Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenPSV wint van FC Emmen en bereikt kwartfinale KNVB-beker


Tijdstip
8 februari 2023
Stadion
Philips Stadion
Gelegenheid
KNVB Beker
Televisiezender
ESPN


PSV wint van FC Emmen en bereikt kwartfinale KNVB-beker; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

PSV wint van FC Emmen en bereikt kwartfinale KNVB-beker

(Gepost door NvdL)

PSV heeft vanavond in een ijzig koud Philips Stadion afgerekend met FC Emmen. Nadat er slechts twee weken terug in en van Emmen werd verloren, deed de ploeg van Ruud van Nistelrooij vanavond wel wat er van ze verwacht werd. Bij rust stond het 2-0 na twee knappe goals van Jarrad Branthwaite. De eerste kopte de Brit binnen uit een vrije trap van Joey Veerman, de tweede knalde hij met een vernietigend schot laag in de korte hoek. Kort na rust kwamen de bezoekers terug in de wedstrijd via een schitterende goal van middenvelder Mark Diemers. Een hard schot in de kruising was bekerkeeper Joël Drommel te machtig. Een klein kwartier voor het einde maakte Luuk de Jong, die tot dat moment opnieuw erg ongelukkig oogde in de spits bij PSV, de bevrijdende en beslissende treffer.

PSV begon aanvankelijk goed aan de wedstrijd, getuige ook het vroege doelpunt van Jarrad Brainthwaite al in de zevende minuut. De Britse centrale verdediger had er overduidelijk zin in vandaag, meermaals denderde hij het hele veld in de lengte over op jacht naar zijn tweede goal. Die kwam er dan ook al niet veel later. In de vijftiende minuut legde Joey Veerman de bal links naast hem, waar Brainthwaite weer kwam aangestormd met zo'n lange rush vanaf de eigen helft. De Engelsman bedacht zich geen moment en haalde vernietigend in de korte hoek uit voor zijn en PSV's tweede doelpunt van de avond. Die stand bleef tot kort na rust op het scorebord staan.

Na rust leek er een volledig ander PSV uit de kleedkamer te zijn gekomen. Het oogde slap en zonder enige overtuiging leek het brutale FC Emmen uit haar schulp te kruipen. De aansluitingstreffer liet dan ook niet lang op zich wachten. PSV grossierde het eerste kwartier na dat doelpunt opnieuw in balverlies al bleef de schade enigszins onbeperkt. Bij de bezoekers maakte Jeremy Antonisse vanavond zijn debuut voor FC Emmen. Hij verkaste in de afgelopen winterse transferperiode evenals Dennis Vos naar de ploeg van trainer Dick Lukkien. De vleugelaanvaller was gedurende de gehele tweede helft, hij viel in de rust in, een plaaggeest voor zijn oud-teamgenoten, waarbij hij de PSV-defensie vrijwel continu bezighield.

Gelukkig voor PSV bleef de rol van de jonge Antonisse beperkt tot die van plaaggeest. Scoren wist de buitenspeler niet. Dat deed Luuk de Jong met nog een kwartier te spelen wel. Nadat hij een uiterst moeilijke avond kende, waarop veel voorzetten vanaf de vlanken net niet aankwamen, legde invaller Thorgan Hazard de bal met een gelukje terug op de aanvoerder van PSV. Een kans die moeilijk was te missen, de spits legde hem dan ook keurig tegen de netten. Kort na zijn beslissende treffer mocht Luuk de Jong naar de kant en werd hij vervangen door Fabio Silva. Ook Mauro Junior en Olivier Boscagli maakten in de slotfase nog hun opwachting. Met name die laatste is daarbij benoemenswaardig. De Franse verdediger heeft er bijna een jaar uitgelegen met een hardnekkige knieblessure en maakte vanavond voor het eerst sinds die blessure dus weer minuten voor PSV.

