Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenPSV krijgt met gelijkspel veel te weinig in enerverende topper


Tijdstip
14 maart 2021
Stadion
Philipsstadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


PSV krijgt met gelijkspel veel te weinig in enerverende topper; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

PSV krijgt met gelijkspel veel te weinig in enerverende topper

PSV heeft zondag met een punt veel te weinig gekregen tegen Feyenoord. Ondanks de vele kansen eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel. Donyell Malen zorgde uiteindelijk voor de schitterende treffer van PSV nadat na een kwartier spelen de ploeg nog op achterstand was gekomen.

PSV begon uitstekend aan de wedstrijd. Na iets meer dan een minuut spelen was de ploeg al dicht bij een treffer toen een kopbal van Ibrahim Sangaré met veel moeite weggewerkt kon worden. Een hoekschop was daarop het gevolg en uiteindelijk ging een schot van Philipp Max net naast het doel. PSV was echter oppermachtig in de openingsfase en een doelpunt leek niet lang uit te kunnen blijven. Na een geweldige aanval kreeg Donyell Malen een enorme mogelijk daartoe, maar hij zag doelman Marsman fantastisch redding brengen.

Feyenoord was nog geen moment gevaarlijk geweest, maar kwam volledig uit het niets wel op voorsprong na een kwartier spelen. Berghuis kreeg de bal voor zijn voeten en krulde deze van een meter of 20 buiten het bereik van Yvon Mvogo in de verre hoek. PSV leek het even helemaal kwijt te zijn en ontsnapte drie minuten later aan een volgende tegentreffer toen Linssen volledig vrijstaand kon binnenkoppen. De aanvaller kopte echter net naast het doel. Sinisterra had niet veel later de bal ook voor het inschieten, maar hij schoot gehaast over.

Langzaam leek het duel uit te draaien op een kopie van de wedstrijd in januari in De Kuip waarbij PSV de bal volop had en ook de betere ploeg was, maar door defensieve fouten wel onderuit ging. Na een half uur spelen volgde de volgende enorme mogelijkheid voor Feyenoord. Niet voor het eerst stond de achterhoede van PSV volledig verkeerd, maar het schot van Geertruida ging uiteindelijk net naast het doel. Het lukte PSV niet meer om gevaar te creëren, mede ook omdat Feyenoord zich vanwege de voorsprong nog massaler terug had getrokken en met flinke regelmaat met zeven spelers in het eigen strafschopgebied stond.

PSV wist uiteindelijk toch op gelijke hoogte te komen en dat deed het op schitterende wijze. Een geweldige steekpass van Mario Götze werd door Malen in het doel gestift. Bij Feyenoord werd nog wel geappelleerd voor buitenspel, maar daar bleek geen sprake van en de treffer bleef daarom dan ook volkomen terecht staan. Dat was ook de uiteindelijke ruststand.

In de tweede helft kreeg PSV al snel weer een enorme kans. Opnieuw dankzij een uitstekende pass van Götze op Malen, maar dit keer wist Marsman het schot te keren. Daar kwam niet veel later een enorme kans voor de net ingevallen Noni Madueke bij. Na een uitstekende solo van de Engelsman belandde de bal via de voet van Marsman op de paal. Ook Eran Zahavi kreeg een kans, maar ook hij vond Marsman op zijn weg. Net zoals in de eerste helft was de ploeg van Roger Schmidt in het eerste kwartier oppermachtig.

Langzaam leken de krachten bij PSV echter weg te sluipen, zodat het tempo steeds lager ging, de passing slordiger werd en Feyenoord meer grip over het duel kreeg. Het was echter wel PSV dat de mogelijkheden bleef krijgen. Een kwartier voor tijd was het ook Denzel Dumfries die Marsman op zijn wegvond, al was het schot van de aanvoerder ook wel uit een moeilijke hoek. Steeds meer spelers maakten echter de indruk er volledig doorheen te zitten. Feyenoord ontsnapte vervolgens aan een rode kaart nadat Malacia Dumfries onderuit trok en zijn tweede gele kaart had moeten krijgen. Ondanks dat het overduidelijk was en de assistent-scheidsrechter ook vlagde voor een overtreding liet Bas Nijhuis doorspelen. Niet veel later deelde Kökcü buiten het zicht van de scheidsrechter een tik uit aan Olivier Boscagli. De VAR greep hier echter ook niet in. In een tijdsbestek van nog geen minuut waren er twee momenten waarop een speler van Feyenoord van het veld gestuurd had moeten worden, maar dat gebeurde beide keren niet.

