12 augustus 2023
Philips Stadion
ESPN

PSV in eigen huis wederom te sterk voor FC Utrecht; image source: Pro Shots

PSV is ook in de Eredivisie begonnen met een overwinning. In het Philips Stadion werd met 2-0 gewonnen. Noa Lang en Yorbe Vertessen zorgden voor de doelpunten.

PSV begon in het eigen Philips Stadion uitstekend aan de wedstrijd en kreeg in de openingsfase al enkele goede kansen. Met name Isaac Babadi en Joey Veerman waren dicht bij een doelpunt.

Al snel kwamen er slordigheden in het spel van de ploeg en daar hoopte FC Utrecht van te profiteren. André Ramalho verslikte zich in Douvikas, de topscorer van de Eredivisie van afgelopen seizoen. Iedereen bij PSV kon echter opgelucht adem halen omdat de spits net naast het doel schoot. De Griekse aanvaller was tien minuten later met een spectaculaire omhaal opnieuw dicht bij de openingstreffer, maar wederom ging de bal net naast.

PSV nam het heft vervolgens weer in handen. Veerman kreeg al snel weer een kans, maar zijn schot kon worden geblokt. Diep in blessuretijd van de eerste helft was het alsnog raak. Noa Lang verraste de doelman in de korte hoek en knalde op heerlijke wijze de 1-0 tegen de touwen.

Direct na rust kwam Ismael Saibari binnen de lijnen en hij liet zich met een heerlijke actie direct zien. Na een klein uur spelen leek hij ook voor de 2-0 te zorgen, maar hij zag doelman Barkas op fantastische wijze zijn schot nog net naast het doel te tikken.

PSV bleef maar jagen op de tweede treffer en daar werd het een kwartier voor tijd voor beloond. Utrecht-verdediger Van der Hoorn verspeelde de bal, waarna Saibari met een prachtige steekbal Yorbe Vertessen een-op-een met de doelman kon sturen. De Belg zorgde daarmee voor de volkomen terechte 2-0.

Ook in de resterende minuten bleef PSV op zoek naar doelpunten. Het kreeg nog enkele kansen, maar wist niet meer te scoren. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd volgde er nog een mooi moment toen Tygo Land als invaller zijn debuut mocht maken. De pas 17-jarige middenvelder maakte daarmee zijn eerste minuten in het betaald voetbal, omdat hij voor Jong PSV ook nog niet in actie was gekomen. Enkele minuten eerder was ook Guus Til ingevallen. Voor hem waren het zijn eerste minuten van dit seizoen.

[video] Highlights | PSV - FC Utrecht

Tygo Land: 'Dit is echt een heel mooi moment'

In gesprek met ESPN was Tygo Land blij dat hij zijn officiële debuut voor PSV heeft mogen maken. "Dit ga ik nooit vergeten. Dit is echt een heel mooi moment", aldus Land. "Het maakt mij niet uit hoe lang het is geweest. Ik ben wel blij dat ik überhaupt de bal heb kunnen aanraken in die minuten, maar ik ben vooral blij dat ik in heb mogen vallen."

Ondanks dat hij daar zijn debuut nog moet maken, zal de middenvelder dit seizoen vooral bij Jong PSV zijn wedstrijden gaan spelen. "Eerst even wat ervaring opdoen en dan kijken wanneer ik weer terug kan keren", zo gaf hij aan. "Maar ik ben wel blij dat het vandaag al zo heeft kunnen lopen."

Binnen PSV wordt Land vaak vergeleken met Frenkie de Jong. "Vooral Noa en Anwar maken die opmerkingen. Het is mooi dat ze het zeggen, maar zelf heb ik daar niet zoveel mee", zei hij daarover, waarna hij de vraag kreeg om zichzelf te omschrijven als speler. "Ik ben een voetballende middenvelder, eigenlijk een type Frenkie de Jong. Ik wil veel aan de bal zijn, veel dribbelen en passen. Ik wil vooral een verbindingsspeler zijn tussen de aanval en de verdediging. Vooral veel voetballen en aan de bal zijn, dat is het mooiste wat er is."

[video] Interviews | Klaar voor Sturm Graz?

Peter Bosz: 'Dankzij de wissels hebben we deze wedstrijd gewonnen'

Peter Bosz was ondanks de zege tegen FC Utrecht ontevreden over zijn ploeg. "Het was echt niet goed. Ik heb mezelf tijdens de eerste helft op de bank zelfs lopen ergeren en dat heb ik niet vaak", aldus Bosz. "Het tempo was veel te laag waarin we speelden. Niemand in beweging en stil staan als je aan de bal bent. Dan speel je een compacte verdediging niet kapot."

