veerman)

Roept u maar 😁



Ik ben het met je eens dat de huidige speelwijze met zich meebrengt dat PSV defensief veels te kwetsbaar is. Met backs die zich enkel richten op hun verdedigende taak staat het elftal in ieder geval wat beter.
Max is echter in mijn ogen geen back maar meer een middenvelder. Gakpo voegt als linkshalf te weinig toe aan dit elftal als het er echt om gaat. Met de Jong heb je geen spits zoals Haaland/Mbape in de spits.De Jong heeft zijn beperkingen ,maar is wel sterk in de duels en aanvallend een van de beste koppers in Europa. Gebruik die kracht dan. Stel buitenspelers op die ook eens buitenom kunnen gaan en een voorzet kunnen geven.
Sangare vind ik minder voetballen zonder Guti naast hem. Het gehele middenveld oogt kwetsbaar nu.

 

+1/-0

Tijd om dit draadje eens een kick te geven. Wekelijks verbaas ik me over het matige spel en ons tactische onvermogen een wedstrijd te doen kantelen. Wat is nu eigenlijk ons plan? En hebben we een plan B? Inmiddels moet ik deze vragen toch echt met “geen idee” en een dikke NEE beantwoorden. Waar trainen we in godsnaam de hele week op? Ik zie het na 22 wedstrijden echt niet, er is geen lijn in ons spel te ontdekken.

We worden door vrijwel iedere ploeg tactisch overklast. Of het nu Emmen is, Sparta of Fortuna, het is zo ontzettend makkelijk om PSV te ontregelen. Dat is bijna bizar. Ik erger me er zo ontzettend aan dat we elke week hetzelfde proberen, en hopen dat het resultaat beter wordt. Waarom proberen we nu nooit eens iets verrassends?

Een voorbeeld: kort na de winterstop raken zowel El Ghazi als Hazard geblesseerd. Buitenspelers hebben we eigenlijk alleen in de persoon van Bakayoko. Waarom bedenkt dan niemand eens dat we ook gewoon een keer met 2 spitsen kunnen starten? Xavi, Guti,Sangare, Veerman op het middenveld. Dan staan meteen je meest ervaren (en ook beste) spelers op het veld.

Ik ben wel benieuwd of bij jullie dezelfde ergernis leeft, met name voor wat betreft het star vasthouden aan een strijdplan dat niet werkt….

Dit bericht is gewijzigd op 20 februari 2023, 19:17:54.

 

+4/-0

Het plan is echt wel duidelijk, Rutten heeft het zelfs staan uitleggen voor de camara. Het probleem is dat het plan niet goed is en daarom de uitvoering ook niet en daarom zie je het ook niet terug op het veld.

PSV wil zoveel mogelijk over links opbouwen met dubbele bezetting en overloop waardoor de rechtsback achter blijft en dus niet voor diepgang zorgt. Af en toe moet de rechtsback als verrassing over rechts door komen en vanuit die 'verrassing' een kans opleveren. PSV wil met twee '6'en spelen en heeft daar 3 spelers voor. Guti als er gevochten moet worden, Sangaré omdat hij altijd speelt en Veerman zolang hij zijn volledige taak als middenvelder omarmt. Voorin moet op rechts iemand het veld breed houden (Madueke, nu Bakayoko) en op links is er ruimte om naar binnen te komen omdat de linksback aan de buitenkant kan spelen. Die rol is voor Xavi op zijn lijf geschreven en bij Hazard ook. El Ghazi op rechts overigens ook. Defensief gezien heeft Ruud aangegeven soms met zn allen terug te moeten en dat zit er wel heel erg ingebakken. Te erg zelfs. Voorin druk zetten met een 9 en een lopende 10 zodat je de bal bij de zwakste tegenstander krijgt die dan veelal de bal inlevert. Vervolgens geduldig combineren van links naar rechts en terug en op het laatste moment versnellen om tot kansen te komen.

Het plan is er echt wel. Het is ook makkelijk te bestrijden helaas en de uitvoering is veelal niet goed. Zolang je hiermee door gaat is het 100% precies hetzelfde als dat Roger deed met zijn manier van pressen in grote wedstrijden. Gaat nu niet werken, over 10 wedstrijden niet werken en over 10 jaar ook niet werken.

