Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV laat supporters thuis tegen Ajax

29 juli 2024 18:35 - PSV en Supportersvereniging PSV
Foto: Pro Shots

PSV laat supporters thuis tegen Ajax; image source: Pro Shots

PSV heeft vandaag besloten en gecommuniceerd op 2 november geen uitsupporters mee te nemen naar de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, waar die dag de topper tegen Ajax gespeeld wordt. PSV doet dat naar eigen zeggen uit voorzorg omdat er bij de laatste ontmoeting in februari dit jaar teveel problemen zijn veroorzaakt. De gemeente Amsterdam heeft na afloop van dat duel een waarschuwing gegeven, dat bij een eerstvolgende ontmoeting die ook problemen veroorzaakt er een schorsing van meerdere jaren zou volgen.

PSV vreest dat haar fans de verleiding niet kunnen weerstaan om de Amsterdamse rivaal toch weer onheus te bejegenen. Daarbij zou er binnen de directie van PSV vooral angst bestaan voor het gebruiken van antisemitische leuzen door de af te reizen PSV-fans. Algemeen directeur Marcel Brands gaf in een eerder stadium al aan dat dit mes aan twee kanten snijdt en dat er steevast ook homofobe spreekkoren klinken richting de PSV-fans vanuit de hoek van Ajax-supporters. In tegenstelling tot PSV heeft de KNVB Ajax hier tot op heden nog niet voor bestraft.

Daarnaast wil PSV wel benadrukken dat het om een eenmalige maatregel gaat en dat de club werkt aan een programma om de mensen beter bewust te maken van de historische gebeurtenissen voorafgaand aan, tijdens en aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Marcel Brands spreekt daarbij op de clubwebsite over een betreurenswaardig besluit: "Onze supportersvereniging is betrokken in de besluitvorming. In Amsterdam wordt de verantwoordelijkheid die we nemen geprezen. Als iedereen in de spiegel durft te kijken, kunnen we de uitwassen samen aanpakken. We zagen bij het EK in Duitsland hoe voetbal verbroedert en een feest kan zijn. Dat is hoe het altijd zou moeten zijn.”




Tags

brands ontmoeting arena besluitvorming betreurenswaardig clubwebsite duitsland gemeente homofobe knvb leuzen onheus rivaal spreekkoren supportersvereniging topper uitsupporters uitwassen verleiding voorzorg

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Dus in plaats van gelijke monniken gelijke kappen gaat psv hier het braafste jongetje van de klas spelen en vrijwillig een straf op zich nemen.
Ik vind het een nogal naïeve gedachte dat je met 1 jaar vrijwillig de supporters thuis laten een cultuuromslag gaat krijgen.
Volgend jaar krijg je alsnog die lange straf vanuit Amsterdam, sterker nog, alle ogen zullen er nog meer op gebrand zijn om te kijken of we ons gedragen.

Tenzij hij inside info heeft dat Halsema daar volgend jaar niet meer met de scepter zwaait is dit gewoon het mes in de rug van je eigen supporters.
+15/-3

 
2 maanden geleden
Prima post! Scheelt mij, vooralsnog, hoop typwerk.

(later meer)
+6/-3

 
2 maanden geleden
Amen! Degenen die hier een minnetje voor geven verklaar ik voor…
+2/-2

2 maanden geleden
Goed besluit. Pijnlijk maar moet maar eens stoppen met die achterlijke spreekkoren. Heeft niks met je club steunen te maken. Hopelijk heeft het effect.
+14/-1

 
2 maanden geleden
gelijke monniken, gelijke kappen dan!
Tijdens Ajax-PSV vorig seizoen hoorde ik vaak genoeg kankerboeren vanaf de tribune komen. Het toewensen van een ernstige ziekte aan een bevolkingsgroep/personen is bij wet verboden, maar geen actie van de burgemeester / KNVB.
Het seizoen daarvoor werd Xavi Simons vaak genoeg voor homo uitgescholden, terwijl A'dam de gay hoofdstad van Nederland is en de burgemeester / KNVB stak wederom hun hoofd in het zand.

Dus de burgemeester van A'dam en de KNVB hebben heel veel boter op hun hoofd.
Jammer dat PSV dan zo makkelijk dit besluit neemt.

Ik verwacht dat PSV nu ook geen uitpubliek toe laat tijdens PSV-Ajax.
+4/-1

2 maanden geleden
Omgekeerde wereld, uitsupporters thuis laten om te voorkomen dat in de toekomst uitsupporters wellicht thuis zouden moeten blijven.

