PSV te sterk voor FC Groningen ondanks dramatische tweede helft

26 januari 2019 21:42

PSV heeft de tweede wedstrijd na de winterstop wel weten te winnen. In het Philips Stadion werd met 2-1 gewonnen dankzij twee doelpunten van Hirving Lozano. De winst werd echter met veel moeite binnen gehaald, omdat de Groningers in de slotfase enkele keren dicht bij de gelijkmaker waren.

Mark van Bommel koos er voor om met Gastón Pereiro aan de wedstrijd te beginnen en Érick Gutiérrez op de bank te zetten. Nadat er de eerste minuten weinig gebeurde op het veld, bleek die wissel in de opstelling de juiste te zijn, aangezien de Uruguayaan een hoofdrol opeiste. Pereiro zette met een knappe pass de aanval op die leidde tot de 1-0 toen Hirving Lozano na een uitstekende actie van Steven Bergwijn de score opende.

Een paar minuten later scoorde Lozano opnieuw toen een uitstekende voorzet van Pereiro bij de tweede paal werd binnen geschoten. Weer een paar minuten later stuurde hij bovendien ook Luuk de Jong weg met een schitterende pass, maar de aanvoerder kreeg de bal niet goed onder controle.

PSV leek de overwinning al binnen te hebben. Via De Jong was het nog twee keer dicht bij een doelpunt, maar doelman Padt wist met twee uitstekende reddingen de bal uit het doel te houden.

Vanuit het niets was het opeens aan de andere kant raak. Een corner van FC Groningen werd weggewerkt en kwam voor de voeten van Ludovit Reis. Het schot van de middenvelder werd twee keer van richting veranderd, waardoor Jeroen Zoet kansloos was en de aansluitingstreffer een feit was.

In de laatste minuut werd het voor PSV nog erger toen Lozano hard in botsing kwam met Groningen-verdediger Memisevic. De Mexicaan werd op de brancard afgevoerd en ging direct voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Na rust kwam PSV aanvankelijk goed uit de kleedkamer en ging het op zoek naar de beslissing. Steven Bergwijn was dicht bij de derde treffer, maar doelman Padt wist wederom redding te brengen.

Het niveau van PSV werd echter met de minuut minder. Uiteindelijk zou PSV in de gehele tweede helft maar drie keer een doelpoging verrichten, waarvan slechts één daadwerkelijk op doel.

FC Groningen kreeg steeds meer vertrouwen in een resultaat en speelde mede dankzij de wissels in de slotfase vol op de aanval. Vlak voor tijd viel die ook bijna uit een vrije trap van Thomas Bruns die via De Jong van richting werd veranderd. Tot opluchting van vrijwel iedereen in het Philips Stadion ging de bal echter op de lat.

Diep in blessuretijd, die merkwaardig genoeg uiteindelijk bijna acht minuten bedroeg, zette Groningen voor een laatste keer aan. PSV ontsnapte wederom omdat de bal vanuit de kluts net naast het doel van Zoet ging en PSV zo net de overwinning binnen wist te halen.

Twee wissels van PSV in de slotfase waren bovendien ook noemenswaardig. Een minuut voor tijd besloot Van Bommel op Michal Sadílek te brengen. Hij haalde daarvoor Donyell Malen van het veld, die in de eerste helft voor Lozano in het veld was gekomen. Zeven minuten in de blessuretijd mocht daarnaast Mohammed Ihattaren invallen. Voor de 16-jarige middenvelder was het zijn officiële debuut in het betaald voetbal.