Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Uitermate zwak PSV speelt gelijk in Almelo


Tijdstip
27 september 2020
Stadion
Erve Asito
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Uitermate zwak PSV speelt gelijk in Almelo; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Uitermate zwak PSV speelt gelijk in Almelo

PSV heeft in een uitermate zwak duel gelijk gespeeld op bezoek bij Heracles Almelo. Het duel op het kunstgras eindigde in een 1-1 gelijkspel. Beide treffers werden uiteindelijk via de strafschopstip gemaakt. Philipp Max zorgde voor de treffer van PSV, maar dat bleek uiteindelijk een van de weinige mogelijkheden die de ploeg uiteindelijk wist te creëren.

Roger Schmidt had voor het duel in Almelo enkele verrassingen ingebouwd in zijn basisopstelling. PSV had aanvallend niks in te brengen tegen het compacte Heracles, terwijl er ook voor het doel van Yvon Mvogo nauwelijks iets gebeurde. Dat veranderde opeens na een half uur spelen toen scheidsrechter Kamphuis uit het niets floot voor een penalty voor de thuisploeg. Ondanks dat duidelijk te zien was dat Nick Viergever de bal met zijn schouder speelde, werd een strafschop gegeven en om bizarre redenen greep ook de VAR niet in. Het cadeautje werd door oud-PSV'er Rai Vloet dankbaar uitgepakt.

PSV maakte vooral een heel inspiratieloze indruk. Het duurde tot de 40ste minuut voordat het eerste gevaar voor het doel van Heracles een feit was. Na een goede aanval kon Mohamed Ihattaren zijn voet net niet tegen de voorzet van Denzel Dumfries zetten. PSV leek even aan te zetten, maar wist verder tot het rustsignaal niet tot kansen te komen. Heracles lukte dat wel en werkte de bal zelfs achter Mvogo, maar vanwege buitenspel werd die treffer afgekeurd. Het veranderde echter niets aan het feit dat de ploeg met een achterstand de kleedkamers op moest zoeken.

Ook Schmidt leek niet te spreken over het spel van zijn ploeg en bracht met Donyell Malen, Noni Madueke en Ryan Thomas direct drie wissels binnen de lijnen. Het zorgde direct voor veel meer gevaar en dat leidde na vijf minuten al tot een strafschop na een overtreding op Madueke. Philipp Max ging achter de bal staan en schoot de bal dermate strak in de hoek dat de doelman geen kans had, ondanks dat hij wel in de goede hoek zat.

Na die gelijkmaker was het echter vooral de thuisploeg die initiatief toonde en dat leidde halverwege de tweede helft tot een goede kans voor Vloet. Een goede redding van Mvogo voorkwam een nieuwe achterstand. Het bleek voor PSV geen waarschuwingsschot, want tien minuten voor tijd kreeg Heracles opnieuw een enorme kans. Een uitstekende sliding van Viergever voorkwam een schot op doel. Sinds de benutte strafschop van Max had PSV in de tussentijd geen enkel schot op doel geproduceerd. Dat gebeurde vijf minuten voor tijd plotseling wel toen na goed druk zetten Donyell Malen op de keeper af kon gaan. Zijn schot kon echter worden gekeerd door de keeper.

In de resterende minuten gebeurde er helemaal niets meer, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met een punt.


Denzel Dumfries: 'Zeker in de eerste helft begonnen we slap en waren we er niet bij in ons hoofd'

In gesprek met Fox Sports was Denzel Dumfries niet te spreken over het spel van PSV. "We begonnen heel slecht aan de wedstrijd. We waren slap in de duels en wonnen geen tweede ballen. Dan roep je het over jezelf af", aldus Dumfries. "Zeker in de eerste helft begonnen we slap en waren we er niet bij in ons hoofd. Je roept het dan echt over jezelf af en dat is aan ons zelf te verwijten."

De aanvoerder vond niet dat het kwam door de vele wijzigingen in de basis. "We hebben genoeg spelers met kwaliteiten. Iedereen kan in de basis starten", zei hij daarover. "Het is aan ons om het iedere wedstrijd te laten zien en dat hebben we vandaag niet gedaan. In de tweede helft brachten we er meer energie in, maar dat is niet genoeg. We moeten gelijk goed starten. We hebben dat op dit moment nog niet gebracht."