In het restant van de wedstrijd gebeurde er naast de wissels en het beslissende doelpunt vrij weinig en kon voor zowel PSV als FC Emmen het vizier weer op komend weekend. Voor PSV wacht er dan opnieuw een thuiswedstrijd in het Philips Stadion, als FC Groningen op bezoek komt. Saillaint detail, PSV heeft nog iets recht te zetten met de Noorderlingen nadat de eerdere ontmoeting in Groningen een 4-2 nederlaag opleverde voor de ploeg uit Eindhoven. Zaterdag na de wedstrijd tegen FC Groningen zal er vervolgens een tegenstander uit de koker komen, als er op ESPN live wordt geloot voor de kwartfinales voor de editie van de KNVB-Beker dit jaar.


Jarrad Branthwaite: 'Ik geniet om hier te mogen spelen'

In gesprek met ESPN was Jarrad Branthwaite blij dat hij twee keer scoorde tegen FC Emmen. "Dat is me nog nooit gelukt. Dit is mijn eerste keer", aldus Branthwaite. "Die eerste goal trainen we heel veel op. We hebben al een tijd niet meer gescoord uit een standaardsituatie, dus het is goed dat dat eindelijk weer gelukt is. Bij die tweede lag het helemaal open en wordt de bal een beetje van richting veranderd."

In de eerste helft kwam de Engelsman regelmatig mee naar voren. "Dat was de opdracht. Als er ruimte lag, moest ik daar gebruik van maken", zei hij daarover. "Als je linksachterin staat met drie man ligt er aan de linkerkant veel ruimte om in te duiken en druk uit te oefenen."

De verdediger werd ook gevraagd naar de geruchten dat PSV hem definitief wil overnemen van Everton. "Op dit moment focus ik me nog op de wedstrijden tot het einde van dit seizoen. We willen de beker winnen en ook landskampioen worden", zo gaf hij aan. "Ik geniet om hier te mogen spelen. Ik zal het zeker in overweging nemen. Ik speel, ik heb het naar mijn zin, dus dat is zeker iets om naar te kijken. Maar op dit moment focus ik me nog gewoon op dit seizoen."


Luuk de Jong: 'Het is lekker dat ik nu een goal kan maken'

Luuk de Jong gaf in gesprek met ESPN aan dat PSV voor rust heel goed speelde. "We hadden zelfs een fase waarin ze helemaal niet van hun helft kwamen. We maken twee snelle goals en dan moet je doordrukken naar nog meer goals", aldus De Jong. "Vervolgens beginnen we heel slap aan de tweede helft. Dat is gewoon instelling. Je moet zorgen dat je scherp bent en dat geldt voor iedereen. Diemers kon zo opendraaien en die bal binnenschieten, dat mag niet gebeuren."

De Jong ging verder: "We hebben dit nu al vaker gehad dat we een fase hebben krijgen waarin we teveel balverlies achter elkaar lijden. De tegenstander krijgt dan het vertrouwen weer terug en kan op onze helft voetballen. Dan moeten wij achter de bal aan en dat is niet wat wij willen. Wij kunnen en moeten veel beter. Dat zag je in de eerste helft, maar dat moeten we veel langer vol kunnen houden. Dan moeten we onszelf niet in een moeilijke situatie gaan brengen."

Zelf was de spits blij dat hij de 3-1 wist te maken. "Je wil altijd je doelpunten maken en belangrijk zijn", zei hij daarover. "Als het dan even niet lukt... Ik ben oud en wijs genoeg om dat extreem te gaan zoeken en gewoon mijn ding te blijven doen. Natuurlijk ga je er wel over na denken, dat is menselijk. Het is lekker dat ik nu een goal kan maken en hopelijk kan ik dat nu door trekken."


