Transparent
Inloggen
Sluiten

Supportersvereniging PSV: 'Keihard aanpakken, wat ons betreft'

25 oktober 2023 16:01 - ED.nl
Foto: Pro Shots

Supportersvereniging PSV: "Keihard aanpakken, wat ons betreft"; image source: Pro Shots

Tegenover het Eindhovens Dagblad heeft voorzitter Rob Bogaarts van Supportersvereniging PSV hard uitgehaald naar de incidenten die dinsdag plaats vonden in Lens. "Er zijn in Frankrijk fouten gemaakt, dat lijkt wel duidelijk. Hoewel het nog wel goed onderzocht moet worden. Ook bij de behandeling van onze supporters", aldus Bogaarts. "Maar daarmee valt niet goed te praten dat dingen stuk worden gemaakt en dat met spullen wordt gegooid naar elkaar. Daarop komt dan altijd de focus te liggen, in plaats van op de fouten die eerder zijn gemaakt."

De voorzitter merkt dat een steeds grotere groep supporters het helemaal zat is. "Mensen durven er niks van te zeggen en ergeren zich rot aan degenen die toch weer menen dat ze de boel stuk moeten maken. Wat bezielt hen toch?", zo geeft hij aan. "En helemaal degene die met een brandend voorwerp naar een thuisvak gooit. Keihard aanpakken, wat ons betreft. Dit gedrag hoort absoluut niet in een voetbalstadion thuis."

De Supportersvereniging PSV wil dat er een goed onderzoek plaats vindt naar alle gebeurtenissen. "En alstublieft niet iedereen over een kam scheren. Verreweg de meeste supporters balen hier echt ongelooflijk van", zegt Bogaarts daarover. "Dat kleine groepje, daar moeten we vanaf óf ze moeten zich normaal gaan gedragen. Op basis van beelden kan actie worden ondernomen en dat moet ook gewoon gebeuren."

Meer op ED.nl
Tags

supportersvereniging bogaarts bezielt brandend frankrijk kam lens menen ondernomen rot scheren thuisvak verreweg voetbalstadion voorwerp

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 maanden geleden
Helemaal mee eens, maar ik vraag me wel af of het echt om een klein groepje gaat. Waar is de tijd gebleven dat PSV supporters lekker in rood/wit gehuld vrolijk naar een wedstrijd gaat? Het is te prijzen dat er zoveel supporters heen gaan, en dat ze veel "lawaai" maken in de positieve zin van het woord, maar dat primitieve en geforceerde omgaan met supporters van de tegenstander is toch wel iets van de laatste jaren, in ieder geval bij ons PSV. Dat is me eerder iig niet opgevallen.
Als ik gisteren dat vak PSV-supporters zie die helemaal in het zwart gehuld zijn, vraag ik me toch wel af wat daar nou de gedachte achter is. Is het alleen om er "gevaarlijk" uit te zien? Die supporters mogen van mij wel eens met Björn vd Doelen gaan praten, die pleitte er voor om alleen nog supporters binnen te laten die rood gekleed willen komen, uiteraard met een knipoog, voor de KLEUREN de club en de stad!
+15/-0

5 maanden geleden (gewijzigd)
Lijkt me niet moeilijk om op te sporen wie dit waren.
Ze weten precies wie er in het uitvak zaten.

Wat een droeftoeters zijn het. Ergste is dat ze zich waarschijnlijk nog een hele vent vinden.

Wel hebben we dit riedeltje al vaker gehoord. Tijd misschien voor daden ipv woorden.
+7/-0

5 maanden geleden
Stop gewoon met uitsupporters.

Laat die lekker in hun eigen stadion de wedstrijd kijken op grote schermen.
+4/-5

5 maanden geleden
Ik ga mijn woorden zorgvuldig wegen.

Primair, ik ben fel tegen slopen en het bekogelen van mensen.

Maar ik vind het koppelen van ongeregeldheden aan zwarte kledij veel te kort door de bocht.
Om een voorbeeld te noemen, in de bekerfinale was het stadion aan onze kant overwegend rood. Maar een deel van die rode kant heeft ook fakkels bij, gesloopt en zaken gegooid.