In de slotfase zaten beide ploegen er doorheen en leken er geen mogelijkheden meer te komen. In blessuretijd werd een schot van Pablo Rosario echter van richting veranderd en met veel moeite nog vlak voor de lijn gekeerd. Het bleek de laatste mogelijkheid van de wedstrijd, zodat het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel en PSV zeker gezien de tweede helft veel te weinig had gekregen.


Denzel Dumfries: 'Wij moeten beter met onze kansen omgaan'

In gesprek met ESPN gaf Denzel Dumfries aan niet tevreden te zijn over de wedstrijd tegen Feyenoord. "We hadden onze kansen af moeten maken om de overwinning over de streep te trekken. Dat laten we vandaag na", aldus Dumfries. "De kansen die Feyenoord kreeg waren slordigheden van onszelf. Zeker in de eerste 30 minuten controleerden we de wedstrijd goed en hadden we goed balbezit. We moeten kritisch op onszelf zijn. Niet alleen op de aanvallers, maar op het hele team. Wij moeten beter met onze kansen omgaan."

PSV raakt de grip in de eerste helft kwijt. "We drukten Feyenoord achteruit. Je moet dan alleen zuiver zijn en niet te snel de bal verliezen. Dat lieten we op een gegeven moment na", zei hij daarover. "Het is gewoon heel zonde dat we vandaag niet winnen."

In de tweede helft werd de druk op Feyenoord verder opgevoerd. "De ruimtes achter hun probeerden we aan te vallen in de hoeken", zo gaf de aanvoerder aan. "Dat deden we op zich goed. We kwamen er een paar keer goed door. We moeten alleen zuiniger zijn met onze kansen."


Donyell Malen: 'Die ballen moeten gewoon tegen het net'

Donyell Malen keek niet met een goed gevoel terug op de wedstrijd tegen Feyenoord "Het was een open wedstrijd. We speelden met vlagen aardig, maar het resultaat is teleurstellend", aldus Malen in gesprek met ESPN. "Je weet dat je niet veel kansen krijgt als ze zo inzakken, maar die ballen moeten er gewoon in. Dat is niet zo moeilijk."

In de openingsfase wist PSV nog makkelijk door de defensie van Feyenoord heen te komen. "We zagen het al aan hun opstelling en spraken goed hoe we dit uit konden spelen", zo gaf hij aan. "We hadden daar bij vlagen een goed antwoord op, maar we hebben onszelf niet beloond."

Malen was het dan ook eens met de opmerking dat ook hijzelf met één treffer te weinig gescoord had gezien de drie grote mogelijkheden die hij kreeg. "Daar kan ik op het trainingsveld dan hard aan gaan werken", zei hij daarover. "Die ballen moeten er gewoon in. Dat is niet zo moeilijk. Je kan er wel gewoon om heen gaan draaien, maar die bal moet gewoon tegen het net. Ik ben natuurlijk geen robot. Niet alles kan er in, maar het liefst wel."

Het team maakte in de slotfase een vermoeide indruk. "De manier hoe wij spelen is best zwaar. Daar kun je niet omheen", reageerde hij daarover. "Je moet dan gewoon doorzetten en doorgaan. Feyenoord heeft ook aardig wat moeten lopen, maar wij hebben dat niet afgestraft."


Roger Schmidt: 'We konden de trekker niet overhalen om de wedstrijd te winnen'

In gesprek met ESPN keek Roger Schmidt met een gematigd tevreden gevoel terug op de wedstrijd. "Het was een zware en lastige wedstrijd voor ons. We begonnen heel goed aan de eerste helft. De eerste 10, 15 minuten waren nagenoeg perfect, maar we scoorden niet", aldus Schmidt. "Het zou vandaag erg geholpen hebben om de score te openen, maar kregen hem juist tegen uit de eerste mogelijkheid van de tegenstander. We raakten de controle een beetje kwijt. We scoorde toen de 1-1. Deden onze best in de tweede helft. We gaven helemaal niets meer weg. We konden alleen de trekker niet overhalen om de wedstrijd te winnen."

De trainer vond wel dat PSV beter was. "Uiteindelijk hebben we meer geprobeerd om het duel te winnen dan Feyenoord", zo gaf hij aan. "We moeten alleen wel accepteren dat we de tweede treffer niet konden maken. Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest. Zo gaat dat soms ook in het voetbal."