 

+1/-0

Tinus, jij licht er nu een aantal aspecten uit die logisch en plausibel klinken, maar in mijn ogen is dat geen volledig plan. Ik ben het Marciano eens dat ik soms echt geen idee heb wat de bedoeling is achter sommige fases / acties in wedstrijden. Wat denkt PSV aan het begin van zo'n 2e helft tegen Emmen (beker)? Wat verandert er in de kopjes na de 1-2 tegen Utrecht, waardoor we in 3 minuten opeens weer 3 gevaarlijke momenten (en een goal) moeten toestaan, terwijl we in de minuten voor de 1-2 de betere ploeg waren?

Uiteindelijk draait valt of staat elk plan natuurlijk ook met de kwaliteit van de spelers die het uitvoeren. Spelers met snelheid, fysiek en de technische bagage om een mannetje uit te spelen zijn zó belangrijk. Iemand die met een actie het spel kan versnellen, zodat er ook in de drukte opeens ruimte ontstaat om te schieten of een combinatie aan te gaan.

Misschien is het dan toch gewoon de beperkte techniek en/of het beperkte inzicht van veel van onze spelers wat ervoor zorgt dat het lijkt alsof er vrij weinig lukt. En is de defensieve opstelling (of discipline) niet goed genoeg om het dicht te houden zodra een tegenstander een beetje aan zet. Zo'n beetje elke tegenstander is in staat om tegen ons wel een paar kansen te creëren, of het nou Eagles, Emmen of Fortuna is. Tegen Sevilla lijken we 30 minuten de betere ploeg, maar echt zenuwachtig zal geen enkele Spanjaard in die periode zijn geweest. En dan opeens staat het 3-0. Waarna we in de laatste 30 minuten opnieuw een optisch overwicht hebben met wat kansjes, maar uiteraard bijten we niet door.

Dus misschien zijn bepaalde aspecten van het plan niet eens zo slecht doordacht, maar is de uitvoering gewoon dramatisch. Het eerste jaar onder Schmidt was dat ook zo. Als je bekijkt hoeveel domme, onnodige fouten er werden gemaakt, hoevaak de foute keuze in voortzetting werd gemaakt, dan is dat geen kwestie meer van pech, maar van onkunde. Datzelfde zie ik nu ook weer af en toe in de ploeg sluipen. En ja, dan vraag ik me ook wel eens af waar ze heel de week op trainen.

 

+1/-0

Waarom staan spelers altijd 20 meter van hun man af om er dan vol op af te sprinten als ze de bal krijgen? Dat kost toch bakken met energie? Dan kost het toch veel minder kracht om 2-3 meter van je tegenstander af te staan? Vooral met Luuk die met zijn snelheid continu aan het rennen is ziet het er vermoeiend en kolderiek uit.

 

+2/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Albert Trestena schreef op 23 februari 2023 om 20:08:

Waarom staan spelers altijd 20 meter van hun man af om er dan vol op af te sprinten als ze de bal krijgen? Dat kost toch bakken met energie? Dan kost het toch veel minder kracht om 2-3 meter van je tegenstander af te staan? Vooral met Luuk die met zijn snelheid continu aan het rennen is ziet het er vermoeiend en kolderiek uit.



Het is geen team maar los zand. Veld bij balbezit tegenstander veel te groot en dan vervolgens 1 voor 1 druk zetten tot 1 meter van de tegenstander en dan de volgende die gaat.

Zet nou toch eens collectief druk op klote ballen en laat ze anders lekker rondtikken achterin. Helaas hebben wij geen leider op het veld die dit kan aansturen.

 

+2/-0

Gisteren was het 65 minuten lang kansloos met een hoofdletter K. Sevilla was veel comfortabeler aan de bal, kon de vrije man vinden, had de wedstrijd volledig onder controle. Individueel en vooral als team waren ze veel sterker dan PSV. Het is veelzeggend dat we pas na meer dan een uur spelen onze eerste corner kregen.