De trainer ging verder: "Ik heb ze dat in de rust ook gezegd. Aan het begin van de tweede helft vond ik het nog niet goed, maar het laatste half uur was een stuk beter. Toen hadden we ze hoog heel vast en hebben we nog een hoop kansen gecreëerd. Dan is het eigenlijk slechts 2-0 geworden."

De opmerking dat hij er meteen voor zou tekenen als PSV 34 van zulke wedstrijden zou winnen legde Bosz meteen naast zich neer. "Ik teken er voor dat we 34 keer winnen, maar dat is voor mij niet voldoende", zo gaf hij aan. "Op deze manier gaan we ook geen 34 wedstrijden winnen, dat is het hele punt. Het moet echt beter worden."

Bosz was wel lovend over de invallers. "Dat is hoe het moet. Als je ziet hoe Ismael de tweede helft speelt... Dankzij de wissels hebben wij deze wedstrijd gewonnen. Daar ben ik van overtuigd", zei hij daarover. "Dat was niet dankzij de jongens die gestart zijn."

Noa Lang: 'De trainer is in de rust echt boos geworden'

In gesprek met ESPN kreeg Noa Lang de opmerking dat dit niet zijn enige competitiedoelpunt voor PSV zal zijn. "Dat is niet de bedoeling nee. Het hadden er vandaag al twee moeten zijn, maar omdat ik dacht dat ik toch buitenspel stond ging ik er veel te laconiek mee om", aldus Lang.

Volgens de aanvaller was PSV bij vlagen heel slordig. "Vooral in de eerste helft. Het was veel te statisch en het tempo was heel laag. Het moet beter. Maar op een of twee kansen na zijn we verder niet echt in de problemen gekomen en hadden we zelf vier of vijf keer kunnen scoren", zo gaf hij aan. "De trainer is in de rust echt boos geworden, maar dat snap ik ook. We speelden veel te statisch en het tempo lag te laag."

Lang heeft het uitstekend naar zijn zin bij PSV. "Het is heel lekker spelen. Bij vlagen spat het spelplezier er vanaf", zei hij daarover. "Maar we zijn pas net begonnen. Het moet allemaal nog beter, zowel individueel als de ploeg. Het kan alleen nog maar beter gaan, dus dat belooft wat."

'82 Descotte voor Toornstra

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 10 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 3-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.52. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

9 maanden geleden
Wie is de trainer van Utrecht eigenlijk? Ik verwacht niet dat Utrecht met een revolutionaire vondst komt om ons spel te neutraliseren en dat het een prettige start van de competitie wordt. Zelfvertrouwen tanken maar waken voor zelfoverschatting! Want echt getest zijn we nog niet!
+4/-0

Feyenoord vond ik wel een echte testcase,zo dominant zijn tegen de op dat moment beste team van Nederland vond ik toch bewonderaarswaardig.
Hoe dan ook,fijn dat we weer gaan beginnen en inderdaad we mogen niemand onderschatten al is het binnenhalen van de eerste drie punten natuurlijk een must.
+3/-0

Silberbauer.
Utrecht is een vreemde ploeg. Je hebt steeds het idee dat als het klopt, je een hele zware dobber krijgt.
Zoals AZ vorig jaar thuis had. Of wij, een aantal jaren daarvoor thuis voor de beker.

Hopelijk hebben wij een vliegende start en zetten we een mooie serie neer.
+2/-0

Silberbauer inderdaad… wie kent hem niet?!
+1/-0

Ik zit zelf een paar honderd meter verderop naar Reggae tunes te kijken/luisteren.
Maak het festivalletje nog leuker met een dikke overwinning, vertrouwen in.
+3/-0

Karpendonkse plas is toch net te ver weg om doelpunten te kunnen horen :)
+3/-0

Reggae, niet echt mijn muziek. Uiteraard veel plezier gewenst met Burning Spear.
+3/-0

Verwacht een rustige wedstrijd ,die de 2e helft met wissels toch op de winst komt ..
+2/-0

Het voordeel van de beginfase van de competitie is dat je over het algemeen fitter bent dan tegenstanders, die soms ook nog niet helemaal compleet / ingespeeld zijn. Dan ishet makkelijker om het niveauverschil uit te buiten.