An sich heb ik geen problemen met fakkels. Sterker, ik vind het sfeer verhogend. Maar; je gaat geen fakkels op een veld gooien of in een ander vak. Belachelijk en levensgevaarlijk.
Daarbij; PSV krijgt er boetes voor, dus gewoon niet meenemen die dingen. Tenzij het een afgesproken sfeer actie is in samenspraak met de club. Ook dan, niet gooien.

Ik praat het gedrag niet goed. Maar om iedereen over 1 kam te scheren, gaat me echt te ver. In een eerdere post heb ik al eens gezegd dat een groot deel van de aanhang die mee gaat naar uitwedstrijden ook verantwoordelijk is voor sfeer als spandoeken en liederen. Ook wanneer ze niet in het rood zijn. Nogmaals, slopen en vechten hoort daar niet bij.

Ik was er gisteren niet bij. Mijn vrienden wel. Sommige in het zwart, sommige met een sjaal erbij. Om de doorsnee fan maar te duiden. Ze gaven aan dat de provocaties niet van de lucht waren. Dus ik ben blij dat Rob dit ook benoemd. Wederom, dat wil niet zeggen dat je dan mag slopen, bekogelen en een vrijbrief hebt om te knokken. Voor de notulen, dat hebben mijn vrienden ook niet gedaan.

Waar ik benieuwd naar ben, Frans jansen gaf in de rood wit podcast aan in gesprek te zijn met de groeperingen. Benieuwd of hij nu zelf wil aandringen op een gesprek. Met een iets dwingender agenda punt.

Ik hoop vooral dat de Uefa coulant is. Anders ben ik voor een 2e keer in een jaar tijd in een land, zonder dat ik naar de wedstrijd mag (ik was in bodo).
+6/-1

 
5 maanden geleden
Precies dit. Die populistische kreten over een verbod op zwarte kleding en stadionverboden als je een hoodie draagt zijn net zo kansloos als de ongeregeldheden die plaats vinden.
+2/-5

 
5 maanden geleden
Op de beelden van de gevechten zie ik alleen gasten in het zwart, dus associeert men dat daarmee.
Ik hoop voor degene, die naar Sevilla gaan, dat PSV deze gasten een SV voor het leven gaat geven en UEFA PSV niet bestraft met een uitwedstrijd zonder uitpubliek.
Daarnaast alle financiele schade op deze gasten verhalen, ondanks dat het niet in een stadion heeft plaatsgevonden.
+5/-0

 
5 maanden geleden
Om de haverklap wordt iedereen die iets zwart draagt hier over een kam gescheerd. Kijk voor de gein eens bij een thuiswedstrijd. Bijna het hele stadion is in het zwart of in ieder geval donkere kleding. Zijn dat dan een stuk of 30.000 hooligans die een stadionverbod moeten krijgen?

Overigens niet gericht aan jou, maar alleen de gedachte alleen al dat mensen een bepaalde kleur kleding willen verbieden en dat je daar anders een stadionverbod voor moet krijgen :D Ik zie de gesprekken ook al voor me.

"Ga je nog naar het voetbal dit weekend?"

"Nee, ik heb een stadionverbod"

"Wat heb je gedaan dan?"

"Ik droeg een zwarte trui" :D
+4/-5

 
5 maanden geleden
@Obelix, @Ricardo. Absoluut bovenaan staat natuurlijk het grondrecht van mensen om zich te kleden zoals ze willen. Al komen supporters met een Tulband of een mooi gewaad, de keus is vrij. Maar zou een van jullie eens kunnen uitleggen wat precies de reden is van vele supporters om voor overwegende zwarte truien en kleding te kiezen boven 'de kleuren van Club en Stad'? Ik kan niet ontkennen dat ik dat als supporter altijd wel jammer vind.