Ik laat ook altijd mijn eigen ski's en skischoenen thuis en dan huur ik ze daar. Stel je voor dat ik ooit mijn dure ski's en skischoenen sloop en genoodzaakt ben om op wintersport materiaal te huren! Dat moet je niet willen!
+4/-4

2 maanden geleden
Gewoon kaartjes verkopen aan supporters van psv die tussen de 2 t/m 10 punten pas hebben. Ik maak nooit aanspraak om kaarten te kopen voor dit duel. De vaste groep verpest het voor de rest
+7/-2

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Daarom gaat het bij uitwedstrijden met 400/600 nooit mis en bij 1200 wel af en toe. Het zijn vaak juist degene die vrijwel nooit gaan en stoer willen doen. De mooiste uitwedstrijden zijn kwa sfeer een geen gedoe die met de kleinere uitvakken. Overigens vond ik het afgelopen Editie van ajax-PSV meevallen. Ik heb geen enkel spreekkoor gehoord en was verbaasd(net zoals vele) door de oproep van de stadionspeaker.
+7/-0

 
2 maanden geleden
Belachelijke reactie. Van de vaste groep zoals je het noemt is 99% voornemens er een leuke dag/avond van te maken. Jammer voor je dat je vaak buiten de boot valt, maar buiten de "vaste groep" zitten net zoveel rotte appels.
+0/-0

2 maanden geleden
Trest besluit, neusjes mogen alles zingen ,afbreken enz en wij zijn weer het het liefste van het land .
+10/-5

 
2 maanden geleden
Dat jij ze neusjes noemt is denk ik de kern van dit probleem
+10/-4

 
2 maanden geleden
Maar hij heeft wel gelijk, Texel, ach in de context van de wedstrijd is wat mij betreft wel het e.e.a. toegestaan, verbaal dan.
+3/-1

 
2 maanden geleden
Ik krijg hier een skuumkopke van!
+1/-0

 
2 maanden geleden
Ik kom graag eens naar je luisteren op zondagmorgen om 10:00 uur.
+1/-0

2 maanden geleden
Volgend jaar mag je alleen mee als je geen hoody en/of zwarte kleding aan hebt.
+8/-0

2 maanden geleden
Ik begrijp dit besluit van PSV om een jarenlange ban te voorkomen.Feyenoord is al jaren niet meer welkom in Amsterdam.Zolang de politiek een voetbalwet zoals in Engeland niet nodig acht blijf je collectieve straffen houden.In Engeland werkt die wet goed dus waarom Nederland het goede voorbeeld niet volgt snap ik niet.
+8/-0

2 maanden geleden
Braafste jongetje van de klas wederom. En dan is 020 natuurlijk wel welkom in Eindhoven en krijgen ze gratis eten, drinken en poeder voor in de neus.

Ook bijzonder dat de supportersvereniging hier ook akkoord mee is gegaan.
+5/-3

 
2 maanden geleden
Er staat niet dat de supver akkoord is, alleen dat ze betrokken zijn. Het kan ook zijn dat ze negatief geadviseerd hebben en PSV het besluit toch neemt.
+3/-2

2 maanden geleden
Hebben ze het gelijk geregeld voor de thuiswedstrijd van ons dat hun dan thuis blijven, anders gaat misschien wel 40.000 man zingen.
Of gaan ze dan alleen uitsupporters doen?
+3/-2

2 maanden geleden
En iedereen direct in de 'maar hullie dan'-reflex. Kijk eens naar onszelf.

Ik vind het al jaren een schande voor onze mooie club dat er wekelijks het welbekende holocaustliedje te horen is. Dat heeft niks met voetbal en alles met antisemitisme te maken.

Triest dat er zo veel leeghoofden zich PSV-er noemen.
+13/-3

 
2 maanden geleden
Wekelijks het holocaust liedje? Het enige wat ik me daarbij kan bedenken is de melodie van het commandolied waar al jaren een pro psv tekst op gezongen wordt die helemaal niet met ajax of de oorlog te maken heeft.
+7/-0

 
2 maanden geleden
Inderdaad, je hoort elke week luid en duidelijk het commandolied er doorheen gezongen worden. Het is onuitstaanbaar.
+2/-1

 
reactie verwijderd

 
2 maanden geleden
Ik sta een paar rijen boven de groep in het zwart en hoor dit nooit. Ook als ik er een keer niet bij kan zijn en de wedstrijd op tv kijk hoor ik het nooit.
Ik kan mijn hand er niet voor in het vuur steken dat er geen idioot tussen staat die er een andere tekst op zingt, maar dat wordt dan totaal overstemt door de rest en is zeker niet luid en duidelijk hoorbaar.
+2/-0

 
reactie verwijderd

 
reactie verwijderd

 
reactie verwijderd

 
reactie verwijderd

2 maanden geleden
Je zult ertoe bijgedragen hebben dat PSV deze maatregel neemt. Wat zou ik het toejuichen als het eens mogelijk werd om Nederlandse stadions ‘schoon’ te krijgen.
+5/-2

2 maanden geleden
Goh verrassend, weer van onze kant het goede voorbeeld geven.