Op één of andere manier kan Utrecht het ons in Eindhoven nooit echt lastig maken, maar ze hebben natuurlijk best wel een aardige selectie. Ik verwacht een overwinning, maar het zal niet zomaar vanzelf gaan. Hopelijk gaan we Sambo een keer in actie zien, zal voor zijn vertrouwen ook wel goed zijn als hij speeltijd krijgt.
+3/-0

Wat een opluchting dat PSV weer een echte trainer voor de groep heeft staan. En wat is het verschil van RvN met Schmidt en Bosz groot.
+4/-0

Er is maar eigenlijk 1 verschil, maar dat was wel cruciaal. Schmidt en Bosz hebben een visie en een mening en plan over spelopvatting en speelwijze. Dat kan werken of niet, maar er zit tenminste een idee achter. Onder RVN had ik niet het idee dat er een plan achter zat, en als dat al zo zou zijn geweest is het een plan dat zijn spelers niet begrepen. Toevalvoetbal.
+2/-0

En laat het hebben van een visie en spelsysteem nou net de belangrijkste taak van een trainer zijn.
Ik ben het met je eens. Ik heb de wedstrijden onder RvN met verbijstering aangekeken.
Verder heb ik het idee dat Bosz voor een redelijk deel gebruikt maakt van de ingeslepen spelpatronen die Schmidt erin geslepen heeft. Daarom valt in het team alles ook zo snel op zijn plek.
+3/-0

En zonder visie 2e geworden is eigenlijk onvoorstelbaar.
+1/-0

Hoe kom jij aan mijn term toevalvoetbal ? Ken ik jou ?
+1/-0

Eigen spel spelen en opleggen en overtuigend winnen. Ik heb er vertrouwen in.
+1/-0

Zonnetje schijnt heerlijk hier verderop bij de plas, reggae tunes zijn ook zalig dus alle ingrediënten zijn aanwezig om er een heerlijke voetbalmiddagje van te maken. Succes vrienden en op naar 3 punten
+1/-0

Wat een ongelofelijke clown is het toch!
Haal aub snel een vervanger
+2/-0

Jeetje, wat spelen ze vandaag ongeconcentreerd. Pasjes die mislukken, balletjes die van de voet springen etc. Mag in de tweede helft wel wat beter.
+2/-0

Kleine1 (geschorst)
Gemiste kans van Veerman, en daarna z’n (slechte) corner illustreert het niveau van het hele team vandaag …
+2/-0

Tis weer ouderwets billenknijpen als Utrecht aanzet. Had zomaar 0-2 kunnen staan. Er is echt nog wel werk aan de winkel. Lang is een echte aanwinst, beste man van het veld. Het enthousiasme voor Bakayoko snap ik nog steeds niet zo goed. Je ziet ook dat dit voetbal ook zijn keerzijde heeft, er moet echt nog wat gebeuren in de verdediging. Met deze laatste linie ga je heel wat tegengoals krijgen.
+2/-0

Ik vertrouw dat wij gaan winnen, maar die slippertjes van Ramalho
+4/-0

Prachtige goal van de beste man van het veld:)
+7/-0

Met kop en schouders. Ik ben fan.
+4/-0

Sund dat je je profielnaam pas na x maanden kunt wijzigen.
+3/-0

Tempo moet zwaar omhoog. Tis dat er gescoord is anders hadden ze het hele weekend zo door kunnen spelen zonder goal.
+3/-0

Als de arbitrage wil dat ze niet zo belaagd worden moeten ze eerst fatsoenlijk fluiten.

Ik vroeg mij af waarom er 5 min. bij kwamen. Och ja, door tijdrekken Utrecht. Daar moet gewoon kaarten voor gegeven worden.

Na een min. of 25 heeft de speler alleen oog voor Lang en niet voor de bal. Blijkbaar geen obstructie.

Utrecht krijgt wel makkelijk de vrije trappen.
+1/-0

Die 5 minuten waren nog niet zo erg … maar 1 minuut erbij geven omdat die speler het balletje nog een tikkie geeft … dat is veel erger … wat denk je als Utrecht in de 6e minuut van de blessuretijd scoort?? Hij had daar gewoon een kaart voor moeten geven!
+4/-0

Net toen het bier ongeveer doodsloeg,deed ie het weer.
+4/-0

PSV oogde vermoeid en slordig. Bosz oogde ontevreden. Ik verwacht vers bloed in de 2e helft.
+1/-0

Zo zie je maar, het gaat makkelijker als de tegenstander ook wil aanvallen, maar als ze zich ingraven, en de passing is niet perfect, dan wordt het moeilijk. Dit was onder Schmidt ook menigmaal het geval …
+6/-0