In de eerste helft kreeg Feyenoord wel een paar grote kansen. "Zij hebben natuurlijk ook een goede ploeg met veel individuele kwaliteiten", zei hij daarover. "Als zij zo verdedigend spelen en loeren op de kansen moeten wij erg scherp letten op de counter. Bij sommige momenten waren we dat niet en verloren soms te makkelijk de bal. Zij hebben dan de kwaliteiten om toe te slaan vanuit de tegenaanval."

PSV wist dit seizoen nog niet te winnen van Ajax, Feyenoord of AZ. Schmidt maakt zich daar echter geen zorgen over. "Natuurlijk willen we iedere wedstrijd winnen en we doen altijd ons best. Maar dat is een beetje het verhaal van dit seizoen", reageerde hij daarop. "Een echte reden hiervoor is er niet. Je moet iedere wedstrijd apart kijken. Vandaag hebben we de momenten gehad om de wedstrijd om te draaien. Zeker in het begin van de wedstrijd, maar ook in het begin van de tweede helft hadden we die momenten om de doelpunten te maken. Dat is uiteindelijk het belangrijkste in het voetbal. Dat was het verhaal van vandaag. Dit is alleen niet het probleem van iedere wedstrijd."


Bas Nijhuis: 'Van PSV heb ik helemaal niemand gezien'

Scheidsrechter Bas Nijhuis werd in gesprek met ESPN gevraagd naar hoe hij de wedstrijd beleefd had. "Het ging vandaag echt heel snel. Ik vond het heerlijk", aldus Nijhuis. "Het was zeker geen moeilijke wedstrijd om te fluiten. Natuurlijk waren er wel een paar duels, maar de acceptatie bij beide teams was heel groot. Natuurlijk probeer ik het een beetje door te laten spelen, maar dat kwam ook wel uit."

Vanuit de media werd de aanstelling van Nijhuis flink opgeklopt. "De hype er omheen was veel groter dan je er zelf mee bezig bent. Natuurlijk is het lekker als de wedstrijd dan goed gaat. Dan weet je dat er geen gezeik over krijgt. Verder is alles hetzelfde als anders", zo gaf hij aan. "Als zoiets is gebeurd hoop je dat je snel weer naar PSV kunt. Ik heb ze nu allebei vier keer gehad. Als internationals fluiten we ze regelmatig. Nu zaten er alweer negen of tien wedstrijden tussen, dus dan zit je wel te kijken. Ik vond dit wel een mooie pot, dus ik hoopte hier wel op."

Na het duel tegen Sparta gaf Roger Schmidt aan nooit meer met Nijhuis te willen praten. "Hem heb ik ook helemaal niet gezien. Van de bank van PSV heb ik sowieso niemand gezien", zei de scheidsrechter daarover. "Ik kwam via de achterkant binnen en ging direct het veld op. Verder heb ik helemaal niemand gezien. Ik zou niet weten wat ik gezegd zou hebben als ik hem wel gezien zou hebben. Maar er wordt vooral daar buiten veel ophef over gemaakt. Ik ben daar veel te nuchter in. Als ik hem tegen zou komen, zou ik hem een hand geven en weer doorgaan. Ik ben er helemaal niet zo mee bezig. Maar na afloop heb ik hem ook helemaal niet gezien."

Het meest merkwaardige moment was dat voor de ogen van de assistent-scheidsrechter een overtreding werd gemaakt en hij ook vlagde, maar Nijhuis van grote afstand gebaarde dat er niets aan de hand was. "Hij had al een tijdje niks gedaan, dus misschien wilde hij daarom vlaggen", reageerde hij daarop. "We waren het in het veld gewoon niet eens. Hij vond het een overtreding, ik niet. Maar dat komt later wel goed. Er zijn vandaag geen gekke dingen geweest. Een paar mannelijke duels, maar het gaat nu na afloop niet over de scheidsrechter. Daar ben ik wel blij om."


Dick van Egmond: 'De actie van Orkun Kökcü was rood waard'

Orkun Kökcü had zondag een rode kaart kunnen krijgen tijdens PSV - Feyenoord. Dat gaf scheidsrechtersbaas Dick van Egmond aan in Dit was het Weekend op ESPN. "De scheidsrechter had dit gemist. Het gebeurde in zijn rug, dus hij kon het niet zien", aldus Van Egmond. "Het is aan de VAR en hij mag ingrijpen als hij het een rode kaart vindt. Dit is een heel dubieus gevalletje. Volgens de regel kun je hier wegkomen met een gele kaart, maar ik vind het een rode kaart waard. Het is een heel bewuste stoot met zijn elleboog of arm. Hij doet het met zoveel opzet dat er best een rode kaart gegeven mag worden. Maar het is lastig, omdat in de regel staat dat het met de nodige kracht moet."