Ruud van Nistelrooij: 'Wij willen graag dat Jarrad Branthwaite blijft'

In gesprek met ESPN was Ruud van Nistelrooij te spreken over de eerste helft. "We hadden het volledig onder controle. Na die 2-0 hadden we de 3-0 ook moeten maken. Emmen is voor rust maar één keer over de middenlijn geweest", aldus Van Nistelrooij. "Maar vervolgens komen wij als een drama uit de kleedkamer. We spraken in de rust af dat we ons ding moesten blijven doen en op zoek moesten gaan naar de derde, maar het tegenovergestelde gebeurde."

Als het aan de trainer van PSV ligt, blijft Jarrad Branthwaite na dit seizoen ook in Eindhoven. "Hij moet zeker blijven en dat willen wij ook graag", zo gaf hij aan. "Hij is een groot talent. Hij is nog twintig, maar er zit heel veel toekomst in. Hij is goed aan de bal, kan links en rechts centraal spelen omdat hij tweebenig is, heeft een prachtige lengte en snelheid voor een centrale verdediger. Hij is gewoon heel compleet. Hij maakt heel goede stappen."

Van Nistelrooij was blij dat Olivier Boscagli weer terug is. "Het is prachtig dat hij weer minuten maakt na negen maanden kruisbandblessureleed", zei hij daarover. "Ik kan er zelf over meepraten. Dan weet je waarvoor je het doet. Het publiek onthaalde hem fantastisch met een mooi applaus en het scanderen van zijn naam. Dat zijn mooie dingen."


Karakteristieken

Uitslag: 3-1 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Jarrad Branthwaite ('7)
Goal
2-0 Jarrad Branthwaite ('14)
Goal
2-1 Diemers ('48)
Goal
3-1 Luuk de Jong ('76)
Scheidsrechter
Oostrom
Toeschouwers
29.802 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
FC Emmen: Assehnoun

Opstelling PSV

Xavi SimonsLuuk de JongJohan Bakayoko


Joey VeermanGuus TilIbrahim Sangaré


Patrick van AanholtJarrad BranthwaiteAndré RamalhoJordan Teze


Joël Drommel

Wissels:

'61 Thorgan Hazard voor Guus Til
'61 Ismael Saibari voor Johan Bakayoko
'80 Mauro Júnior voor Patrick van Aanholt
'80 Fábio Silva voor Luuk de Jong
'85 Olivier Boscagli voor Jarrad Branthwaite


Opstelling FC Emmen

Assehnoun


DiemersBernadouVlakVeendorp


VosDirksenAraujoTe WierikBouchouari


Van der Hart

Wissels:

'46 Antonisse voor Bernadou
'76 Scholte voor Diemers


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 6 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 3-1 (2-0)
 7 3-1 (2-0)
 7 3-1 (2-0)
 7 3-1 (2-0)
 7 3-1 (2-0)
 7 3-1 (2-0)
 6 3-1 (1-0)
 6 3-1 (1-0)
 6 3-1 (1-0)
10  6 3-1 (1-0)
11  6 3-1 (1-0)
12  6 3-1 (1-0)
13  6 3-1 (1-0)
14  6 3-1 (1-0)
15  5 4-1 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.17. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Jarrad Branthwaite (73 -> 5,0)
2. Xavi Simons (30 -> 4,0)
3. Patrick van Aanholt (21 -> 3,0)
4. Joey Veerman (16 -> 2,0)
5. Olivier Boscagli (9 -> 1,0)
6. Luuk de Jong (4 -> 0,0)
7. Thorgan Hazard (2 -> 0,0)
8. Ibrahim Sangaré (1 -> 0,0)
9. Niemand (0 -> 0,0)
9. Walter Benítez (0 -> 0,0)
9. Ki-Jana Hoever (0 -> 0,0)
9. Jordan Teze (0 -> 0,0)
9. Armando Obispo (0 -> 0,0)
9. André Ramalho (0 -> 0,0)
9. Marco van Ginkel (0 -> 0,0)
9. Noni Madueke (0 -> 0,0)
9. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
9. Érick Gutiérrez (0 -> 0,0)
9. Joël Drommel (0 -> 0,0)
9. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
9. Guus Til (0 -> 0,0)
9. Maxime Delanghe (0 -> 0,0)
9. Boy Waterman (0 -> 0,0)
9. Carlos Vinícius (0 -> 0,0)
9. Derrick Luckassen (0 -> 0,0)
9. Johan Bakayoko (0 -> 0,0)
9. Ismael Saibari (0 -> 0,0)
9. Phillipp Mwene (0 -> 0,0)
9. Philipp Max (0 -> 0,0)
9. Yorbe Vertessen (0 -> 0,0)
9. Sávio (0 -> 0,0)
9. Fredrik Oppegård (0 -> 0,0)
9. Richard Ledezma (0 -> 0,0)
9. Kjell Peersman (0 -> 0,0)
9. Fodé Fofana (0 -> 0,0)
9. Dennis Vos (0 -> 0,0)
9. Jeremy Antonisse (0 -> 0,0)
9. Jenson Seelt (0 -> 0,0)
9. Anwar El Ghazi (0 -> 0,0)
9. Emmanuel van de Blaak (0 -> 0,0)
9. Fábio Silva (0 -> 0,0)


VoorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 maanden geleden
Leuk potje om met Hazard te beginnen.
kom op mannen, doe eens een leuk atractief potje
+1/-0

4 maanden geleden
Dat we hier een paar weken terug nog van hebben verloren....
We kunnen tav Feyenoord wel over de 9 minuten extra tijd klagen, of over de terechte rode kaart, maar het gaat er toch vooral om dat je tegen dit soort ploegen wint, en niet in Januari al 7 punten kwijt raakt.
+2/-0

 
4 maanden geleden
Ja dat hebben we … je schrijft dit net alsof we al hebben gewonnen vandaag … ik moet het eerst nog maar eens gaan zien.
+1/-0

4 maanden geleden
Nog geen VAR aanwezig…. zal dat vandaag onze (bijna standaard) arbitrale dwaling veroorzaken?! ;)
+1/-0

 
4 maanden geleden
Zonder VAR was Obispo er afgelopen zondag niet uitgestuurd. Geen VAR kan dus ook positief uitvallen… 😉
+2/-0

 
4 maanden geleden
Dan ben ik blij dat er wel een VAR was, want zulke schandalige actie dient bestraft te worden.
+2/-1

 
4 maanden geleden
Helemaal mee eens. Hoe dom kun je zijn?
+1/-0

4 maanden geleden
De twee slechtste spelers van zondag mogen als beloning weer starten en de hele rechterflank bespelen… Ik zal m’n trainersdiploma wel nooit halen als ze dit leren…
+3/-0

 
4 maanden geleden
ff nieuwsgierig, wie zou jij dr neerzetten dan?
+2/-0

 
4 maanden geleden
Mwene, maar aangezien hij geblesseerd is Mauro. Veel meer voetbal in het elftal. Rechtsbuiten Silva of Hazard, maar mochten die niet kunnen beginnen dan kom je wellicht bij Bakayoko uit, maar dan moet ie de afgelopen dagen wel het op de training hebben laten zien, want het was echt behoorlijk zwak in de Kuip. Maar zou sowieso eens wat anders proberen dan De Jong, want we zitten weer in dezelfde spagaat als de vorige keer dat de jong aanvoerder was en niet leverde.
+2/-0

 
4 maanden geleden
De spoeling is erg dun momenteel. Ik ben het met je eens dat Deze te weinig voetbal brengt. Zelf heb ik het idee dat Ruud Teze meer als onderdeel van de rest verdediging ziet. En dus minder aanvallend laat spelen. Wat dat betreft zijn Mauro en Mwene andere types. Bakayoko was niet best dit weekend. Maar Saibari heeft me ook allerminst overtuigd. Hopelijk laat Hazard wat leuke dingen zien vanavond!
+2/-0