Onder schmidt speelde ze vaak een goeie helft, maar werden de enorme kansen niet afgemaakt. Dan voelde je aankomen dat het fout ging. Ik heb de wedstrijd tegen feyenoord bijvoorbeeld geen moment stress gehad. Dus ik wacht nog even met een oordeel;)
+2/-0

9 maanden geleden (gewijzigd)
Wat een draak van een voetballer is die Ramalho toch!
+5/-1

Niet alleen deze wedstrijd is gewoon niet betrouwbaar. Teze het centrum in en ramalho te koop. Nieuwe aanwas is noodzakelijk.
+2/-0

Tja, die heeft vandaag toch wel z’n “ontslagbrief” geschreven.
+5/-0

Niet het materiaal wat we na moeten streven. Maar ik vind hem vandaag best prima. Heeft er best veel uitgehaald
+1/-0

In zijn keuken misschien, maar daar wordt hij niet voor betaald.
+1/-0

Die achterballen van Utrecht, wat een armoede.
+1/-0

Teze is vandaag een betere bal-afpakker dan Sangare …

Maar wat speelt Veerman een zwakke wedstrijd zeg … waar zit die met z’n hoofd!?
+2/-0

Prima invalbeurt van Saibari
+3/-0

Ik snap niet helemaal wat Utrecht probeert. Ze proberen niets eigenlijk. Net alsof je punten krijgt voor 1/2-0 verliezen hier. De enige aanvallen zijn uit grote fouten van PSV.
+2/-0

Vind het ook een vreemd onsamenhangend team..
+2/-0

Met Babadi en Saibari wordt het lastig voor Til(lman)…
+1/-0

Doet Veerman iets goed, verknalt Til het...
+2/-0

Op de een of andere manier miste heel wat spelers de scherpte zoals afgelopen twee wedstrijden waardoor er nog wel eens te makkelijk balverlis werd geleden.
De invallers deden het prima daarentegen,gelukkig was Utrecht ook nog niet volledig geprepareerd waardoor de drie punten geen moment in gevaar zijn gekomen.
Op naar dinsdag.
+2/-0

Tja, 1 van de weinige positieve punten, de 0 gehouden. Lang en Saibari de beste 2 vandaag. Het was niet zo best om het zacht uit te drukken maar als je ook je slechte wedstrijden wint word je kampioen.
+1/-0

Ben benieuwd. Er gaan niet zo veel tegenstanders naar Eindhoven komen om lekker aan te vallen.
+1/-0

Reguliere overwinning op een stug FCU.Niet alles ging nog goed maar er zit toch meer voetbal in dan vorig seizoen.Mocht Sangare vertrekken dan is dat een groot verlies voor PSV.Wat was het weer genieten van het doelpunt van Lang.Als Psv Supporter moet je blij zijn dat Lang hier voetbalt en dat Simons hier vorig seizoen zijn klasse toonde.Deze 2 Spelers ontstijgen de grauwe middelmaat.Dat ze niet in het plaatje van bepaalde supporters passen zegt meer over deze zogenaamde supporters dan over deze 2 klasse spelers.Zie de brief die Lang van een zogenaamde anonieme PSV supporter heeft gekregen.Lekker anoniem iemand met de grond gelijk maken.Wat een bedroevend niveau.
+3/-0

Brief van een "PSV-supporter" in de brievenbus gestopt in Abcoude...
+1/-0

Er kan nog veel beter maar in tegenstelling tot vorig jaar had ik geen moment het idee dat het fout zou gaan. En ik maak me maar lekker dat ik later kan zeggen dat ik bijde eerste wedstrijd van Tygo Land was. Voor je debuut gewoon Jong PSV overslaan. Dan zit er iig toch heel veel potentieel in die jongen al weet ik ook wel dat dit nog niks wil zeggen. Maar wel leuk voor die gast.
+2/-0

Saibari MOTM ondanks z’n 45 minuten speeltijd. Deze jongen bewijst op dit moment van grotere waarde te zijn dan Babadi.
+2/-0

De kop is er af.
In deze fase moet je elke potentiële bananenschil ontwijken. En dat is gelukt. Er heerst een positieve vibe rondom PSV. Hopenlijk komen die versterkingen, blijven we schadevrij tot de transfer periode klaar is, plaatsen we ons voor de CL en raken de spelers nog meer gewend aan de speelstijl.

Ik heb er vertrouwen in, meer dan afgelopen jaren!