Na de wissels van Mauro Jr. en Fabio Silva gingen we opportunistischer spelen en dat zorgde voor wat opwinding. Eindelijk zag ik een "plan B". We dwongen wat gevaarlijke momenten af, maakten 1-0, hadden pech met een buitenspelsituatie waardoor de 2-0 niet doorging, en de echte 2-0 viel veel te laat.

Maar het "plan A" waar we de wedstrijd gisteren mee aanvingen, was weer zo kansloos dat je je kunt afvragen waarom we niet eerder zijn begonnen met wat meer opportunisme. En de intensiteit waarmee "plan A" gepaard ging, was zo laag dat ik denk dat FC Twente, dat in tegenstelling tot Sevilla waarschijnlijk wél wat meer zelf op zoek wil gaan naar een goal, dit weekend een zeer zeer zeer lastige kluif gaat blijken te zijn.

 

+1/-0

Letterlijk iedereen die gisteren heeft gekeken heeft gezien dat PSV er totaal niet aan te pas kwam. Geen druk op de bal, geen bal in de ploeg, geen pass naar voren, geen geslaagde actie, geen enkele vorm van geluk zoeken. Sevilla was met ons aan het spelen als een kat met een gewonde muis. Sterker nog, het leek verdorie wel of zij met een man meer speelden.
Buiten het feit dat het kwalitatief bar en boos was van PSV en trainer Ruud misten we ook elke vorm van urgentie, vertrouwen en oppertunisme. En juist die 3 dingen waren nodig om er iets van te maken. Die bal van Rakitic op de lat had een pijnlijke avond een rampzalige avond kunnen maken.

Het zegt heel veel dat PSV beter is in rommelen dan in voetballen. Wellicht omdat we teveel rommelaars hebben en te weinig voetballers. Zo'n Hazard/Götze en voorheen Rodriguez brachten aan de bal zoveel rust dat je ook echt aan het voetballen komt. Nu hebben we Jong PSV spelers die het al druk genoeg hebben met zichzelf, harde werkers die niet kunnen voetballen en verdedigers die ook geen voetbal brengen. Buiten Xavi en Veerman stond er gisteren geen speler in het veld die de combinatie aan kan gaan zonder balverlies.

De vraag der vragen is waarom Ruud niet pragmatisch genoeg is (of wil zijn) om niet met buitenspelers te spelen als we geen buitenspelers hebben, oppertunistischer te spelen als we geen voetbal in de ploeg hebben of waarom hij uberhaupt niet inziet dat zijn speelwijze niet op een paar details niet goed gaat maar dat het helemaal nergens op lijkt.

Ik zei het over Roger en ik zeg precies hetzelfde over Ruud; een goede manager, maar geen goede trainer bij PSV.

 

+2/-0

En het ergste vind ik dan nog dat je spelers en trainer dan achteraf hoort zeggen dat ze het goed gedaan hebben omdat ze met 2-0 van Sevilla hebben gewonnen.

Nee, je hebt 65 minuten lang helemaal niks klaargespeeld en je mag van geluk spreken dat El Nesryi en Rakitic hun grote kansen misten, want anders was het helemaal een nachtkaarswedstrijd geworden. Dat je uiteindelijk met wat opportunistisch spel wat kansjes creëert en 2 ballen erin frommelt, is leuk voor de winstpremie en de puntjes die we nog voor Nederland binnenslepen voor de coëfficientenlijst, maar met een goede prestatie had gisteren natuurlijk helemaal niks te maken.

De omschrijving dat het leek alsof Sevilla een man meer had vind ik een hele passende. Ze vonden altijd de vrije man, die inderdaad vaak opvallend veel ruimte had om aan te nemen en te bedenken wat hij zou gaan doen. Ook dat is een terugkerend probleem binnen onze speelwijze. Ofwel de taken bij balverlies zijn niet duidelijk, ofwel onze trainer heeft geen idee wat je bij balbezit tegenstander moet doen.

 

+1/-0

Wat een verschil gisteren met eerder in 2023.