En dan niet dat mensen toevallig een zwarte jas hebben, want in elke weertype is de hang naar zwart onder een groot deel van de aanhang duidelijk zichtbaar.
+3/-0

 
5 maanden geleden (gewijzigd)
Dat kan ik niet voor iedereen bepalen.
In mijn jongere jaren, ging ik elke wedstrijd. En droeg ik veel "rood en wit". Maar was er ook een stempel als voetbal supporter. Met een voetbalshirt kwam je een restaurant niet in, had je ook een vooroordeel te pakken.

Ik kan me ook voorstellen dat wanneer je onderdeel bent van een groepering, je trots bent op de groep. Bv die shirtjes van LM. Begrijp me goed, ik zeg niet mijn redenen, maar kan me het voorstellen.

Ik heb al lang geen rood en wit meer aan. Kom met een zwarte jas, 't shirt of trui zelfs wel eens een zwarte spijkerbroek eronder. En soms een petje of muts. Ik vind zwart an sich een mooie kleur, het combineert ook beter. Voor dat het een mode forum gaat worden...

Ik weet niet of ik moet lachen of huilen als ik lees dat er mede supporters zijn die vinden dat je met een zwarte jas, shirt of trui niet meer binnen mag. Belachelijk.

Geweld is ook belachelijk, maar staat voor mij los van een kledingkleur.
+1/-0

 
5 maanden geleden
Ik dacht dat jij altijd in het blauw-wit gekleed was...?
+1/-0

 
5 maanden geleden
Sinds ik mijn vlechtjes niet meer heb ben ik overgestapt
+2/-0

 
5 maanden geleden
Hahaha , zonder vlechtjes is die rouwkleding inderdaad wel gepast :D
+1/-0

 
5 maanden geleden
Dat, en zwart kleedt af...
+2/-0

5 maanden geleden
Gebrek aan of geen opvoeding, macho gedrag, puberbrein, drank en drugs, groepsdruk, geen normen en waarden
Succes met dat goede gesprek
+11/-0

5 maanden geleden
Keihard optreden?
Het gaat niet om hoe hard je optreedt, maar hoe effectief.

Blijkbaar gaan de daders al tijden vrijuit.
Ik zou voorstellen: effectief opsporen en voorkomen. Beleid bedenken dat werkt.
Het keiharde werk wordt vervolgens wel door rechters gedaan, als je de daders vindt.
Stadionverbod en royement van supportersvereniging zijn dan genoeg.
+9/-0

 
5 maanden geleden
Ik mis het betalen van de boete en schade claim, die PSV gaat krijgen.
+2/-0

5 maanden geleden
Wellicht beginnen met een verbod op zwarte kleding, hoodies en gezichtsbedekkende kleding. Wij zijn PSV, wij dragen rood en wit, geen zwart.
+3/-2

 
5 maanden geleden
Moet ik dan een rood witte winterjas gaan halen?
Want de mijne is nu zwart…
+4/-1

 
5 maanden geleden
Ik draag een shirt over mn jas. Voor de club, de kleuren en de atad...

Sinds wanneer is onze kleur zwart?
+2/-2

 
5 maanden geleden
Je meent dit echt? Verbod op zwarte kleding?
+3/-2

 
5 maanden geleden
Is PSV Rood Wit van trots of Zwart van rouw?
+2/-0

 
5 maanden geleden
Dus jij kiest voor een dictatuur waarbij anderen bepalen hoe jij je kleedt.
+3/-1

 
5 maanden geleden
Die nepsupporters zijn blijkbaar niet trots op Rood Wit en verpesten hetvoor de echte fans. Dus dan moet dat maar. Als jij dat een dictatuur noemt, weet jij duidelijk niet wat een dictatuur is. Kledingvoorschriften heb je vrijwel overal. Waarom dan niet in n stadion waar juist zwarte hoodies een synoniem blijken van eennstel hersenloze criminelen.
+2/-1

 
5 maanden geleden
Want iedereen die in het zwart is is een nepsupporter? Kijk eens om je heen in het stadion. Daar zie je al snel zo'n 30.000 man die in het zwart zijn. Allemaal nepsupporters? :denk
+2/-1