4 maanden geleden
Gerrit heeft er zin in. lijkt een simpel avondje te worden zo.
+1/-0

4 maanden geleden
Als we vanaf begin seizoen Gerrit in de spits hadden staan, stonden we nu ruim bovenaan
+3/-0

4 maanden geleden
Die rechterkant van ons...
+1/-0

4 maanden geleden
Weer wat gevaar uit dode spel momenten.. das ook ff geleden.
+1/-0

4 maanden geleden
Overwicht uitdrukken in doelpunten is nog steeds niet op orde
+1/-0

4 maanden geleden (gewijzigd)
Van Aanholt maakt een goede indruk!
Lang geleden dat we een linksback hebben gehad met zoveel kwaliteit. ;)
En Jarred ook weer klasse trouwens…

Luuk de Jong en Teze weer als een natte krant … ;(
+1/-0

4 maanden geleden
Nu alles op Luuk op hem te laten scoren, die heeft echt geen zelfvertrouwen nu en we gaan hem nog hard nodig hebben.

En zsm Hazard en fabio erin, dan kunnen we eens zien wat ze kunnen.
+1/-0

4 maanden geleden
Hoe die Sangare bij die goal rond liep te huppelen slaat echt helemaal nergens op! Die dekt geen enkele keer een speler …
Wissel die maar eens voor Guti!
+2/-0

4 maanden geleden
Weer de 0 niet
+1/-0

 
4 maanden geleden
Je gelooft toch weer niet wat je ziet?
+1/-0

 
4 maanden geleden
Mauro voor Teze
Boscagli voor Ramalho
Hazard voor Bakanogoal
Guti voor Til

Dan kan het ergens op lijken.

En als je de beker wil winnen ook in de beker geen drommel meer

Geen rendement Saibari? Waarom dan geen Silva…

Drama pot weer
+3/-0

4 maanden geleden
Emmen meer aan de bal zijn feller als in de eerste helft ben benieuwt hoe dit afloopt??
+1/-0

4 maanden geleden
In deze fase voetbalt Emmen gewoon beter.
+1/-0

4 maanden geleden
Ik zat te kijken naar bakayoko met Sangare en realiseerde me dat ik naar 52 miljoen zat te kijken. Tsja.
+2/-0

4 maanden geleden (gewijzigd)
Nou dat wordt morgen weer last van de Gluteus Maximus.. je zou zeggen dat die inmiddels aardig wat gewend zijn. Nog 4 van zulke wedstrijden en ik heb twee spierballen op mijn komt van het billen knijpen. Ah bedankt Luuk, even ontspannen tot de 3-2 valt.
+1/-0

4 maanden geleden
Die teze speelt de vleugelspitsen zo ontzettend kut aan. Iedere keer op het verkeerde been op de zijlijn. Mag van mij efkes banken.

Veerman moet kappen met zijn handjes in de lucht te steken als er balverlies wordt geleden na een pass van hemzelf. Meestal geeft hij zelf een zaadbal.

Simons speels en beweeglijk, weinig effectief. Prima eerste, maar zeer matige tweede helft
+1/-1

4 maanden geleden
Redelijke goede 1e helft en een slechte 2e helft waarin er na de pauze veels te gemakzuchtig werd begonnen.
Kenmerkend voor de gemakzucht was Sangare bij de tegengoal.
+3/-0

 
4 maanden geleden
Ik weet niet wat de opdrachten zijn voor Sangare bij balbezit van de tegenstander, en dan met name als ze dichter bij de 16 komen …. Die kijkt alleen naar de bal, en heeft totaal geen oog voor de tegenstander. Zo heeft hij totaal geen toegevoegde waarde in de verdediging!
+1/-0