- 2 dynamische backs die de opdracht kregen om aanvallend wat bij te dragen (ipv 1)
- Geen Teze maar Mauro/Mwene die ook hun beperkingen hebben maar aanvallend beter zijn
- Ramalho-Jarred lijkt dan toch het duo te worden omdat Jarred beter is op LCV
- Bakayoko die niet alleen staat op rechts maar ook hulp krijgt van de RB
- Silva als spits op een aanvallende positie ipv een middenvelder (Saibari)
- Nieuwe energie van Mauro en Silva buiten de al frisse Pattie Ramalho en Xavi
- Xavi ipv Til op 10 is een bizar verschil qua voetbal
- Luuk begint te scoren en belangrijker te worden
- Bakayoko heeft een mooie productie

Minpunt: 2 aanvallende backs met Sangaré/Veerman is heel risicovol. Zelfs a la Roger risicovol.

RKC uit en Vitesse uit winnen en je mag weer een beetje geloven en dromen. Tot die tijd moet je echt niet naar anderen kijken.

 

+3/-0

Ik denk dat het betere spel van Luuk te maken heeft met dat hij een spits om hem heen heeft die wat onrust sticht in de verdediging van de tegenstander. Guus en Luuk is toch teveel van hetzelfde.

Het enige wat nog flink verbeterd kan worden is de snelheid om de bal naar voren te brengen. Bij de goal van Xavi trapt Sangaré de bal haast recht naar voren. Er waren echt wel veel meer kansen om een dergelijke bal te geven. Dan heb je wellicht een keer balverlies voorin, maar dat is beter dan weer de bal op Ramalho die de bal een eeuwigheid vasthoudt. Dat komt uiteraard ook met vertrouwen.

Vooral in de slotseconden van de eerste helft werd de kans op een aanval verprutst door het angstige spel.

 

+1/-0

Het lijkt erop dat Ruud eindelijk zijn beste elf gevonden heeft. Met als belangrijkste wijzigingen Teze eruit en Obispo eruit.

Ik ben niet echt fan van ramalho, maar het staat nu redelijk goed met Gerrit en Ramalho, dus dit lijkt de beste optie. Mwene vind ik wel aanvulling in felheid en in aanvallend opzicht. Van Aanholt is top, ver boven mijn verwachting.

Het middenveld met Sangare, Veerman en Simons is top. Al kun je Veerman ook vervangen voor guti, voor de balans. Ook vandaag laat Veerman zijn man te makkelijk lopen bij de tegengoal, da's een terugkerend probleem. Guti heeft zeker beperkingen, maar hij heeft vrijwel geen balverlies en staat altijd op de goede plek.

Voorin hebben Bakayoko en Fabio Silva hun plek veroverd, waar Luuk ook weer van profiteert. Fabio valt me ook in positieve zin op, door zijn loopacties en werklust. Bakayoko heeft op elk moment een gevaarlijke voorzet in huis.

Ruud moet dit nu ook een paar wedstrijden laten staan.
De rest moet dus even pas op de plaats maken. Boscagli, Obispo, Teze, Mauro, guti of Veerman, til, hazard en el Ghazi zullen op hun beurt moeten wachten.

Het enige waar ik bang voor ben is dat el Ghazi er weer in komt, dat lijkt toch wel een lieverdje van Ruud.

 

+1/-0

Het lijkt een nieuwe trend te zijn, bij meerdere teams in Nederland en daarbuiten, dat er een verbod staat op het hanteren van de lange bal. Elke keer dat gepiel in je eigen 16 kost meer tegendoelpunten dan dat het doelpunten of kansen oplevert. Stamp die bal maar naar voren als je onder druk staat!

 

+5/-0

open/sluit de onderstaande quote:

legerjas schreef op 23 augustus 2023 om 10:02:

Het lijkt een nieuwe trend te zijn, bij meerdere teams in Nederland en daarbuiten, dat er een verbod staat op het hanteren van de lange bal. Elke keer dat gepiel in je eigen 16 kost meer tegendoelpunten dan dat het doelpunten of kansen oplevert. Stamp die bal maar naar voren als je onder druk staat!


Helemaal mee eens inderdaad. Vooral met doeltrappen als tegenwoordig twee spelers in de 16 gaan staan met de keeper begint mijn bloed te koken. Ik zou als coach zeggen, boeiend dat je in de 16 mag staan, doe maar even lekker niet.
Als je inschakelt in een willekeurige eredivisiewedstrijd is het met alle terugspeelballen lastig te zien wel team welke kant op speelt.

