Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV Forum » Algemeen PSV Forum » Roger Schmidt

Deze normale topic is open en bestaat uit 44 pagina's: 1 2 3 4 ... 39 40 41 42 43 44

Dit PSV presteert beter vanuit de omschakeling. Daar blijf ik van overtuigd. Je zou spelers op kunnen dragen, zeker in uitwedstrijden, iets verder in te zakken om zo ruimte te creëren voor jezelf.
Verder gisteren tegen Graz , logische opstelling en wissels. Hoewel het zomaar 2-2 had kunnen worden. Maar goed dat is niet gebeurt dus prima resultaat. Nu deze flow vast houden tegen Sparta thuis en dan de interlandperiode in.

 

+1/-0

Ik denk dat heel veel ploegen beter presteren als ze vanuit de omschakeling kunnen spelen. Ruimte is het sleutelwoord. Als er geen ruimte is, is het ontzettend lastig voetballen. Dat geldt zeker als je tegen Chelsea of Atletico speelt, maar ook als je tegen Sparta speelt en zelfs als je tegen GVVV Veenendaal speelt.

Sparta stond gisteren goed georganiseerd. In de hele wedstrijd hebben ze 4 aanvallen op de mat gelegd, verder hebben ze alleen maar achterin gestaan en de bal weer vrij snel bij ons ingeleverd. Als je dat vergelijkt met de wedstrijd tegen Cambuur, waar we de wedstrijd vroeg beslist hadden, dan zie je dat Cambuur veel meer aanvallende intenties had dan Sparta. Maar ruimte weggeven tegen topclubs is dodelijk, dat weet Cambuur na hun bezoekje aan Ajax nog veel beter.

Je kunt die omschakelmomenten echter niet zomaar afdwingen door veel meer in te zakken. Dat speltype kun je in de eredivisie lang niet altijd inzetten. Daar wordt verwacht dat je de tegenstander vastzet. Plus, een tegenstander als Sparta zal zich ook niet zo makkelijk met veel man naar voren laten lokken. Die zijn allang blij met een 0-0 stand.

Tegen Ajax krijg je straks wel meer de kans om wat meer te gokken op die omschakelmomenten. Ajax gaat altijd van hun eigen kracht uit, dat is hun sterke punt maar tegelijk ook hun kwetsbaarheid. In de JCS hebben we dat met 0-4 perfect uitgespeeld, maar de vraag is of ze nog een keer zo open in de val gaan trappen.

En verder moet je in dat soort lastige potjes gewoon veel meer scoren. Een goal uit een corner kan altijd, een vrije trap van een gevaarlijke plek moet ook eens in de zoveel tijd raak zijn. Een afstandsschot, een van richting veranderde knal, een verdedigingsfoutje afdwingen / afstraffen. Zelfs een ziekenhuisbal kan uiteindelijk tot een doelpunt leiden, omdat dat er vaak voor zorgt dat een verdediger uit positie stapt. Als hij de bal dan niet onderschept, heb je je ruimte gecreëerd en ontstaat er vaak een kans.

In de eerste 4 wedstrijden deed PSV dat veel beter. We maakten 2 + 4 + 5 + 3 = 14 goals. In het tweede blok maken we er 0 + 2 + 1 + 2 = 5. En in beide blokken hadden we 1 topploeg en 3 matige clubjes. Dat contrast moet eruit. PSV moet betrouwbaarder worden, stabieler. Achterin staat het vaak redelijk goed, maar 11 tegengoals in 8 wedstrijden is veel te veel. En het meerendeel van die tegengoals valt, inderdaad, uit omschakelmomenten waarbij onze organisatie zoek is.

 

+1/-0

Sparta heeft ook 0 keer proberen op te bouwen van achteruit. De keeper heeft iedere bal naar voren geramd, dan valt er ook weinig om te schakelen.

 

+1/-0

Dus kom je er niet met alleen maar counteren. Sterker nog, in de Eredivisie zul je 8 van de 10 keer het spel moeten maken. En het kan wel, dat hebben we dit seizoen ook al kunnen zien. Maar het frisse is er al wel weer heel snel van af.