Karakteristieken

Uitslag: 1-1 (1-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Berghuis ('15)
Goal
1-1 Donyell Malen ('38)
Scheidsrechter
Nijhuis
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Sinisterra ('19)
Kaart
PSV: Nick Viergever ('25)
Kaart
Feyenoord: Malacia ('81)
Kaart
Feyenoord: Senesi ('90)

Opstelling PSV

Eran ZahaviDonyell Malen


Cody GakpoPablo RosarioIbrahim SangaréMario Götze


Philipp MaxNick ViergeverOlivier BoscagliDenzel Dumfries


Yvon Mvogo

Wissels:

'46 Jordan Teze voor Nick Viergever
'46 Noni Madueke voor Cody Gakpo
'87 Yorbe Vertessen voor Eran Zahavi


Opstelling Feyenoord

SinisterraLinssenBerghuis


MalaciaKökcüToornstraGeertruida


SenesiSpajicBotteghin


Marsman

Wissels:

'72 Haps voor Sinisterra


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-1 (1-1)
 6 1-1 (0-0)
 6 1-1 (0-0)
 5 1-1 (0-1)
 4 2-2 (1-1)
 4 2-2 (1-1)
 4 2-2 (1-1)
 3 2-1 (1-1)
 3 3-1 (1-1)
10  3 0-0 (0-0)
11  3 3-1 (1-1)
12  3 3-1 (1-1)
13  3 3-1 (1-1)
14  3 3-1 (1-1)
15  3 3-1 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.25. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Mario Götze (64 -> 5,0)
2. Donyell Malen (22 -> 4,0)
3. Jordan Teze (17 -> 3,0)
4. Olivier Boscagli (16 -> 2,0)
5. Eran Zahavi (9 -> 1,0)
6. Cody Gakpo (7 -> 0,0)
6. Nick Viergever (7 -> 0,0)
8. Niemand (6 -> 0,0)
8. Noni Madueke (6 -> 0,0)
10. Maximiliano Romero (5 -> 0,0)
10. Lars Unnerstall (5 -> 0,0)
12. Pablo Rosario (4 -> 0,0)
13. Richard Ledezma (3 -> 0,0)
13. Philipp Max (3 -> 0,0)
15. Yvon Mvogo (2 -> 0,0)
16. Ismail Saibari (1 -> 0,0)
17. Jeremy Antonisse (0 -> 0,0)
17. Yorbe Vertessen (0 -> 0,0)
17. Mathias Kjølø (0 -> 0,0)
17. Mees Kreekels (0 -> 0,0)
17. Shurandy Sambo (0 -> 0,0)
17. Emmanuel Matuta (0 -> 0,0)
17. Luis Felipe (0 -> 0,0)
17. Justin De Haas (0 -> 0,0)
17. Frederik Oppegård (0 -> 0,0)
17. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
17. Joël Piroe (0 -> 0,0)
17. Armando Obispo (0 -> 0,0)
17. Denzel Dumfries (0 -> 0,0)
17. Maxime Delanghe (0 -> 0,0)
17. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
17. Vincent Müller (0 -> 0,0)
17. Érick Gutiérrez (0 -> 0,0)
17. Marco van Ginkel (0 -> 0,0)
17. Adrian Fein (0 -> 0,0)
17. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
17. Ibrahim Sangaré (0 -> 0,0)
17. Timo Baumgartl (0 -> 0,0)
17. Sam Lammers (0 -> 0,0)
17. Joël Piroe (0 -> 0,0)
17. Robbin Ruiter (0 -> 0,0)
17. Gastón Pereiro (0 -> 0,0)
17. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
17. Amar Catic (0 -> 0,0)
17. Ricardo Rodríguez (0 -> 0,0)
17. Jeroen Zoet (0 -> 0,0)
17. Daniel Schwaab (0 -> 0,0)
17. Jorrit Hendrix (0 -> 0,0)
17. Konstantinos Mitroglou (0 -> 0,0)
17. Ibrahim Afellay (0 -> 0,0)
17. Derrick Luckassen (0 -> 0,0)
17. Ritsu Doan (0 -> 0,0)
17. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
17. Mike van de Meulenhof (0 -> 0,0)
17. Youri Roulaux (0 -> 0,0)
17. Hirving Lozano (0 -> 0,0)
17. Toni Lato (0 -> 0,0)
17. Bruma (0 -> 0,0)
17. Steven Bergwijn (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Forums