Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenPSV wint eindelijk weer op bezoek in Heerenveen


Tijdstip
9 oktober 2022
Stadion
Abe Lenstra Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


PSV wint eindelijk weer op bezoek in Heerenveen; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

PSV wint eindelijk weer op bezoek in Heerenveen

(Gepost door NvdL)

PSV heeft vanavond net als de concurrentie de volle drie punten overgehouden aan het tweede bezoek aan Friesland deze week. Na een wedstrijd die in een tergend langzaam tempo verliep, was de ploeg van Ruud van Nistelrooij feitelijk de enige die aanspraak maakte op meer dan een punt. Met nog een kwartier te spelen was het aanvoerder Cody Gakpo die de een-twee aanging met oud-SC Heerenveen-speler Joey Veerman om vervolgens de bal perfect binnen te schieten. Zo werd de vandaag uitstekend keepende Andries Noppert eindelijk verschalkt. Door de Eindhovense overwinning verandert er niks op de ranglijst. De concurrentie uit Amsterdam, Rotterdam en Alkmaar hielden immers ook de drie punten over aan de negende speelronde.

Er gebeurde feitelijk vrij weinig in de wedstrijd. Zo kreeg SC Heerenveen pas in de tweede minuut van de extra tijd in de tweede helft hun eerste doelpoging tussen de palen. PSV was aan de andere kant wel wat dreigender, maar de kansen waren in beide helften op een hand te tellen. Zo was Ibrahim Sangaré in de eerste helft het dichtste bij een doelpunt. Zijn pegel van net buiten de zestien spatte via het been van Sven van Beek uiteindelijk uiteen op de lat. Op slag van rust werd de ziekenboeg van PSV weer aangevuld, waardoor de zorgen met het drukke programma van de komende weken in het achterhoofd voor Ruud van Nistelrooij enkel toenemen. Ismael Saibari viel vijf minuten voor rust uit doordat hij zich leek te verstappen terwijl Yorbe Vertessen niet veel later op de grond ging zitten nadat het hem in zijn hamstring leek te schieten. Ze werden op slag van rust vervangen door Erick Gutierrez en Anwar el Ghazi.

Na rust kabbelde de wedstrijd eigenlijk op identieke wijze verder. PSV was af en toe gevaarlijk terwijl SC Heerenveen onmachtig leek om PSV écht het vuur aan de schenen te leggen. De bevrijdende goal kwam uiteindelijk na vijfenzeventig minuten op het scorebord. Vanaf links speelde Cody Gakpo Joey Veerman aan voor de een-twee. De middenvelder legde hem perfect terug voor Gakpo's rechterbeen waarna de aanvoerder de bal perfect binnenschoot. Keeper Noppert had daarvoor al enkele waanzinnige reddingen verricht op inzetten van El Ghazi en Cody Gakpo en leek vandaag uit te groeien tot man van de wedstrijd, totdat Cody Gakpo dus eindelijk de ban brak.

Zo heeft PSV eindelijk weer eens drie punten overgehouden aan het bezoek aan Heerenveen, waar het al sinds december 2011 op wachtte. Maar toch zal er met gemengde gevoelens teruggekeken worden op deze wedstrijd, waarin dus twee belangrijke spelers uitvielen. Komende dagen zal blijken hoe ernstig de schade is en zal het vizier weer op de thuiswedstrijd tegen FC Zürich gaan. Volgend weekend wacht in Eindhoven dan de tweede thuiswedstrijd in vier dagen als FC Utrecht op bezoek komt.


Matchwinner Cody Gakpo: "Goal voelde bevrijdend"

(Gepost door NvdL)

In gesprek met ESPN blikte Cody Gakpo terug op de wedstrijd en zijn winnende doelpunt in Heerenveen: "Het voelde als een bevrijding. Het was een hele moeilijke wedstrijd, ze hielden het heel erg compact. Dat deden ze heel erg goed. We kregen in de eerste helft enkele goede kansen, die lieten we onbenut. Dat hij dan uiteindelijk nog valt, is dat wel een opluchting, ja."

"Het was denk ik geen hele hoogstaande wedstrijd, veel slordigheden over en weer, maar ik vond het als speler wel een hele leuke pot om te spelen. Misschien dat het voor het publiek iets minder attractief was."

Voor wat betreft de ziekenboeg reageerde de aanvoerder nuchter: "We hebben een sterke selectie, dus ik voorzie niet zozeer problemen. Natuurlijk is het vervelend dat er jongens uitvallen met blessures, maar we misten al vroeg in het seizoen Noni Madueke en Luuk de Jong met langdurige blessures en volgens mij vingen we dat ook aardig op. Daar zijn we voetballers voor."