 

+1/-0

Net zoals veel teams dit weekend gezien hebben hoe ze de topteams moeten bestrijden, hebben we ook gezien hoe het opgelost moest worden. In de tweede helft was het vanachter de goal goed te zien dat de opdracht in de rust geweest is om het veld breed te houden. Nu lopen de vleugels zonder bal nog te vaak naar binnen waardoor de toch al volle trechter nog voller wordt. Door dat minder te doen in de tweede helft zag je PSV direct meer creeren. Niet voor niks valt de 2-0 uit een strakke bal vanaf de achterlijn.
Ook de backs zag je steeds vaker er overheen gaan wat ook meer gevaar opleverde.

Als PSV tegen de kleinere clubs die de bus parkeren zo start als in de tweede helft zondag, dan win je het meerendeel fluitend, want ze hebben niet allemaal zo'n keeper in de goal staan. ;)

 

+1/-0

Het recept voor teams om wat te halen bij topteams is niet zo eendimensionaal. Het is echt niet zo dat als Utrecht het over een paar weken hetzelfde doet dan tegen Ajax maar dan in het Philips stadion dat ze er weer succes mee hebben. Net als dat Cambuur niet altijd 5 of 9 goals om hun oren gaan krijgen.

De defensieve organisatie moet goed staan, er mogen geen individuele fouten gemaakt worden, de topteams zelf moeten minder scherp zijn, de keeper moet een goede dag hebben en het moet eigenlijk ook een beetje met mentale vermoeidheid te maken hebben na een paar weken dubbele programma's. Als Ajax in de eerste 5 minuten er een bal in schiet dan gaan ze er ook gewoon af. Een balletje kan ook gewoon een keer lullig goed vallen dus geluk/pech is minstens zo belangrijk dan het tactisch voor elkaar hebben. En als je dan ook nog met 9 in de 16 staat dan heb je ook nooit de bal zelf dus krijg je nog meer oppertunistische ballen en doelpogingen waar het balletje eens wel goed kan vallen.

Dat combineren door het 16 meter gebied is eigenlijk te ingewikkeld als daar 9 man in 2 linies staan. Ondanks dat lukte het wel 2 a 3 keer tegen Sparta maar je komt zo ook wedstrijden tegen waar je wel 300 minuten kunt voetballen zonder dat het een keer lukt. Dan ben je al snel afhankelijk van onze specialiteit (dit seizoen) en dat is van buiten de 16 die bal erin schieten. Het is ongekend hoeveel goals we al hebben gemaakt door hem in de kruising te mikken en dat is over het algemeen geen garantie tot succes.

Tegen Sparta deed PSV het wel goed vond ik en het hadden ook 4 goals kunnen zijn geweest maar de keeper had weer eens de dag van zijn leven. Als we de volgende keer weer verwachten dat een team zo komt spelen en alle ballen weg schiet dan mag van mij Vinicius wel starten ipv Zahavi.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

De Tsaar schreef op 01 oktober 2021 om 16:51:

Dit PSV presteert beter vanuit de omschakeling. Daar blijf ik van overtuigd. Je zou spelers op kunnen dragen, zeker in uitwedstrijden, iets verder in te zakken om zo ruimte te creëren voor jezelf.
Verder gisteren tegen Graz , logische opstelling en wissels. Hoewel het zomaar 2-2 had kunnen worden. Maar goed dat is niet gebeurt dus prima resultaat. Nu deze flow vast houden tegen Sparta thuis en dan de interlandperiode in.


Ik denk ook dat PSV meer vanuit de omschakeling moet spelen. Er is nu simpelweg veel te weinig ruimte om iets te creëren. Je speelt continu op de helft van de tegenstander. De tegenstander krijgt in de hele wedstrijd maar 2-4 kansen, maar dat zijn vaak wel grotere kansen dan PSV krijgt omdat er veel ruimte is en de organisatie weg is. Zie ook weer de wedstrijd tegen Sparta, 2 grote kansen in de tweede helft voor hun. Die ballen vliegen er niet in en daarom win je, maar tegen Feyenoord vliegen ze er wel in. Feyenoord heeft namelijk maar 3 kansen gehad in de tweede helft, wel 3 doelpunten.

open/sluit de onderstaande quote:

BasArnhem schreef op 04 oktober 2021 om 17:44:

Je kunt die omschakelmomenten echter niet zomaar afdwingen door veel meer in te zakken. Dat speltype kun je in de eredivisie lang niet altijd inzetten. Daar wordt verwacht dat je de tegenstander vastzet. Plus, een tegenstander als Sparta zal zich ook niet zo makkelijk met veel man naar voren laten lokken. Die zijn allang blij met een 0-0 stand.