PSV met Til en De Jong moet makkelijk een bal kunnen ontvangen door de lucht.

 

+1/-0

Ik snap ook niet dat het gebrei en gepiel achterin tegenwoordig tot de norm is verworden. Alsof verzorgd voetbal altijd alleen maar van achter uit kan en/of mag. Als je mensen gedekt staan, dan kies je op dat moment toch even voor een andere oplossing. Zodra het kan, kun je dan weer helemaal van achteruit op gaan bouwen.

 

+2/-0

Het gaat er om dat je juiste keuzes maakt. Opbouwen van achteruit als het kan, de bal wegrossen als het moet. Gisteren had Benitez kunnen zien dat Sangaré eigenlijk niks kon doen met de bal die hij hem wilde geven. En Sangaré had natuurlijk nooit moeten pielen met een man in zijn rug en Dessers in de buurt. Net zoals dat Noa Lang natuurlijk in minuut 2 nooit die bal zo mocht inleveren.

Ik snap best dat je als basis wilt kijken vanuit de opbouw, vanuit voetballende mogelijkheden. En dat je dus alleen de lange bal speelt als het echt niet anders kan. Maar dat soort dingen als gisteren mogen natuurlijk nooit gebeuren.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

BasArnhem schreef op 23 augustus 2023 om 14:25:

Het gaat er om dat je juiste keuzes maakt. Opbouwen van achteruit als het kan, de bal wegrossen als het moet. Gisteren had Benitez kunnen zien dat Sangaré eigenlijk niks kon doen met de bal die hij hem wilde geven. En Sangaré had natuurlijk nooit moeten pielen met een man in zijn rug en Dessers in de buurt. Net zoals dat Noa Lang natuurlijk in minuut 2 nooit die bal zo mocht inleveren.

Ik snap best dat je als basis wilt kijken vanuit de opbouw, vanuit voetballende mogelijkheden. En dat je dus alleen de lange bal speelt als het echt niet anders kan. Maar dat soort dingen als gisteren mogen natuurlijk nooit gebeuren.



Dat is absoluut juist, en het is onaanvaardbaar. De spelers realiseren zich dit net zo goed. Niettemin, zelfs op het hoogste niveau komt dit voor. Je moet in een fractie van een seconde beslissingen nemen, en ongeacht het niveau blijven het mensen die soms de verkeerde keuzes maken.

Sangare had twee opties, met Dest als vrije optie (waar ook Benitez naar leek te wijzen), en Teze als een andere mogelijkheid. Echter, bij zijn tweede aanraking van de bal stootte hij de bal te ver voor zich uit, waardoor hij te laat kwam. In mijn ogen echt een persoonlijke fout, want op zich was de situatie niet super gevaarlijk.

Bij het tweede doelpunt van de Rangers viel de bal echt op een gelukkige manier twee keer goed tussen Veerman en Boscagli door, wat Cantwell plotseling de kans gaf om met de bal weg te sprinten. Op dat moment was PSV in een minderheidssituatie, omdat ze net een aanval van Guus Til hadden meegemaakt. Ik vraag me af of Boscagli op dat moment had moeten ingrijpen.

Dit betreft echter opnieuw een beslissing die Boscagli in een fractie van een seconde moest nemen. Misschien was het beter geweest als hij de tegenstander had gevolgd in plaats van druk te zetten. Maar als hij erin geslaagd was om de bal daar te onderscheppen, zou PSV weer in staat zijn geweest om aan te vallen en hadden we het allemaal ervaren als een goede actie.

 

+1/-0

Ik ben het helemaal met je eens dat het maken van de juiste keuze niet eenvoudig is. Je hebt vaak inderdaad maar een split second om te bepalen of je instapt of niet, of je wel of geen tackle maakt, of je een overstapje maakt of de bal aanneemt, etc. etc.

Echter, als puntje bij paaltje komt, is het gewoon een kwestie van kwaliteit of je in staat bent (vaak) de juiste keuze te maken. Een Sangaré heeft vaker dit soort momenten waarbij hij zichzelf in de problemen brengt. Boscagli heeft regelmatig zijn momentje van onachtzaamheid. Obispo idem.