Dat ze dat in die stinkstad niets doen aan alle boeren zijn... is typisch en ik ben daarom toch geneigd om te zeggen dat ze daar helemaal geen zelfreinigend vermogen hebben, dus om daar op te hopen vanuit PSV vind ik zeker nogal naïef.
+2/-1

 
2 maanden geleden
PSV wordt vaak geroemd om haar innovatieve/ creatieve manier van succes afdwingen. Bij dit soort zeer moeilijke beslissingen moet je je vooral niet laten leiden door wat er in andere steden wel/ niet gebeurt en al helemaal niet in een stad die ‘aangevoerd’ wordt door een dame die er op vele gebieden een enorme puinhoop van maakt. Afwijken van anderen draagt ook bij een je identiteit. PSV heeft wat mij betreft een zeer te bewonderen identiteit.
+9/-0

2 maanden geleden
Dat ONS (behalve op supportersbeleid) PSV altijd het braafste jongetje van de klas is weten we allemaal, maar nu worden we de braafste dreumes van de kinderopvang. Het houdt niet op, niet vanzelf, zeker niet als de eigen club de eigen aanhang op voorhand al wantrouwt.
Het zou PSV sieren contact op te nemen met FC Jerusalem om Israëlische vlaggen en spreekkoren van die strekking bij aankomst al te verbieden. Want uiteraard heeft onze eigen club waarschijnlijk aangeboden de volledige capaciteit ter beschikking te stellen aan de gedisciplineerde keppeltjes!
+4/-6

2 maanden geleden
De kern van het probleem is natuurlijk dat zij zich joden noemen en wij ons boeren. Dat creëert een ongelijk speelveld waar zij hun gang kunnen gaan zonder bestraft te worden en bij ons het al gauw het stempel antisemitisme krijgt.

Als zij zich schapen zouden noemen of wij ons negers, dan was er weer een gelijk speelveld en zouden beide groeperingen allebei wel of allebei niet bestraft worden.

Hoe dan ook, dat "wie niet springt die is een jood" niet getolereerd wordt en "kanker boeren" wel heb ik nooit begrepen.

Desondanks zou het ons sieren als de verschrikkelijke versie van het commandolied en hamas hamas... nooit meer te horen zouden zijn. Ook niet als een Ajacied met gestrekte benen op een PSV'er af gaat en weer eens wegkomt met een gele kaart.
+10/-0

 
2 maanden geleden
Ben er eigenlijk ook zeker wel van overtuigd dat zelfs die paar leeghoofden, die het woord Joden gebruiken bij het beledigen van Ajax supporters, simpelweg anti Ajax zijn en niet antisemitisch. Net zoals mensen die met ziektes schelden/vloeken volgens mij ook helemaal niet bewust naar de daadwerkelijke ziekte verwijzen, maar simpelweg gewend zijn die woorden te gebruiken en dat er lastig uit krijgen of vinden dat het simpelweg "lekker bekt".

Het zal denk ik wel schelen, zeker op de lange termijn, als we inderdaad gewoon een andere benaming gebruiken. Ik vind schapen niet eens een hele verkeerde, beetje willekeurig wel. Al kunnen velen van hun wel goed blaten.
+3/-0

 
2 maanden geleden
Ik vind dit heel goed gezien "De kern van het probleem is natuurlijk dat zij zich joden noemen en wij ons boeren."
Onze bijnaam verwijst naar de boeren en dan is alles geoorloofd, maar bij hun bijnaam kan iedereen er direct de misstanden van de 2e wereldoorlog bij halen. Zo worden verschillende zaken door elkaar gehaal en kunnen ze in Amsterdam met Halsema een slachtofferrol in gaan nemen.
+3/-0

2 maanden geleden
Eigenlijk proef je in heel veel van de reacties die hierboven gegeven zijn een sentiment dat het zwaar overdreven is van PSV om geen supporters mee te nemen, terwijl de termen als "neusjes", "keppeltjes" je om de oren vliegen. Dit geeft al aan dat er qua emotie toch iets dwars zit bij een (groot?) deel van de PSV-supporters als het om Ajax gaat.