Ten eerste: de tactiek van het vastzetten van de tegenstander op hun helft hanteert PSV ook tegen Benfica en Feyenoord. Helaas ook daar weer zonder resultaat. Terwijl dat tegenstanders zijn waarbij een counter tactiek ook makkelijk kan.

Verder vraag ik me idd af of Sparta niet naar voren komt als je ze wat meer ruimte geeft. Nu hadden ze in ieder geval niet eens de kans om naar voren te komen. In de jaren dat PSV succesvol was deze eeuw was dat toch vaak de tactiek. Ook tegen mindere tegenstanders.

Laten we het omdraaien: PSV probeert iedere tegenstander vast te zetten op hun eigen helft en wat heeft dat nou eigenlijk opgeleverd?
- Tegen Benfica kwamen we niet tot scoren, ondanks een groot deel van de wedstrijd tegen 10 man.
- Feyenoord was dodelijk efficiënt in de kansen die ze kregen uit de omschakeling (vorig seizoen gebeurde overigens hetzelfde in de Kuip).
- Tegen de Eagles komen we met de schrik vrij in de slotminuten.
- Tegen Willem II zelfde liedje. Hadden nog wel een uur door kunnen spelen zonder te scoren.
- Sparta thuis zelfde liedje. Voor hetzelfde geld blijft het gewoon 0-0.

Ik zie dus helemaal geen reden om deze tactiek te blijven hanteren. Als je met die tactiek laagvliegers als Go Ahead, Willem II en Sparta oprolt prima. Maar tegen dit soort tegenstanders hebben we geluk nodig om te kunnen winnen en dan doe je iets fout.

 

+1/-0

Nee, clubs als Sparta zullen inderdaad ten aanval trekken tegen je als je ze de ruimte daarvoor geeft :D

 

+2/-1

Ook Feyenoord en Benfica (met een voorsprong op zak) geven niets om aanvallen. Beiden hadden 87% zeker getekent voor een gelijkspel op voorhand.

Edit: opvallend dat Schmidt vergat dat hij nog wat wissels over had tegen Sparta.

 

+1/-0

Tinus, maar je kunt wel concluderen dat met de manier van spelen van Utrecht de succeskans vele malen groter is dan met de manier van spelen van Cambuur. Zeker als je ook de kwaliteit van de spelers nog meeneemt. Natuurlijk is het geen garantie op succes, maar Cambuur zal met deze speelwijze nooit een resultaat boeken in de Arena. Maar goed, Cambuur hoeft zijn punten ook niet te halen tegen de topclubs. Utrecht daarentegen wil uitdager van de topclubs zijn en is daardoor in die onderlinge wedstrijden juist gebrand op een goed resultaat.

PSV had natuurlijk voldoende mogelijkheden om de score tegen Sparta al eerder te openen. Echter, het was nou ook weer geen godswonder dat het nog 0-0 stond in de 80e minuut. Die keeper haalt er een paar prima ballen uit, maar echte "niet te missen" kansen hadden we nog niet gecreëerd (hooguit Zahavi op de paal). Dat het dan uiteindelijk een individuele actie en afstandsschot is wat de ban breekt, is mooi en inderdaad past dat wel in het aantal verre goals wat we dit seizoen gemaakt hebben.

Wat betreft Zahavi: die lijkt inderdaad niet de handelingssnelheid en fijnbesnaardheid te hebben om te renderen in wedstrijden met 0 ruimte. Het lijkt geen toeval dat zijn rendement vele malen hoger ligt in Europa, want daar spelen we zelden tegen zo'n muur als Sparta optrok. Ik weet echter niet of die Vinicius wat dat betreft beter is. Had wat dat betreft meer hoop op Fofana, maar die gaan we voorlopig niet meer in actie zien, zeker niet in PSV 1.

Maar goed, er komt een blok van de waarheid aan met AJax, Twente en 2x AS Monaco. Ik ben zeer benieuwd hoe PSV en Schmidt deze volgende "examenronde" gaan doorstaan.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Ricardo Izecson Santos schreef op 05 oktober 2021 om 16:30:

Nee, clubs als Sparta zullen inderdaad ten aanval trekken tegen je als je ze de ruimte daarvoor geeft :D


Jij denkt dat ze de bal 90 minuten achterin rondspelen?