 
5 maanden geleden
@Legerjas jij mag gerust jou groene buitenjas dragen en de orde helpen handhaven;-)
+1/-0

5 maanden geleden
Misschien de uitkaartenregeling eens tegen het licht houden?
Als je niet naar elke uitwedstrijd gaat, bijna onmogelijk om er tussen te komen.
Alleen Ajax en Feyenoord zijn zo in Nederland nog te bezoeken en grote stadions in het buitenland.
Vorig jaar nr Sevilla geweest en daar zag je het verschil ook. In het onderste vak zaten de zwarte hoodies en in de bovenste vakken de "normale" supporters. Onderin was t herrie en werd met zooi gegooid. Boven was het gezellig.
Van de zomer nog naar Graz uit geweest met mijn dochters van 14 en 17. Daar was de sfeer helemaal goed, gezellig. Vooral omdat er veel meer gezinnen waren die er waarschijnlijk op vakantie waren of waar het net als bij ons op de route lag naar vakantie. Mijn dochters vonden het helemaal top.
Wellicht de helft van de kaarten in de voorverkoop aan "supporters" verkopen die vaak gaan en de helft in de vrije verkoop voor iedereen. Dan krijg je vanzelf meer een mix in het vak.
En uiteraard de notoire agressievelingen aanpakken. Hoe ze ook behandeld zijn door de franse politie. Daar zullen ze het dan wel naar gemaakt hebben. PSV weet best wie het zijn. Er lopen vaste stewarts bij en er is zelfs een coordinator die zelf hooligan geweest is. Lijkt er nu op dat mensen de hand boven het hoofd gehouden wordt.
En inderdaad ga als supporter gewoon lekker in een psv shirt ipv zwarte hoodie met zonnebril.
Forza PSV
+7/-0

 
5 maanden geleden (gewijzigd)
Slecht plan wat mij betreft om de uitkaart te veranderen. Hoewel ik de enkele keer dat ik nog zou willen gaan er nu ook naar grijp ken ik ook de andere kant van de medaille.
Het hele seizoen in een half leeg uitvak staan om vervolgens tegen Ajax en Feyenoord te moeten hopen dat je er tussen komt.
Heel lullig voor zij die sporadisch een keer naar een uitwedstrijd willen, maar bij voldoende animo van vaste bezoekers vind ik het terecht dat er geen plek voor je is. Anders zou je hem ook door moeten trekken en een stuk minder scc verkopen zodat er meer plek is voor de dagjesmensen.
+2/-1

 
5 maanden geleden
Volgens mij zit het uitvak sinds de corona elke week vol. Dus ook als de helft van de kaarten voor iedereen te kopen is zal deze uitverkocht zijn. Denk dat er een andere sfeer is als er niet alleen tieners of twintigers zitten. En helaas mensen met kinderen kunnen niet elke weer naar een uitwedstrijd, maar zijn zeker niet minder supporter. Heb zelf al ruim 30 jaar een seizoenskaart en ging vroeger ook vaker, maar gaat helaas niet meer. Wij proberen elk jaar een europees uitwedstrijdje te pakken en een paar keer per jaar in nederland en dan juist niet feyenoord of ajax waar je altijd als beest behandeld wordt, maar juist de kleine clubjes waar ze vaak nog gastvrij zijn. En dat is nu dus helaas onmogelijk geworden.
Voor de thuis wedstrijden worden er ook altijd een paar duizend kaarten voor de vrije verkoop achter gehouden, dus waarom niet voor een uitwedstrijd een x% voor iedereen met een psv kaart te koop aanbieden?
+3/-0

 
5 maanden geleden (gewijzigd)
Wat ik probeerde te zeggen is niet zozeer dat ik bang ben om weer terug te gaan naar half lege uitvakken, maar dat ik het destijds zeer oneerlijk vond dat ik als trouwe uitsupporter voor de populaire uitwedstrijden opeens niet meer zeker van mijn kaartje was.
Ik zou me kunnen vinden in het doortrekken van de verhouding vrije kaartjes die er voor thuiswedstrijden geld, maar dan heb je het op het gemiddelde uitvak dus eerder over 10 kaartjes dan het halve uitvak en om daar nou een systeem op in te richten.