Dumfries dacht dat de strafschop voor Heracles Almelo onterecht was. "Hij kwam dacht ik tegen zijn schouder aan, maar de scheidsrechter zei dat het strafbaar hands was", zo gaf hij aan.


[video] Viergever: 'De bal komt 100% op mijn schouder' | INTERVIEW na Heracles Almelo - PSV


Nick Viergever: 'Ik raak hem honderd procent met mijn schouder'

Nick Viergever werd in gesprek met Fox Sports direct gevraagd naar de strafschop van Heracles. "Ik was er van overtuigd dat hij het terug zou draaien. Ik wist meteen dat ik hem met mijn schouder raakte", aldus Viergever. "Ik wilde de bal wegwerken en raak hem honderd procent met mijn schouder. Ik was er daarom van overtuigd dat hij het terug zou trekken, maar dat gebeurde niet. De scheidsrechter zei dat de VAR het niet goed kon zien. In de tweede helft zei hij nog dat het beeld niet overtuigend was en ze het niet konden zien op beeld. Dan is de beslissing van hem leidend."

Het zorgt voor een klote gevoel bij de verdediger. "Natuurlijk omdat we gelijk spelen, maar het is ook vervelend als je onrecht wordt aangedaan met deze situatie", zo gaf hij aan. "Maar ja, dat is voetbal. Zulke dingen gebeuren."

Viergever vond niet dat PSV ook recht had op meer dan een gelijkspel. "De eerste helft was slecht van onze kant. Heracles won veel tweede ballen en was feller in de duels. We hadden veel balverlies en dan is het een optelsom dat je niet goed speelt", zei hij daarover. "Dan kom je ook nog met 1-0 achter. Dan zit er in de rust maar één ding op en dat is elkaar de waarheid zeggen. Zeggen dat het in de tweede helft veel beter moet. Het was dan wel iets beter en je komt gelijk. Je probeert dan door te zetten, maar dat zat er vandaag niet in."


Roger Schmidt: 'Achteraf moeten we blij zijn met een punt'

In gesprek met Fox Sports gaf Roger Schmidt aan dat PSV geen goede wedstrijd had gespeeld. "We hadden veel problemen met de speelstijl van Heracles. Ze speelden met een hoge intensiteit en veel druk. We maakten veel fouten en kwamen niet goed in de wedstrijd", aldus Schmidt. "We kregen daarna die strafschop. Het was een heel moeilijke wedstrijd en hebben uiteindelijk nog een punt weten te redden. Daar moeten we achteraf blij mee zijn."

In de gehele eerste helft kreeg PSV slechts één mogelijkheid. "Heracles speelde zeer agressief in de duels. Ze wonnen alle duels", zo gaf hij aan. "We waren niet in staat om aanvallend een duel te winnen. Het is lastig om dan tot kansen te komen. Dat was vandaag een heel groot probleem."

Mohamed Ihattaren was een van de spelers die in de rust werd gewisseld. "Ik was over geen enkele speler tevreden in de eerste helft, maar ik moest iets veranderen. We stonden met 1-0 achter, dus ik moest andere spelers brengen", zei hij daarover. "Mo zat niet zo goed in de wedstrijd als we gehoopt hadden, dus daarom werd hij gewisseld."

Twintig minuten voor tijd kwam ook Olivier Boscagli binnen de lijnen voor Cody Gakpo. "Hij kwam op het middenveld te spelen, zodat Ryan Thomas meer kon aanvallen", aldus de trainer. "Ook Cody zat niet goed in de wedstrijd en was moe, daarom moesten we hem wisselen."


Serdar Gözübüyük: 'Handsballen blijven altijd een discussie'

Serdar Gözübüyük was zondagavond te gast in Studio Voetbal en werd gevraagd naar de penalty van Heracles Almelo. "Ik heb vandaag negen experts en ex-collega's gebeld en geappt om een beeldvorming te krijgen over de handsbal. Er zijn dit weekend meerdere situaties geweest", aldus Gözübüyük. "Het is fifty/fifty. Dat geeft eigenlijk al aan dat handsballen altijd een discussie blijven. Je hebt heel duidelijke handsballen en je hebt een grijs gebied."