Als je een speelstijl hanteert waarbij de kans vergroot wordt dat een foutje op een vervelende plek direct dodelijk kan zijn, dan is het dus van belang dat de ondergrens van de spelers die je opstelt heel erg hoog is. Als een Rangers al zo eenvoudig eigenlijk aan 2 goals kan komen, hoe gevaarlijk gaan Ajax en Feyenoord dan wel niet worden als ze zich goed hebben ingesteld op onze speelwijze?

En dat is denk ik precies de struggle die onderwerp van discussie is tussen welk type voetbal het meest succesvol kan zijn. Je hoeft niet de beste ploeg te zijn, je hoeft alleen maar 1x meer te scoren dan de tegenstander. Vanuit de reactie hebben wij de afgelopen jaren veel succes gehad. Ik weet nog hoe zuur Henk ten Cate eens was nadat PSV won in de Arena, omdat we in zijn ogen niets gedaan hadden. Nu proberen we het andersom, en denken we vanuit balbezit. Ik was heel blij dat we voetballend mee konden met Feyenoord in de JCS, want dat hadden weinig mensen vooraf verwacht. Ik was blij dat we snel afstand namen van Graz in de eerste wedstrijd, want het zag er bij vlagen flitsend uit. Dat zijn allemaal dingen die we vorig jaar heel weinig hebben gezien.

Ik denk daarom dat we dit jaar regelmatig zullen genieten van het spel van PSV. Toch blijft het oppassen voor het moment dat tegenstanders enorm gaan inzakken en ons puur in de omschakeling pijn gaan proberen te doen. Want zolang dit voetbal hand in hand gaat met resultaten, is er niks aan de hand. Maar als het wat moeizamer gaat, de vermoeidheid erin sluipt, spelers net even 10% minder kunnen geven, dan gaan er onherroeplijk wedstrijden komen waarin je ook tegen jezelf staat te voetballen. En dan moet je ondergrens wel dermate hoog zijn dat je die wedstrijden niet gaat verliezen door een of andere domme individuele fout.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

EHVDGXT schreef op 23 augustus 2023 om 11:24:

Ik snap ook niet dat het gebrei en gepiel achterin tegenwoordig tot de norm is verworden. Alsof verzorgd voetbal altijd alleen maar van achter uit kan en/of mag. Als je mensen gedekt staan, dan kies je op dat moment toch even voor een andere oplossing. Zodra het kan, kun je dan weer helemaal van achteruit op gaan bouwen.




Eens. Zeker als je de beste kopper ter wereld voorin hebt rondlopen...... PSV heeft Ajax ook regelmatig afgetroeft door het middenveld over te slaan en gelijk op De Jong....

Tegen Rangers en Feyenoord was het resultaat niet slecht. Maar met 70% bal bezit zo weinig creeeren is het doel voorbij schieten. Zeker als ik dan zie hoe kwetsbaar we achterin zijn. En dat heeft niet eens te maken met sec de kwaliteiten van de speler sec. Iets behoudenere spelen en af en toe wanneer nodig wegmaaien, levert je meer kans op om te winnen, mijns inziens.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

BasArnhem schreef op 24 augustus 2023 om 12:22:

Ik ben het helemaal met je eens dat het maken van de juiste keuze niet eenvoudig is. Je hebt vaak inderdaad maar een split second om te bepalen of je instapt of niet, of je wel of geen tackle maakt, of je een overstapje maakt of de bal aanneemt, etc. etc.

Echter, als puntje bij paaltje komt, is het gewoon een kwestie van kwaliteit of je in staat bent (vaak) de juiste keuze te maken. Een Sangaré heeft vaker dit soort momenten waarbij hij zichzelf in de problemen brengt. Boscagli heeft regelmatig zijn momentje van onachtzaamheid. Obispo idem.

Als je een speelstijl hanteert waarbij de kans vergroot wordt dat een foutje op een vervelende plek direct dodelijk kan zijn, dan is het dus van belang dat de ondergrens van de spelers die je opstelt heel erg hoog is. Als een Rangers al zo eenvoudig eigenlijk aan 2 goals kan komen, hoe gevaarlijk gaan Ajax en Feyenoord dan wel niet worden als ze zich goed hebben ingesteld op onze speelwijze?