Overigens staat dit mijns inziens ook los van de discussie welk type supporters je in het uitvak wil zien. Je kan niet de goedwillende loyale supporter die gewoon in de meerderheid is gaan benadelen omdat je een klein groepje wilt weren. Daarnaast verwacht ik dat een dergelijke maatregel geen grote verandering in de populatie van het uitvak gaat brengen, de groep die geen garantie meer op een kaart heeft zal ook gewoon mee gaan doen in de vrije verkoop en grotendeels een kaart kunnen bemachtigen.

Het is dus meer en maatregel voor de supporter die sporadisch een wedstrijd wil bezoeken dan een maatregel tegen het wangedrag.
+1/-0

 
5 maanden geleden
Met een maatregel als de helft vd kaarten voor uitwedstrijden voor iedereen, zal je meer een mix in het uitvak krijgen. Niet alleen meer de zwarte hoodies, maar ook de supporters in de psv shirts. Kijk bv naar de bekerfinales de laatste jaren. Daar ook veel mensen gesproken die er op dezelfde manier instaan. Wel vaker willen, maar dat is onmogelijk gemaakt.
+2/-0

 
5 maanden geleden
Laten we starten met het weren van de vlaggen met de doodskoppen erop. Wellicht is dit een vooroordeel maar ik geloof dat dit ook de groep is waar de rellen vandaan komen. Dit past totaal niet bij het mooie imago van onze club en schrikt de normale supporter en de jeugd af.

Wellicht kan deze groep aansluiten bij de andere sfeergroep die wel en kunnen zij hen in het gareel houden. Daarnaast spreid dit wellicht de sfeer vanaf oost, die nu altijd vanuit 1 groepje lijkt te komen en massaler ingezet zou kunnen worden.

Daarnaast: Volkomen eens met je idee over de loyaliteitspunten. Ik zit in exact dezelfde situatie. Jarenlang een seizoenskaart, vroeger veelal mee naar uitwedstrijden (voor een gezellige en positieve sfeer) maar nu met 2 kinderen niet altijd meer de tijd.
+4/-0

 
5 maanden geleden
Het gedeelte fans dat voorheen de uitwedstrijden bezocht begint zich te roeren, hopelijk krijgen we hiermee een echte discussie op gang en gaat PSV hiermee aan de slag.

Er is nu gewoon een monopolie ontstaan voor een groepje van pakweg 1.000 personen en dat moet nu omgekeerd gaan worden!
+3/-0

 
5 maanden geleden (gewijzigd)
Ik denk dat het goed is om je 2 argumenten los te trekken, ze hebben mijns inziens weinig met elkaar te maken.
1: Er moet een andere mix in het uitvak komen.
2: Het is niet meer mogelijk om sporadisch een keer een uitwedstrijd te bezoeken.

1: Mijn mening is dat de manier waarop je wilt supporten (binnen de fatsoensnormen) geen invloed zou moeten hebben op de kans om een kaartje te krijgen. Dit zou dus geen argument moeten zijn in het tot stand komen van verkoopvoorwaarden.
Los daarvan denk ik dat een deel vrije verkoop de mix niet echt gaat veranderen. De groep die jij het uitvak uit wil is momenteel gewoon vele malen groter als het gaat om interesse voor uitwedstrijden en zal dus ook het grootste deel van die vrije kaarten bemachtigen. De bekerfinale is niet te vergelijken, die zal ook in tijde van halflege uitvakken gewoon vol.