4 maanden geleden (gewijzigd)
De eerste helft was prima maar wat een zaad weer die tweede helft. Je ziet dat Lucien iets omzet bij Emmen dat het gaat lopen en bij ons gebeurt dat niet. En ff, waarom hebben we spelers die niet een bal kunnen aannemen of overspelen. Teze en Saibari ..echt zeg. Een Saibari loopt vanaf minuut 1 met zo'n onbegrepen en moedeloze houding. Ga gewoon voetballen man. En Bakayoko maakt gevaar, zit snelheid in, maar als dan 0 % van je voorzetten aankomen, is dat loos gevaar. Gelukkig heb je dan mannen als Simons, die aan de bal goed is en er ook veel verovert, megagoed. Sangaré ook sterk (ok, behalve bij die goal.. en wat voor schot was dat, gave goal) en Van Aanholt ook aanwinst. Zo dat dus
+1/-0

4 maanden geleden (gewijzigd)
Uit het wedstrijdverslag hierboven :

''Saillaint detail, PSV heeft nog iets recht te zetten met de Noorderlingen nadat de eerdere ontmoeting in Groningen een 3-0 nederlaag opleverde voor de ploeg uit Eindhoven.''

Het was inderdaad beroerd, maar meen toch echt dat het 4-2 werd en geen 3-0, dat was Cambuur, ook het Noorden, maar toch.

Edit, ze lezen mee, is aangepast zie ik.
+1/-0

 
site-admin 4 maanden geleden
Je hebt helemaal gelijk. Twee duels waren door elkaar gehaald. De tekst is aangepast, maar dat had je dus al gezien.
+2/-0

 
4 maanden geleden
Ik zou ze het liefst allebei vergeten
+1/-0

 
4 maanden geleden
Zeker die tegen cambuur vergeet ik nooit meer vrees ik. Spel was vandaag niet denderend, maar was ook een niet echt uitdagende tegenstander. Hopen op een betere volgende ronde.
+1/-0

 
4 maanden geleden
Ik hoop op een thuiswedstrijd tegen de winnaar van Spakenburg-Katwijk eigenlijk. En dan in de halve finale thuis tegen de winnaar van De Graafschap-ADO/Eagles.
+1/-0

 
4 maanden geleden
Ik hoop op ajax, die hebben we al twee keer verslagen dit seizoen, dan kunnen we op 4 keer uitkomen, dat zou dit seizoen toch nog enigszins '' wat kleur op de wangen'' geven. (hoor ik trainers steeds zeggen).

Ik had je trouwens een vraag gesteld in het Jong PSV - Arsenal nieuwsitem, maar ik weet niet hoe ik iemand moet ''taggen''.
+1/-0

 
4 maanden geleden
Laat de grote clubs elkaar maar lekker uitschakelen onderweg, dan zie ik wel wie er in de finale wacht :B

Stel voor dat we in de kwartfinale Spakenburg of Katwijk krijgen en in de halve finale een KKD club. Dan heb je aan de andere kant van het schema alle Eredivisie clubs die elkaar eruit aan het werken zijn. AZ is al weg, Feyenoord staat op dit moment achter en morgen zal Twente of Ajax er ook uit vallen. Het maakt dan uiteindelijk weinig uit wie je in de finale treft, je geeft het seizoen sowieso iets van kleur op de wangen mits je wint. Dan mag het van mij best Utrecht of Heerenveen zijn die je treft. Zolang je in april/mei die beker maar vast hebt.
+1/-0

 
4 maanden geleden
Feyenoord-Spakenburg is al voorgekookt hoor
+1/-0

4 maanden geleden
Het blijft allemaal zeer matig
En dat tegen Emmen.
En de spelers die we verhuren zijn beter dan die we houden
Vraag me echt af of het nog een keer overtuigend wordt
+1/-0

 
4 maanden geleden
Het was idd matig. Ben wel positief over de komst van Hazard, je ziet dat het hem makkelijk afgaat op dit niveau, daar verwacht ik nog wel wat van dit seizoen. Verder mis ik het 'heilige vuur' bij heel veel spelers om tot het gaatje te gaan, het komt allemaal heel verplicht over.
+1/-0