Zelf heb ik ook een 'gezonde hekel' aan de Amsterdammers. Ik geniet van hun malaise en winst tegen Ajax is altijd iets bijzonders. Plagerige spreekkoren als "Helemaal niets in Amsterdam", "Are you watching Amsterdam" of andere ludieke dingen horen daarbij en verhogen het leedvermaak.

Beledigende zaken zoals het commando-lied, de Hamas-liedjes of het gebruik van de geuzennaam in combinatie met ziektes, gaan wat mij betreft te ver. Helaas hebben de afgelopen jaren aangetoond dat de groep PSV-supporters die bij wedstrijden aanwezig is, een andere grens hanteren met betrekking tot wat wel/niet kan, of niet in staat zijn om in hun emotie die grens niet over te gaan.

Dat daar consequenties aan kunnen zitten, is niet vreemd. Natuurlijk is het jammer dat PSV in het hol van de leeuw niet gesteund wordt. Natuurlijk is het jammer dat 1.600 supporters het bezoeken van een prachtige wedstrijd wordt ontnomen. Daarom snap ik het standpunt van velen dat het wat voorbarig is om niet te gaan.

Aan de andere kant begrijp ik ook dat deze keuze gemaakt is. Elke keer opnieuw blijkt dat 'wij' niet in staat zijn ons te gedragen als goede gasten als we in Amsterdam zijn. En dat is toch een wedstrijd die, helaas, ook wat betreft supportersgedrag onder een vergrootglas ligt vanwege de maatschappelijke gevoeligheid van hun geuzennaam.

Daar staat tegenover... Een deel van de (meereizende) Ajax-supporters is tuig van de richel, dat is ook altijd zo geweest. Wat mij betreft zouden ze nooit meer welkom zijn in Eindhoven. Zowel qua spreekkoren als qua slopen / spullen naar beneden gooien, zijn er al zoveel incidenten geweest dat ze hun rechten mijns inziens volledig verspeeld hebben. Helaas zijn wij op dat gebied iets minder doortastend dan nu met onze eigen uitsupporters.
+9/-0

 
2 maanden geleden
Die laatste alinea, daar gaat het om, daarom is er zoveel weerstand tegen dit besluit imo en dat begrijp ik volkomen.

Dat is natuurlijk politiek niet correct; jammer dan!
+2/-1

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Tja ik heb de seventies & eighties meegemaakt en daar ben ik blij om. Overigens besef ik dat die tijd niet meer terug kan komen. Das war einmal. Het was destijds allemaal vele malen erger. Of mooier, dat ligt er maar net aan vanuit welk perspectief je het bekijkt.

Wél stoort het mij mateloos dat, idd, PSV altijd het braafste kindje van de klas moet zijn. Een reflectie hiervan, hierop, tref je ook wel aan op dit netwerk.

De ene groep scheldt op boeren en de andere op Joden en binnen de context van het voetbal moet zulks mijns inziens kunnen. Och ja de 2e wereldoorlog... maar je zou maar familie hebben gehad die destijds in een van de Boerenoorlogen in Zuid-Afrika het loodje heeft of hebbeb gelegd.

Wat mij betreft mag het bekende spreekwoord van stal worden gehaald: gelijke monniken gelijke kappen, of de variant hier op: gelijke rabbijnen gelijke keppeltjes. Het probleem met PSV is dat de uitsupporters in het Philips Stadion zo vrij als een vogel zijn en de, éígen(!), thuissupporters vogelvrij.
+2/-3

 
2 maanden geleden
Tsja, je kan dan misschien beter dit voorbeeld aanhalen: 'je zou maar een Joodse PSV-supporter zijn wiens voorouders in WO II het loodje hebben gelegd'. Dat waren er helaas nogal een hoop. Daar zal die voorlichting dan ook wel over gaan vermoedelijk (gelijk de Feyenoordvrienden dan maar even vertellen dat er in WOII meer Joodse Feyenoorders zijn vermoord dan Joodse Ajacieden)

Helpen zal het allemaal niet. Wat ook niet helpt is dat ze zich in Amsterdam zelf als geuzennaam Joden hebben aangemeten, misschien moeten ze daar ook eens wat mee.