2: Toen ik vaak naar uitwedstrijden ging smeekten we om een uitkaart. Ondanks dat ik nu ook geen enkele kans meer maak om een uitwedstrijd te bezoeken vind ik het een stuk minder erg als iemand die eens een keer wil gaan dat niet kan, dan dat iemand die zeer frequent gaat naast de pot pist.
Wel pleit ik voor een systeem zoals bij feyenoord, waar het aantal punten per wedstrijd gebaseerd is op oa grootte van uitvak, reisafstand, doordeweeks/weekend, etc. Hiermee schijnt er ongeveer 20% verloop te zijn per jaar met in welke groep je terecht komt.
Nog steeds geld dan dat je het voor de sporadische wedstrijd moet doen met wat de vaste bezoekers voor je laten liggen, maar je hebt iig kans om er tussen te komen als je daadwerkelijk vaker wilt gaan.
+2/-0

 
5 maanden geleden
PSV moet vooral kappen dat ze op voorhand al een percentage van de kaarten vrij houden voor die sfeergroepen. Helemaal omdat 99% van al het gezeik afkomstig is van BFTS, een van de groepen die dus op voorhand al kaarten krijgt.

De daadwerkelijke aantallen van die groepen die mee gaan naar uitwedstrijden wordt alleen maar groter omdat steeds een groter deel van die groepen in de reguliere voorrang valt. Voor de 'gewone' supporter is het op die manier inmiddels bijna onmogelijk geworden om nog een uitwedstrijd te bezoeken.

Ja. De groepen zorgen ook voor veel sfeer. Ze hebben van PSV echter veel te veel macht gekregen bij de verdeling van de kaarten en dat krijg je als club nu als een boemerang weer terug in het gezicht.
+8/-0

 
5 maanden geleden (gewijzigd)
Als de groep uitsupporters bestaat uit een grote vaste kern van toffe mensen en klein groepje graflijers, dan kunnen de goeden toch de kwaden aanwijzen? En als dat niet op een normale manier kan omdat je dan een klap op je bek krijgt dan maar anoniem. Als zo de grote groep goeden helpt het kleine groepje kwaden uit te roeien is er plek voor nog meer goeden...
+1/-0

 
5 maanden geleden
Los van idd geen zin hebben in een klap op je bek heb ik daar totaal geen zin om verantwoordelijk gemaakt te worden voor het gedrag van de rest. Ik betaal grof geld om de wedstrijd te kijken en een biertje te drinken, niet om mn medesporters te babysitten.

Met alle respect maar dat is de taak van psv.
+3/-0

 
5 maanden geleden
Ik zou er voor zijn om de VVK voor uitwedstrijden helemaal vrij te geven. Waarom zou iemand die vaker gaat ALTIJD voorrang moeten hebben op iemand die een of slechts een paar keer per seizoen gaat, slaat nergens op. Ja bij grote wedstrijden is er meer vraag en bij kleinere wedstrijden is er minder vraag. Geldt voor iedereen en voor veel meer zaken in het leven, dus hou toch op met het geven van voorrang aan een selecte groep. Voor vrije VVK!!!
+3/-0

 
5 maanden geleden
Laten we dan ook het recht op verlenging van je scc afschaffen, slaat nergens op dat mensen die al jaren op de wachtlijst staan er amper tussen komen.
+3/-0

 
5 maanden geleden
EXACT! Of ga een nieuwe shifting maken door naar een levenslang wedstrijdbezoek te kijken. Ik ken enorm veel 40+ mensen die nu weer meer willen gaan, al dan niet met hun kids. Zo krijg je een steeds meer gemêleerde support in de uitvakken, keren de clubkleuren weer meer terug en gaan we hopelijk wat positiever in het nieuws komen.

Het probleem is dat steeds dezelfde groep kan boeken en naar wat ik ook weer bevestigd heb gekregen: gewoon onderling ter beschikking gestelde kaarten kan verdelen.
+3/-0

 
5 maanden geleden
Op basis van afstand tot het stadion van de uitwedstrijd. Hoe dichter bij, hoe groter de kans op een kaart. Ik woon tegen Rotterdam aan. Zou het echt fijn vinden eens naar Fey, Exc of Spa te gaan in het uitvak met mijn kinderen (23, 18 en 16). En als ADO terug is ook naar daar. Voor mij is een wedstrijd in het Philipsstadion een soort van uitwedstrijd.
+1/-0

5 maanden geleden
Binnen PSV zijn er mensen die precies weten wie er bij die groepen zitten en waarschijnlijk ook precies weten wie wat doet.
Dus wat dat betreft zou het makkelijk moeten zijn om actie te ondernemen.