De scheidsrechter kreeg de vraag waarom de VAR niet ingreep. "Je moet als VAR het bewijs hebben om de scheidsrechter te laten zien dat hij honderd procent het bewijs heeft dat hij er naast zit", zo gaf hij aan, zonder zelf aan te willen geven of het een terechte beslissing was. "De beweging van Nick Viergever geeft de scheidsrechter een trigger-point dat er iets gebeurd. We hebben dit weekend veel van dit momenten gehad."

Volgens Pierre van Hooijdonk was het echter een overduidelijke handsbal, terwijl Theo Janssen van mening was dat Viergever de schijn tegen had.


Karakteristieken

Uitslag: 1-1 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Vloet ('31, penalty)
Goal
1-1 Philipp Max ('51, penalty)
Scheidsrechter
Kamphuis
Toeschouwers
3.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Heracles Almelo: Hardeveld ('28)
Kaart
Heracles Almelo: Bijleveld ('41)
Kaart
PSV: Pablo Rosario ('73)
Kaart
Heracles Almelo: Kiomourtzoglou ('76)
Kaart
PSV: Bruma ('78)
Kaart
Heracles Almelo: Pröpper ('88)

Opstelling PSV

Cody GakpoMohamed Ihattaren


Mauro JúniorMichal SadílekPablo Rosario Bruma


Philipp MaxNick ViergeverJordan TezeDenzel Dumfries


Yvon Mvogo

Wissels:

'46 Donyell Malen voor Mohamed Ihattaren
'46 Noni Madueke voor Mauro Júnior
'46 Ryan Thomas voor Michal Sadílek
'78 Olivier Boscagli voor Cody Gakpo


Opstelling Heracles Almelo

SzokeBakis


BijleveldVloetKiomourtzoglou


HardeveldKnoesterRentePröpperBreukers


Brouwer

Wissels:

'57 Van de Water voor Bakis
'58 Burgzorg voor Szoke
'79 Schoofs voor Breukers


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 3 1-2 (1-0)
 3 1-3 (1-0)
 2 0-0 (0-0)
 2 2-2 (1-1)
 2 0-0 (0-0)
 2 0-0 (0-0)
 2 0-0 (0-0)
 2 0-0 (0-0)
 2 2-2 (1-1)
10  1 0-1 (0-0)
11  1 1-2 (1-1)
12  1 1-3 (1-1)
13  1 1-2 (0-0)
14  1 1-3 (0-1)
15  1 1-3 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.74. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Philipp Max (60 -> 5,0)
2. Niemand (41 -> 4,0)
3. Yvon Mvogo (24 -> 3,0)
4. Nick Viergever (13 -> 1,5)
4. Noni Madueke (13 -> 1,5)
6. Jordan Teze (8 -> 0,0)
7. Pablo Rosario (7 -> 0,0)
7. Ibrahim Sangaré (7 -> 0,0)
9. Jorrit Hendrix (5 -> 0,0)
10. Denzel Dumfries (4 -> 0,0)
10. Eran Zahavi (4 -> 0,0)
12. Bruma (3 -> 0,0)
13. Mauro Júnior (2 -> 0,0)
14. Timo Baumgartl (1 -> 0,0)
14. Lars Unnerstall (1 -> 0,0)
14. Michal Sadílek (1 -> 0,0)
14. Maxime Delanghe (1 -> 0,0)
18. Hirving Lozano (0 -> 0,0)
18. Jeroen Zoet (0 -> 0,0)
18. Toni Lato (0 -> 0,0)
18. Daniel Schwaab (0 -> 0,0)
18. Donyell Malen (0 -> 0,0)
18. Steven Bergwijn (0 -> 0,0)
18. Konstantinos Mitroglou (0 -> 0,0)
18. Sam Lammers (0 -> 0,0)
18. Érick Gutiérrez (0 -> 0,0)
18. Joël Piroe (0 -> 0,0)
18. Ibrahim Afellay (0 -> 0,0)
18. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
18. Robbin Ruiter (0 -> 0,0)
18. Derrick Luckassen (0 -> 0,0)
18. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
18. Ritsu Doan (0 -> 0,0)
18. Gastón Pereiro (0 -> 0,0)
18. Olivier Boscagli (0 -> 0,0)
18. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
18. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
18. Amar Catic (0 -> 0,0)
18. Mike van de Meulenhof (0 -> 0,0)
18. Youri Roulaux (0 -> 0,0)
18. Ricardo Rodríguez (0 -> 0,0)
18. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Forums