Of dat weghouden van supporters een goede maatregel is betwijfel ik, maar vind dat niet echt een braafste-jongetje-van-de-klassyndroom. Het stoort mij in elk geval minder dan die Calimero-reflex van sommigen hier (daarmee bedoel ik jou trouwens niet killermfc, maar sommige andere reageerders hebben daar kennelijk wel mee te kampen).
+3/-0

 
2 maanden geleden
Je zegt dat de ene groep op boeren scheldt en de ander op joden en dat dat, in de context van het voetbal, moet kunnen. Ik ben geneigd om het op dat vlak met je eens te zijn. Ik zie persoonlijk dan ook weinig kwaad in zaken als "Wat zijn die joden stil", of "Wie niet sprint die is een jood".

Ik ben ervan overtuigd dat als de spreekkoren beperkt zouden zijn gebleven tot dat niveau, er waarschijnlijk helemaal geen ophef zou zijn en het heel hypocriet zou zijn als Ajax/Amsterdam in die situatie met meerjarige uitsluiting zou dreigen.

Het gaat er juist om dat de grens in meerdere gevallen (ver) overschreden is door een (klein) deel van het uitpubliek in Amsterdam. Schelden met dodelijke ziektes of directe verwijzingen naar terroristisch gedachtengoed / oorlogsmisdaden is onsmakelijk en helaas verlagen voetbalsupporters (in zijn algemeenheid) zich niet zelden tot dit gedrag.

Dat men vanuit de clubs / de KNVB een poging doet om "normen en waarden" terug te brengen in de stadions, vind ik prijzenswaardig. Het zou alleen wel mooi zijn als inderdaad overal dezelfde maatstaven worden gehanteerd.
+4/-0

 
2 maanden geleden
Oké, maar ondertussen mogen "zij" dus wel onbestraft "alle boeren zijn homo's" zingen en nog meer grievende teksten. Of neem dat spandoek met denigrenrende teksten aan het adres van Brainport i.c.m. (eveneens) een ernstige ziekte.
+3/-0

 
2 maanden geleden
Dat zou dus inderdaad niet moeten kunnen. Volgens mij heeft de KNVB Ajax inderdaad niet gestraft voor de (massale) homofobe spreekkoren. Of er een boete is uitgedeeld voor het AIDS-spandoek, heb ik even niet meer scherp. Maar het meten met twee maten is storend en ondermijnend voor het hele systeem.
+2/-0

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Wat ik dan ook niet snap, is dat Ajax gewoon wél welkom is in Eindhoven. Bij wedstrijden tussen Ajax & Feyenoord blijven uitvakken in beide stadions leeg.

Ook vind ik de aanwezigheid van Femke Halsema, op ereterras naast Marcel Brands, in het Philips Stadion olie op het vuur. Olie op het vuur, zout in de wonden en een doorn in het oog van de PSV-aanhang die in Amsterdam, als zijnde paria's, outcasts, geweerd wordt.
+1/-0

 
reactie verwijderd

 
reactie verwijderd

 
2 maanden geleden
Jammer genoeg is ze er zondag niet, de komende jaren sowieso geen fruitschaal spelen voor die reukorganen. We kunnen er zondag toch wel wat mooie liedjes aan wagen, of spandoek ?
+1/-0

 
reactie verwijderd

2 maanden geleden (gewijzigd)
Edit: kan hem niet verwijderen volgens mij. Reactie ook toegevoegd waar mijn bedoeling was.
+1/-0

2 maanden geleden
Waar elders in Amsterdam antisemitische leuzen door Halsema worden getolereerd tijdens de bekende "Pro Palestina" demonstraties zet ze hier haar hakjes in het zand.Hypocriete mevrouw.
+6/-1

2 maanden geleden
Deze keer geen supporters mee dus. Vervolgens kun je er op wachten dat er 'iets' fout gaat tijden PSV - Ajax of zelfs een andere wedstrijd zodat er een verbod op uitsupporters bij PSV - Ajax en Ajax - PSV van een jaar of 5 volgt voor de seizoenen na het komende seizoen. Dit jaar hebben ze in ieder geval al 'cadeau' gekregen van PSV, dat 'vrees' en 'angst' had en zich daardoor (als het ook het echte verhaal is) heeft laten leiden.

Ik hoop dat men het zelf ook ziet.... al vrees ik ervoor.
+1/-0


PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.822 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aanholt bakayoko basarnhem berg bergwijn blessuregevoelig boscagli bosz dams dest eredivisie flamingo itakura jesperpsv jong karsdorp ledezma mauro nagalo ndala obispo oppegard peru ramalho roglic ronaldopsv schouten stewart teze veerman