Transparent
Inloggen
Sluiten

Marcel Brands: 'Afschrijvingen op transfersommen zijn teruggebracht naar 25 miljoen'

21 december 2023 02:38 - VI.nl
Foto: Pro Shots

Marcel Brands: "Afschrijvingen op transfersommen zijn teruggebracht naar 25 miljoen"; image source: Pro Shots

In een zeer uitgebreid interview met Voetbal International heeft Marcel Brands teruggeblikt op afgelopen zomer toen PSV zich met enkele spectaculaire transfers van zich liet spreken. De algemeen directeur vindt het raar dat zoveel mensen verrast waren dat PSV zulke transferssommen kon neerleggen. "We verkochten Gakpo en Madueke voor tachtig miljoen. Daar kwam niks voor terug. Ook in de zomer verkochten we nog", aldus Brands. "Los van Ibrahim Sangaré op het laatst, waren we eerder al Xavi Simons en Érick Gutiérrez kwijtgeraakt. We schoonden de loonlijst op door afscheid te nemen van spelers die serieus geld kostten maar niet meer optimaal functioneerden. Denk aan Baumgartl en Romero."

PSV heeft de afschrijvingen op transfersommen van zelfs kunnen terugbrengen van 30 miljoen euro naar 25 miljoen euro. "We zaten eigenlijk nog lager, totdat we de Rangers-wedstrijd wonnen. Daardoor konden we drie, vier miljoen extra afschrijving pakken. Dat hebben we gedaan door Lozano te halen", zo geeft hij aan.

Lange tijd was Davinson Sánchez ook in beeld als versterking. "Sánchez was de enige bij wie we het gevoel kregen dat hij zelf niet heel graag wilde. Qua salaris leek het haalbaar, maar alle andere spelers met wie we in gesprek gingen, maakten bij hun toenmalige club snel duidelijk dat ze naar PSV wilden", zegt hij daarover. "Ze dachten goed mee om de deal mogelijk te maken, bijvoorbeeld door bepaalde voorwaarden te laten vallen. Bij Sánchez ging het anders. Daarom maakten we de keuze om daar niet aan te blijven trekken en Armel Bella-Kotchap te huren."

Ondanks dat PSV een extra bonus pakte door te overwinteren in de Champions League en het al dicht bij kwalificatie voor de Champions League voor volgend seizoen is, zal de club geen gekke dingen gaan doen met de inkomsten. "Je kan wel een speler van dertig miljoen kopen, maar daar hoort ook een salaris bij dat wij niet kunnen betalen. Dit jaar hebben wij al een stap gemaakt. Voorlopig zullen wij niet richting de twintig miljoen-grens gaan", legt hij uit. "Vergis je ook niet; de hele organisatie is meegegroeid. Toen ik in 2018 wegging, werkten hier 250 mensen, nu meer dan 350. Wij hebben een eigen stadion. Het is heel oud, maar het voelt vaak als nieuw en modern omdat wij elk jaar een hoop investeren. Veiligheid is een groot thema geworden. In mei zijn we het budget hiervoor met vijfenhalve ton gaan overschrijden. Meer mensen, betere camera’s. Kortom, wanneer je als club groeit, kan niet elke euro die binnenkomt naar spelers."

Meer op VI.nl
Discussieer mee op de forums


Tags

brands sanchez teruggebracht verkochten afschrijving armel baumgartl bella binnenkomt bonus davinson functioneerden gakpo gekke gutierrez kostten kotchap kwalificatie kwijtgeraakt loonlijst lozano madueke meegegroeid modern overschrijden rangers romero sangare schoonden simons spectaculaire terugbrengen thema ton transferssommen vergis vijfenhalve wegging xavi

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


8 maanden geleden
PSV gaat op alle fronten goed, heerlijk Marcel 🤗
+3/-0

8 maanden geleden
Ik snap geen zak van dat afschrijvingen verhaal …

Dus ze schrijven 30 miljoen p/j af, en dat brengen ze omlaag naar 25 miljoen, door spelers te verkopen… begrijpelijk.
Dan, door een wedstrijd te winnen, kunnen ze ineens meer afschrijven?? Hoezo, spelersmateriaal was toch nog hetzelfde?
En ze zijn meer gaan afschrijven door Lozano te halen …

Volgens mij is dat hele stuk een beetje raar omschreven??

In hoeveel jaar schrijven ze een transfersom (of een speler) eigenlijk af?
+1/-1

 
8 maanden geleden (gewijzigd)
over de periode die het contract nog loopt, koop je Lozano voor 15 miljoen, en leg je hem voor 5 jaar vast, dan schrijf je in die 5 jaar ieder jaar 3 miljoen af. de optelling van koopsommen alle spelers / looptijd contract is de totale afschrijving. Waarom dat veranderde na de wedstrijd tegen Rangers, snap ik ook niet.
Heeft misschien te maken met de waarde van zelf opgeleide spelers (waar dus geen transfersom voor betaald is), die staan voor minder waarde op de balans dan de waarde die ze op de markt waard zijn. Misschien wordt die waarde naar boven bijgesteld als je in een hogere competitie speelt (CL ipv EL of Conf L).
+1/-1

 
8 maanden geleden
Lozano werd pas gehaald nadat we Rangers wonnen.

Doordat we van Rangers wonnen, was er extra geld.
Doordat we Lozano haalden, gingen de afschrijvingen omhoog.
+3/-0

 
8 maanden geleden
Hij zegt dat door de overwinning de afschrijvingen omhoog kunnen. Zoals ik het lees doelt hij er op dat er door die overwinning ruimte is om de totale afschrijvingen eventueel omhoog te brengen door een speler aan te trekken (Lozano).

Mocht ik dat verkeerd lezen dan zouden de afschrijvingen wellicht automatisch bij plaatsing omhoog gaan als er bepaalde prestatie bonussen zijn afgesproken bij transfers die dus het totale transferbedrag omhoog brengen en daarbij ook de post waarop afgeschreven wordt.

Prestatie bonussen voor spelers zelf zijn denk ik directe kosten over dat boekjaar in plaats van dat ze via hogere afschrijvingen gaan. Ofja, dat klinkt in eerste instantie logischer.
+1/-1

 
8 maanden geleden
Ik snap het principe van afschrijvingen, en ik denk ook dat Brands het goed heeft uitgelegd, maar hoe dat artikel is geschreven, daar klopt gewoon geen bal van …. Waarschijnlijk weer een of andere sportjournalist die er niet echt veel van begrijpt?!
+1/-1

 
8 maanden geleden
Denk dat je het toch niet helemaal snapt, het is namelijk gewoon een logisch verhaal. Zonder plaatsing voor de Champions League wilde men de afschrijvingen onder de 25 miljoen houden, in verband met de gemaakte begroting.
Als er dan opeens +-20 miljoen extra binnenkomt vanwege plaatsing Champions League is het toch logisch dat een deel van dat geld weer geïnvesteerd kan worden in (nieuwe) spelers? Dat hebben ze dus gedaan door Lozano te kopen, waardoor de afschrijvingen weer op 25 miljoen kwamen.
+2/-0

8 maanden geleden
"en het al dicht bij kwalificatie voor de Champions League voor volgend seizoen is"...
Heerlijk om te lezen in december !!!
+2/-0PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.841 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake basarnhem berg boscagli costa dest dijk feyenoord flamingo frankrijk gakpo gerets klompje koeman malen mauro nederland oostenrijk oranje psveldhoven ronaldopsv rosario schouten sepp strijdplan teze vaio veerman weghorst xavi