Maar...

Bij PSV werken de supportersgroeperingen vrij nauw samen met mensen vanuit de club. Dat maakt het misschien weer lastig om deze jongens aan te spreken en al helemaal om consequenties aan hun gedrag te hangen; men wil de band met die groepen behouden en dan is het lastig om gedrag te bestraffen.

Op één of andere manier lukt het niet om dit gedrag te verbannen uit de uitvakken; de afgelopen jaren is het schering en inslag met berichten als die van afgelopen week. Daardoor staan we er slecht op; vuurwerk vanuit onze vakken, spreekkoren, gesloopte stadions en zelfs een supporter die een keeper aanvalt. Het schaadt onze club enorm en er wordt voor gezorgd dat onze uitvakken leeg blijven of leger (minder kaarten mogelijk) worden. Dit heeft weer effect op de support aan ons team. Dat zou voor de mensen binnen PSV leidend moeten zijn.

Benieuwd wie of wat er nu opstaat om straffen uit te delen. De UEFA zal een collectieve straf op gaan leggen; we stonden al onder verscherpt toezicht en n.a.v. het rapport van de wedstrijd in Lens zal dit gaan leiden tot een leeg uitvak in Sevilla. PSV moet laten zien wie de baas is..
+6/-0

5 maanden geleden
Rob Bogaarts is totaal niet meer geloofwaardig. In het begin werd alles gebagatelliseerd door hem, daarna was het allemaal 'moeilijk' en 'ingewikkeld' om op te lossen en vervolgens zou hij met PSV en bepaalde groepen 'in gesprek gaan'. Er is in de tussentijd niets veranderd. Nu wordt er opgeroepen voor 'goed onderzoek' en 'keihard aanpakken'. Ofwel, er valt niets te lezen over wat hij of de Supportersvereniging gaat doen. Het klinkt meer en meer als het eigen straatje schoonvegen; 'het is maar klein groepje', 'andere supporters balen hier ongelofelijk van' etc.

Alle uitsupporters zijn bekend, er hangen overal camera's en toen het onrustig was in het stadion vorig seizoen kon de relschoppers er op 250 meter afstand gewoon met het blote oog uitpikken, maar met camera's is het schijnbaar niet te doen..? Ergens zit een rotte plek in de aanpak, ze weten echt wel wie het zijn.
+4/-0

 
5 maanden geleden
Opzich mooi dat je Rob Bogaarts hier redelijk afbrand, maar uiteindelijk tot precies dezelfde conclusie komt als hem.

Dat ze met de Supportersvereniging eerst andere wegen hebben willen bewandelen en nu meer en meer opschuiven naar het pleiten voor een hardere aanpak vind ik niet zo gek. Ik kan me voorstellen dat je met gesprekken begint en op een gegeven moment tot de conclusie komt dat hardere aanpak de enige optie is. Daarin kan een supportersvereniging zelf alleen nog maar een beperkte rol in spelen
+3/-0

 
5 maanden geleden (gewijzigd)
Ik pleitte nergens voor 'hard aanpakken'. Met harder aanpakken wordt over het algemeen zwaarder straffen bedoeld. Zwaarder straffen heeft amper effect, blijkt uit de talloze wetenschappelijke onderzoeken die ernaar gedaan zijn. Dus de voorgestelde aanpak van justitieminister Dilan Yesilgöz (waar de KNVB zo enthousiast over is) en wat volgens hen een 'afschrikkende werking' zou moeten hebben is voor voorbaat al gedoemd om te falen. Ofwel, de zoveelste domme oplossing.