 

+1/-0

Ja allicht, alleen de Henk de Jongs en Sjors Ultees van deze wereld zijn nog zo naief dat ze lekker willen voetballen. Negen van de tien clubs uit het rechterrijtje komen alleen maar voor een punt. Dan kun je je wel massaal gaan terug trekken als topclub zijnde, ze gaan er geen meter verder door vooruit voetballen. Je brengt ze alleen maar verder in de kaart. Je krijgt ze pas aan het voetballen door zelf te scoren.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

shevchenko schreef op 05 oktober 2021 om 23:01:

open/sluit de onderstaande quote:

Ricardo Izecson Santos schreef op 05 oktober 2021 om 16:30:

Nee, clubs als Sparta zullen inderdaad ten aanval trekken tegen je als je ze de ruimte daarvoor geeft :D


Jij denkt dat ze de bal 90 minuten achterin rondspelen?


Nee, Sparta speelde de lange bal, het maakte ze geen barst uit dat die bal steeds bij PSV terecht kwam.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Ricardo Izecson Santos schreef op 06 oktober 2021 om 00:43:

Ja allicht, alleen de Henk de Jongs en Sjors Ultees van deze wereld zijn nog zo naief dat ze lekker willen voetballen. Negen van de tien clubs uit het rechterrijtje komen alleen maar voor een punt. Dan kun je je wel massaal gaan terug trekken als topclub zijnde, ze gaan er geen meter verder door vooruit voetballen. Je brengt ze alleen maar verder in de kaart. Je krijgt ze pas aan het voetballen door zelf te scoren.


Ik zeg niet dat PSV zich massaal moet terug trekken. Maar dat afjagen op de keeper en verdedigers heeft nou ook niet bepaald zijn vruchten afgeworpen. Dan verover je de bal en staat het gelijk weer helemaal dicht. Wacht ze gewoon op op de middenlijn. Die komen vanzelf.

 

+1/-0

Meen je dit nu echt serieus? Zolang het gelijk staat blijven dit soort ploegen massaal voor de eigen goal hangen. Je krijgt ze pas naar voren door zelf te scoren. Jezelf terugtrekken tot de middenlijn zal precies zijn wat ze willen, want dan blijven ze veel makkelijker overeind.

 

+1/-0

Precies, die teams gaan dan achterin de bal rondspelen tot we weer druk komen zetten. Je moet gewoon zo snel mogelijk scoren om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken.

 

+1/-0

Eigenlijk heeft het niets met voetbal te maken wat Sparta (en vele andere clubs) doen in topwedstrijden. Maar doordat de verschillen zo gigantisch groot zijn geworden, hebben ze eigenlijk ook geen andere keus. Als ze (tegen ons) een betere kans op punten hebben door gewoon lekker druk te zetten, aanvallend te spelen en ons vast te zetten, dan zouden ze dat echt wel doen.

Als je als PSV zijnde in zo'n wedstrijd probeert om ze uit te lokken, dan kunnen ze heel rustig opbouwen. Dan gaan ze de bal tergend langzaam rond spelen, is er steeds de optie om een "veilige" bal terug te geven. Natuurlijk komen ze heus wel een keer wat verder naar voren, maar dan is al het tempo allang uit de wedstrijd en plooien ze nog steeds met 11 man terug zodra ze de bal verspeeld hebben.

Ze hebben gewoon 0 intentie om iets te doen. Net zoals ik me ook nog wel uitwedstrijden in de CL kan herinneren waar PSV geen intentie had om aan te vallen en alleen maar wilde tegenhouden. Dat was toen ook "ons goed recht", gezien het verschil in kwaliteit.

 

+1/-0

Blijft hij nu echt geloven dat door het centrum combineren dé manier is?

 

+1/-0

Wat ziet PSV nog in deze trainer? De selectie is naar zijn hand gezet maar presteren ho maar. Ik zie stagnatie in deze selectie.

 

+1/-0

Het lijkt inderdaad nergens op. Heel vervelend voetbal om naar te kijken, de afgelopen maand.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 44 pagina's: 1 2 3 4 ... 39 40 41 42 43 44

PSV Forum » Algemeen PSV Forum » Roger Schmidt