Ruud van Nistelrooij: "Doel was vanaf de start duidelijk"

(Gepost door NvdL)

In gesprek met ESPN was trainer Ruud van Nistelrooij duidelijk: "Ik zei voorafgaand aan de wedstrijd al dat het soort statistieken van wedstrijden zonder overwinning er zijn om ze te kunnen veranderen. Het was duidelijk hoe wij aan de wedstrijd begonnen en wat het doel was voor ons om hier te komen halen. Het gebeurde uiteindelijk weliswaar zwaarbevochten maar wel zeer terecht."

Voor de toeschouwers was er sprake van chaos aan de zijlijn. "Ja, dat heb je met Bas Nijhuis als scheidsrechter. Het is bijzonder om zo iemand in ons midden te hebben. Het is soms echt onnavolgbaar hoe hij een wedstrijd leidt. Vandaar dat we ons enkele keren meldden bij de vierde man. Ik denk dat Xavi Simons veel blauwe plekken erbij heeft gekregen, maar verdomd weinig vrije trappen meegekregen. Heel bijzonder."

De dompers van de avond waren ook volgens Ruud van Nistelrooij de twee blessures op slag van rust. "Dat maak je natuurlijk nooit mee, dat je twee spelers tegelijk verliest met een spierblessure. Gelukkig konden we de wissels nog in één moment samen doen, anders verlies je op die manier gewoon ook nog eens twee wisselmomenten. Het is natuurlijk wel de domper van deze wedstrijd. Het was al een ontzettend drukke periode, en het is ook niet gek dat jonge jongens als Saibari en Vertessen vandaag uitvallen. Maar wel heel vervelend, ja. Even afwachten hoe het ze vergaat de komende dagen."


Karakteristieken

Uitslag: 0-1 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Cody Gakpo ('75)
Scheidsrechter
Nijhuis
Toeschouwers
24.087 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
sc Heerenveen: Colassin
Kaart
sc Heerenveen: Van Ottele

Opstelling PSV

Cody GakpoYorbe VertessenIsmael Saibari


Joey VeermanXavi SimonsIbrahim Sangaré


Philipp MaxArmando ObispoAndré RamalhoPhillipp Mwene


Walter Benítez

Wissels:

'42 Érick Gutiérrez voor Ismael Saibari
'42 Anwar El Ghazi voor Yorbe Vertessen
'90 Richard Ledezma voor Xavi Simons


Opstelling sc Heerenveen

Noppert, Van Ewijk, Van Ottele ('79 Timossi Andersson), Van Beek, Bochniewicz, Köhlert, Tahiri ('80 Colassin), Haye, Olsson ('70 Halilovic), Van Hooijdonk, Sarr


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-1 (0-0)
 7 0-1 (0-0)
 7 0-1 (0-0)
 7 0-1 (0-0)
 5 0-1 (0-1)
 4 1-2 (0-0)
 4 1-2 (0-0)
 4 1-2 (0-0)
 4 1-2 (0-0)
10  3 1-1 (0-0)
11  3 1-2 (1-1)
12  3 2-3 (1-1)
13  3 0-2 (0-1)
14  3 1-2 (1-1)
15  3 2-3 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.79. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Cody Gakpo (74 -> 5,0)
2. André Ramalho (27 -> 4,0)
3. Xavi Simons (26 -> 3,0)
4. Érick Gutiérrez (9 -> 2,0)
5. Walter Benítez (3 -> 1,0)
6. Armando Obispo (2 -> 0,0)
6. Ibrahim Sangaré (2 -> 0,0)
6. Philipp Max (2 -> 0,0)
6. Anwar El Ghazi (2 -> 0,0)
10. Joey Veerman (1 -> 0,0)
10. Phillipp Mwene (1 -> 0,0)
10. Yorbe Vertessen (1 -> 0,0)
13. Niemand (0 -> 0,0)
13. Ki-Jana Hoever (0 -> 0,0)
13. Jordan Teze (0 -> 0,0)
13. Marco van Ginkel (0 -> 0,0)
13. Luuk de Jong (0 -> 0,0)
13. Noni Madueke (0 -> 0,0)
13. Joël Drommel (0 -> 0,0)
13. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
13. Olivier Boscagli (0 -> 0,0)
13. Jarrad Branthwaite (0 -> 0,0)
13. Guus Til (0 -> 0,0)
13. Maxime Delanghe (0 -> 0,0)
13. Boy Waterman (0 -> 0,0)
13. Carlos Vinícius (0 -> 0,0)
13. Derrick Luckassen (0 -> 0,0)
13. Johan Bakayoko (0 -> 0,0)
13. Ismael Saibari (0 -> 0,0)
13. Sávio (0 -> 0,0)
13. Fredrik Oppegård (0 -> 0,0)
13. Richard Ledezma (0 -> 0,0)
13. Kjell Peersman (0 -> 0,0)
13. Fodé Fofana (0 -> 0,0)
13. Dennis Vos (0 -> 0,0)
13. Jeremy Antonisse (0 -> 0,0)
13. Jenson Seelt (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Forums