Ik sluit me eerder aan bij de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek van bureau Beke wat een paar weken terug werd gepubliceerd 'van voetbalrellen leren'. Dat onderzoek schets een duidelijk profiel van de veroorzakers van het geweld en legt de vinger op de zere plek. Deze aanbevelingen snijden veel meer hout:
* Stel, naast een vaste groep politiespecialisten die fungeert als draai- en ankerpunt in de aanpak van voetbalgeweld, meer (basis)politiemensen frequent aan bij een voetbaldienst. Zo ontstaat er een grotere groep agenten die weten waar ze moeten zijn, hoe ze moeten communiceren en hoe ze moeten bewegen.
* Als wijkagenten in het stadion zijn, kan hij of zij lokale problematische jeugd herkennen.
* Investeer in de kwantiteit en kwaliteit van de stewarding. Dit moet een harde voorwaarde zijn richting een club.
* Introduceer een systeem waarbij een Seizoen Club Card (SCC)/kaartje wordt gekoppeld aan een ID-kaart, zodat bij wanordelijkheden de identiteit beter vastgesteld kan worden en later beter opgetreden kan worden.
* Registratieplicht van personen die meereizen met supportersbussen naar uitwedstrijden.
* Als de risico’s te hoog worden, verkoop dan geen alcohol of alcohol met een lager alcoholpercentage in de stadions.
* Wanneer in de horeca sprake is van overlast door drugshandel of geweldsincidenten, wordt het pand bestuurlijk gesloten door de burgemeester.
* De gemeente kan via bestuurlijke maatregelen ervoor zorgen dat overlast gevende en/of criminele subjecten op locaties worden geweerd waar de doelgroep samenkomt, zoals in een café in de stad. Dan blijft het dus niet bij bijvoorbeeld een stadionverbod, maar wordt het netwerk ontregeld waarin het subject zich begeeft.
* Enkel de subjecten die in de gemeente woonachtig zijn waarin de club is gevestigd, kunnen door een burgemeester in een PGA gebracht worden.
+1/-0

 
5 maanden geleden
De 'subjecten'.
Deze aanbevelingen klinken als een ambtelijke aanzet tot een mission impossible.
+1/-0

 
5 maanden geleden (gewijzigd)
Dat het taalgebruik wollig is wil niet meteen zeggen dat de aanbevelingen inhoudelijk niet solide zijn. Als ik moet kiezen tussen ondoordachte oneliners van leken en adviezen op basis van daadwerkelijk onderzoek, kies ik toch altijd voor de laatste categorie.
+1/-0

 
4 maanden geleden (gewijzigd)
Goed verhaal, Mar88. Mee eens (zie ook mijn eerdere posts.)
+2/-0

5 maanden geleden
Goed, de kruitdampen zijn weer opgetrokken, tijd om weer enige nuance te brengen in alle verhalen.

Laat ik even vooropstellen dat het achterlijk gedrag is om stoeltjes te slopen en vuurwerk te gaan gooien naar thuissupporters. Ik heb hier zelf weinig van meegekregen, want ik stond in het bovenste vak. Een vaak waar 90 minuten lang hartstochtelijk de ploeg is aangemoedigd en waar na de wedstrijd tientallen supporters met de Fransen shirtjes en sjaals geruild hebben. Waaronder ook ikzelf.

Heb gedurende de dag mensen gesproken die zonder kaartje waren afgereisd, meerdere zelfs en ook dat is van alle tijden als PSV binnen 3 uur van Eindhoven speelt. De begeleiding vanuit het centrale plein naar het stadion was weer met de Franse slag georganiseerd, waardoor er tijdens de escorte tientallen supporters zijn aangevallen door Fransen. Dit hele verhaal heeft altijd twee kanten. Maar over het algemeen was het een dag VOL met gezelligheid, biertje drinken met oude bekenden, nieuwe mensen leren kennen, een fantastische sfeer in het stadion en een resultaat in een uitwedstrijd. We gaan er thuis weer vol achter staan en zien wat wij in deze poule nog kunnen bereiken!
+1/-0PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.840 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

abn ajaks amro arbitrage bakayoko binnenkant bodo bosz brobbey caroline dortmund expertisegebied feyenoord gaal henderson izecson lozano petrovic psvrijnwoude sancho santos scheids sinner soubavaria tennis vaart vaio verlenging voorgrond zieker