En dat is denk ik precies de struggle die onderwerp van discussie is tussen welk type voetbal het meest succesvol kan zijn. Je hoeft niet de beste ploeg te zijn, je hoeft alleen maar 1x meer te scoren dan de tegenstander. Vanuit de reactie hebben wij de afgelopen jaren veel succes gehad. Ik weet nog hoe zuur Henk ten Cate eens was nadat PSV won in de Arena, omdat we in zijn ogen niets gedaan hadden. Nu proberen we het andersom, en denken we vanuit balbezit. Ik was heel blij dat we voetballend mee konden met Feyenoord in de JCS, want dat hadden weinig mensen vooraf verwacht. Ik was blij dat we snel afstand namen van Graz in de eerste wedstrijd, want het zag er bij vlagen flitsend uit. Dat zijn allemaal dingen die we vorig jaar heel weinig hebben gezien.

Ik denk daarom dat we dit jaar regelmatig zullen genieten van het spel van PSV. Toch blijft het oppassen voor het moment dat tegenstanders enorm gaan inzakken en ons puur in de omschakeling pijn gaan proberen te doen. Want zolang dit voetbal hand in hand gaat met resultaten, is er niks aan de hand. Maar als het wat moeizamer gaat, de vermoeidheid erin sluipt, spelers net even 10% minder kunnen geven, dan gaan er onherroeplijk wedstrijden komen waarin je ook tegen jezelf staat te voetballen. En dan moet je ondergrens wel dermate hoog zijn dat je die wedstrijden niet gaat verliezen door een of andere domme individuele fout.



Vorig jaar was het denk ik thuis tegen Ajax dat we gewoon elke keer als zij ons onder druk zette we de bal naar voren schoten. Dan hebben zij wel veel de beel maar kun je zelf de organisatie zo neer zetten dat er een individuele actie (of fout) nodig is voordat het een goal wordt. Bosz zou de laatste zijn die dat wil maar er zijn situaties waarin het soms even moet. Het zou me tegenvallen als Bosz Benitez op zijn ballen geeft omdat hij even snel geen oplossing ziet en de bal lang speelt. Wat je dan krijgt zijn die keepers a la Sommer/Mvogo en die het 10x perfect doen en de 11e keer in de fout gaan wat je een doelpunt kost. En van die 10x perfect krijg je enkel 3% meer balbezit zonder dat je er iets mee doet.

Rangers schiet die bal gewoon blind weg en houdt het centrum dicht en geeft PSV de sleutel. Kunnen we met een actie iets forceren en scoren dan hangen ze maar kunnen we dat niet of duurt het te lang dan is elke keer balverlies een potentiele goal. Dat gaan ze hier in Eindhoven niet anders doen.

Waar ik zelf een beetje moeite mee heb is dat PSV zo dominant over links wil dat onze rechterkant voetballend gezien te matig is. Teze moet er staan omdat hij die 3e CV moet worden, Ramalho omdat we geen betere CV hebben gevonden (haalbaar en betaalbaar) en Bakayoko/Sangaré zijn ook de beste combinatiespelers zoals Veerman, Dest, Lang en Boscagli dat wel zijn. Met Teze als RCV en Sambo (of Dest) zou je daar wel iets in kunnen groeien, zeker als Schouten gaat spelen naast Veerman. Daar ligt de groei bij PSV verwacht ik.

Als Bosz enkel de beste voetballers wil opstellen dan ga je minder ballen verspelen maar als je ze verspeelt ga je hem ook moeilijker terug krijgen. Als je ziet hoe zo'n Veerman omschakelt als hij uitgespeeld wordt dan is het geen kwestie van willen maar van kunnen.

De selectie is aardig afgestemd op hoe Bosz wil spelen maar dat finetunen moet nog gebeuren. Ramalho en Obispo kunnen dit sowieso niet en Til en Vertessen zijn spelers vanaf de bank die wat anders brengen dan het spel waar Bosz voor staat. El Ghazi lijkt me overbodig en qua aanvallende middenvelders zitten we te diep in kwantiteit en voorlopig te mager qua kwaliteit.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 10 pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

PSV Forum » Algemeen PSV Forum » Speelwijze PSV